Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Μπάχαλο στα φαρμακεία με τις μονόγραμμες και δίγραμμες συνταγές φαρμάκων μετά από εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ! Πότε σταματούν οι χειρόγραφες


Σύγχυση επικρατεί στους κύκλους των φαρμακοποιών καθώς όπως φαίνεται οι αρμόδιοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε για την αλλαγή του τρόπου συνταγογράφησης.
Ειδικότερα ενώ ο ΕΟΠΥΥ με εγκύκλιό του ενημερώνει ότι από τις 2 Μαΐου καταργούνται οι ειδικές χειρόγραφες συνταγές ναρκωτικών, μονόγραμμες και δίγραμμες, το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν έχει ετοιμασθεί ακόμη.

Με βάση την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ που εκδόθηκε στις 9 Μαΐου, από τις 2 Μαΐου θα εφαρμοσθεί ο νόμος και όλες οι συνταγές μονόγραμμες και δίγραμμες που αφορούν σε σκευάσματα για ψυχικές και νευρολογικές παθήσεις αλλά και για τον πόνο από νεοπλασματική αιτία, θα πρέπει να είναι ηλεκτρονικές.

Ωστόσο μόλις μία ημέρα πριν σε συνάντηση που είχε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με αρμόδιους του υπουργείου Υγείας αλλά και την ΗΔΙΚΑ την εταιρεία του δημοσίου που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενημερώθηκε ότι η σχετική πλατφόρμα στο σύστημα θα είναι έτοιμη στο τέλος Μαΐου.

Γι αυτό και ο κλάδος ζήτησε την αναστολή της εφαρμογής της εγκυκλίου ώστε να ετοιμασθούν τα ηλεκτρονικά συστήματα και να μην ξεκινήσει νέος κύκλος ταλαιπωρίας για ασθενείς και φαρμακοποιούς.

Και βέβαια αυτό το μπάχαλο που δημιουργήθηκε δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Φαρμακοποιοί χαμένοι στην …ηλεκτρονική συνταγογράφηση! Δείτε ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν»

Οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν καθημερινά σοβαρές δυσκολίες στην εκτέλεση των συνταγών, καθώς φαίνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα e – ΔΑΠΥ του ΕΟΠΥΥ, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Καθημερινά φαίνεται ότι μπλέκουν στα «δίχτυα» του ψηφιακού συστήματος, το οποίο παρουσιάζει δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα να καθυστερούν στην εκτέλεση των συνταγών και στην παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

1 σχόλιο:

  1. Ο παραπάνω νόμος είναι δύσκολο να εφαρμοσστεί τόσο ως προς τον ηλεκτρονικό τρόπο συνταγογράφησης όσο ως προς τα δοσολογικά όρια .

    1. Οι αλλοδαποί - τουρίστες . Αφενός δεν θα είναι δυνατή η συνταγογράφηση ηλεκτρονικά καθότι δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ , αφετέρου δεν θα μπορούν να ακολουθούν αγωγή που ήδη λαμβάνουν απο την πατρίδα τους αφου δεν θα έχουν την δυνατότητα να συνταγογράφησης από πρωτοβάθμιο γιατρό λόγο "υπέρβασης δοσολογίας". Να παραπεμψεις τον τουρίστα σε αναισθησιολόγο , ογκολόγο ? Ούτε για αστείο.

    2. Φυλακές. Το υπ.Δικαιοσύνης προμηθέυει με ναρκωτικά τα Καταστήματα Κράτησης της Επικράτειας απο τα τοπικά φαρμακεία με ιδία δαπανη και "κόβονται" οι ανάλογες χειρόγραφες συνταγές απο τον γιατρό της φυλακής σύμφωνα με τον νόμο. Η εφαρμογή της ηλ.συνταγογράφησης ναρκωτικών θα τινάξει στον αερα τις φυλακές της χώρας. Επιπλέον δεν νομίζω πως υπάρχουν περισσότερο ικανοι γιατρόι στο Addiction Medicine απο τους γιατρούς των φυλακών (γενικοι γιατροί στην πλειοψηφία τους). Το να εφαρμόζεις δοσολογικά όρια ναρκωτικών ουσιών είναι επιεικώς ηλίθιο. Με τον δοσολογικό περιορισμό που θέτει ο νόμος αναγκαστικά θα πρέπει ΟΛΟΙ οι κρατούμενοι που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης να γίνονται μεταγωγή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ . Επιβαρύνοντας έτσι την λειτουργία του ΕΣΥ και καταπονώντας χωρις ουσιαστικό λόγο την εξωτερική φρουρά της φυλακής που κάνει την μεταγωγή.

    3. Ναυτιλία. Η ποντοπόρος και όχι μόνο Ναυτιλία εφοδιαζεται ναρκωτικά σύμφωνα με τον κανονισμό του ΙΜΟ , απο 3 λιμάνια παγκοσμίως. Τον Πειραία , το Amsterdam και το Cape Town. Με τον Νόμο αυτόν σβήνει ο Πειραιάς ως λιμάνι ανεφοδιασμού.

    4.Νησιωτικές και απομονωμένες περιοχες. Οι ασθενείς τελικού σταδίου αυτών των περιοχών τι πρέπει να κάνουν για να παρηγορηθούν? Να πληρώνουν καθε μήνα 200 ευρώ επίσκεψη στον ογκολόγο-αναισθησιολόγο για να συναταγογραφεί την παρηγορητική τους θεραπεία? Και καλά εαν μπορούν να μετακινηθούν εαν δεν μπορούν?

    Για τους παραπάνω λόγους η υιοθέτηση δοσολογικών ορίων στους πρωτοβάθμιους ιατρούς είναι ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ , η δε εφαρμογή της ηλ.συνταγογράφησης ναρκωτικών ουσιών είναι , επι του παρόντως , τεχνικά μή υλοποιήσιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή