Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA
Η επικοινωνιακή πολιτική των απερχόμενων Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη φαίνεται ότι έριξε βαριά τη σκιά της στο κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και πρόκληση για τη νέα ηγεσία που παραλαμβάνει σήμερα στο Υπουργείο Υγείας.
Οι προκλήσεις, ωστόσο, των νέων υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη που θα "παραλάβουν" σήμερα στο Υπουργείο Υγείας μαζί με το χαρτοφυλάκιο, δεν αφορούν τόσο στο θετικό έργο που έχει γίνει στην Αριστοτέλους και το οποίο θα κληθούν να συνεχίσουν, να βελτιώσουν, ή ακόμα και να υπερβούν, όσο στην ανοικοδόμηση από το μηδέν όσων “δεν περπάτησαν”, όσων δεν πέτυχαν, έμειναν στη μέση ή πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή. Σημαντικό μερίδιο στα τελευταία καταλαμβάνει και ο τομέας της επικοινωνίας.
Υπουργείο Υγείας: Διάρρηξη της επικοινωνίας με την κοινωνία
Αρνητικό πρόσημο στο προηγούμενο κυβερνητικό έργο στο Υπουργείο Υγείας έβαλε η -όχι ιδιαίτερα επιτυχημένη- επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθήθηκε, ως συνέχεια της σκληρής “γραμμής” του Μαξίμου. Η απουσία κοινωνικού διαλόγου και οι -σχεδόν ερμητικά- κλειστές πόρτες της Αριστοτέλους σε ασθενείς, κοινωνικούς φορείς και εταίρους είχε διπλές επιπτώσεις για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας: από τη μία έχασε την ευκαιρία να αφουγκραστεί εγκαίρως την “αγανάκτηση” και να κάνει διορθωτικές κινήσεις και από την άλλη “φούντωσε” την κοινωνική οργή, που εκφράστηκε πιο έντονα πριν από τις ευρωεκλογές, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους ελευθεροεπαγγελματίες και εργαστηριακούς γιατρούς, τους φαρμακοβιομήχανους, τους εργοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές κ.α. επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες.
Αποκορύφωμα αυτών των αντιδράσεων ήταν οι σκληρές και άδικες για τους ασθενείς κινητοποιήσεις των Διαγνωστικών Κέντρων, οι ιδιοκτήτες των οποίων, όμως, εξέφραζαν αυτονόητα αιτήματα. Ο κοινωνικός αυτοματισμός που προκάλεσε αυτή η επικοινωνιακή πολιτική έπληξε καίρια την εικόνα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία -στην ολοένα και αυξανόμενη πίεση- άρχισε να χάνει έδαφος.
Απουσία καλόπιστου διαλόγου με παρόχους και κοινωνικούς φορείς και ταυτόχρονη επιβολή σκληρών μέτρων
Ο προσχηματικός διάλογος που σχεδόν πάντα κατέληγε σε μονομερή επιβολή “σκληρών” και αποστραγγιστικών οικονομικών μέτρων (clawback-rebate) στους παρόχους της Υγείας και στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ήταν ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα αστοχίας στην επικοινωνία.
Τα βαριά εισπρακτικά μέτρα, τα οποία όχι μόνο δεν μειώθηκαν μετά την έξοδο από τα μνημόνια αλλά αντίθετα ενσωματώθηκαν ως "μονιμότητα" στην πολιτική του υπουργείου Υγείας, ενώ ταυτόχρονα, και η λοιδορία κάθε προσπάθειας αντίδρασης ή διαμαρτυρίας των συνδικαλιστικών φορέων από τον αναπληρωτή υπουργό στα κοινωνικά δίκτυα, απομάκρυναν τον καλόπιστο διάλογο και επέβαλλαν την άγονη συγκρουσιακή αντιπαράθεση, χωρίς να δίνεται η ευκαιρία της επίλυσης διαφορών.
Υπουργείο Υγείας: Διάρρηξη της επικοινωνίας με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης
Καχυποψία και άρνηση αντιμετώπισαν και οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι για τέσσερα χρόνια είχαν αποκλειστεί συλλήβδην από την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας κάτι που συχνά οδηγούσε σε λάθη, αστοχίες και ζημίωνε σταθερά τελικά και τις δύο πλευρές. Ετσι, πολύ συχνά οι δημοσιογράφοι υπέπιπταν σε σφάλματα λόγω αδυναμίας “διασταύρωσης της είδησης”, κατηγορούμενοι μάλιστα συχνά για fake news, ενώ το υπουργείο Υγείας έχανε την ευκαιρία της θετικής προβολής του κυβερνητικού έργου σε τομείς που άξιζε να προβληθεί. Προβολή την οποία ο αναπληρωτής Υπουργός θεωρούσε λανθασμένα ότι αναπλήρωνε με αναρτήσεις του στο facebook.
Τα λάθη των προηγούμενων “οδηγός” για τους επόμενους
Η εφαρμογή του όποιου προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας στην Υγεία από τη νέα ηγεσία, είναι ανάγκη να συνοδεύεται από μια ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς. Ο δρόμος για τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή υπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη δεν είναι στρωμένος με ρόδα, αλλά χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες, ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και κοινωνικές συμμαχίες θα κρύβει σίγουρα πολλά αγκάθια.
Το άρθρο, σωστά επισημαίνει την αξία της επικοινωνιακής πολιτικής στον τομέα της υγείας. Νομίζω ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου το παρατήρησε, κάπως καθυστερημένα βέβαια, και αποφάσισε να προσλάβει υπεύθυνο για την επικοινώνηση της σημασίας των μεταρρυθμίσεων στην ΠΦΥ με έμφαση τις ΤΟΜΥ. Καλό θα είναι να συνεχίσει τη διαδικασία αυτή και η καινούργια ηγεσία και μάλιστα να την προεκτείνει με περισσότερους επικοινωνιολόγους με στόχο τους χρήστες υπηρεσιών υγείας αλλά και τους ιατρούς, που θα στελεχώσουν τη μεγάλη προσπάθεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ προηγούμενη ηγεσία πουλούσε σκατ@ ! Και αυτά όσο και να τα τυλίξεις και αρωματισεις δεν πουλιούνται !
ΑπάντησηΔιαγραφή