Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Ξεκίνησαν τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων μετά τον κορονοϊό – Όλα τα αγκάθια

Ξεκίνησαν εδώ και περίπου μία εβδομάδα να επαναλειτουργούν τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων. Στα απογευματινά ιατρεία απευθύνονται οι ασθενείς που θέλουν να επισκεφθούν συγκεκριμένους γιατρούς της αρεσκείας τους. Το τίμημα το καταβάλουν από την τσέπη τους.

Το πράσινο φως για την επαναλειτουργία τους δόθηκε με εγκύκλιο από το υπουργείο Υγείας που εστάλη στις 22.05.2020 και έτσι στις 25 Μαΐου ξεκίνησαν να λειτουργούν και πάλι. Κάποια νοσοκομεία βέβαια, ειδικά μεγάλα, είχαν ξεκινήσει λίγες ημέρες νωρίτερα μετά τη χαλάρωση των μέτρων. Στόχος να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς και ειδικά οι χρονίως πάσχοντες.

«Αγκάθι» εξακολουθεί να παραμένει το Νοσοκομείο Αγία Όλγα το οποίο παρά την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, αλλά και τις οδηγίες της Υγειονομικής Περιφέρειας (1η ΥΠΕ), δεν έχει ανοίξει ακόμη τις πύλες των απογευματινών ιατρείων. Ήδη όμως κάποιοι ασθενείς έχουν μπει στη διαδικασία να κλείσουν ραντεβού όταν ανοίξουν. Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι τα απογευματινά ιατρεία στο Κωνσταντοπούλειο Αγία Όλγα θα ξεκινήσουν τελικά στις 9 Ιούνιου.

Πάντως λόγω και του φόβου των ασθενών για τον κορονοϊό, η κίνηση γενικότερα στα νοσοκομεία, δεν είναι μεγάλη σε σύγκριση με το παρελθόν και την προ covid-19 εποχή. Άλλωστε ακόμη και τα χειρουργεία είναι ακόμη περιορισμένα. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Ο κορονοϊός «συρρίκνωσε» και τα χειρουργεία- Όλα τα στοιχεία»

Όπως φαίνεται οι πολίτες φοβούνται ακόμη να βρεθούν σε νοσοκομειακό περιβάλλον, έστω κι αν η επιδημιολογική καμπύλη είναι εξαιρετικά μειωμένη.

Στην προ- κορονοϊού περίοδο τα απογευματινά ιατρεία του ΕΣΥ παρουσίαζαν συνεχή ανοδική πορεία, επειδή εκτός των άλλων οι ασθενείς αδυνατούσαν να βρουν ελεύθερο ραντεβού τις πρωινές ώρες σε νοσοκομεία όπου είναι δωρεάν.
Το κόστος

Η υπόθεση πάντως των απογευματινών ιατρείων ή της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων όπως ονομάζεται πλέον ο θεσμός, έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως επικερδής για τους γιατρούς αλλά και τα νοσοκομεία, αν σκεφτεί κανείς τα ποσά που πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς για να δουν γιατρό της επιλογής τους από τα οποία ένα ποσοστό κατευθύνεται και στα ταμεία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Άλλωστε όταν θεσμοθετήθηκαν τα απογευματινά ιατρεία (20021 από τον Αλέκο Παπαδόπουλο) το σκεπτικό ήταν να μπορούν οι γιατροί να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα ώστε να μειωθούν και τα φακελάκια στα νοσοκομεία.

Σήμερα για να δει κανείς τον γιατρό της επιλογής του σε απογευματινό ιατρείο νοσοκομείου πρέπει να καταβάλει τα εξής ποσά ανάλογα με τη θέση του γιατρού:

36 € Λέκτορας – Επιμελητής Β’

48 € Επιμελητής Α’ – Επίκουρος Καθηγητής

60 € Διευθυντής – Αναπληρωτής Καθηγητής

64 € Συντονιστής Διευθυντής

72 € Καθηγητής

Να σημειωθεί πως τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν καλύπτουν το κόστος της επίσκεψης. Ωστόσο καλύπτουν τις ιατρικές πράξεις και τις διαγνωστικές εξετάσεις (αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες κ.λ.π.), αρκεί ο ασθενής να διαθέτει το απαραίτητο παραπεμπτικό. Διαφορετικά καταβάλει όλο το κόστος από την τσέπη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου