Στους δύο σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανθρωπότητα, αναφέρθηκε, από το βήμα του 18ου Πανελληνιου Συνεδρίου Παθολογικής Ανατομικής, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο «απώλειας εμπιστοσύνης στην επιστήμη».
Healthpharma.gr
Ο πρώτος, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ο κίνδυνος «απώλειας εμπιστοσύνης στην επιστήμη και στην αξία του εμβολιασμού, ο οποίος είναι μεγαλύτερος από κάθε νόσο Χ».
Επικαλούμενος στοιχεία της UNICEF είπε, ότι, έχει καταγραφεί πτώση κατά 44% της εμπιστοσύνης στον παιδικό εμβολιασμό σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που ευτυχώς, όπως παρατήρησε, δεν έχει αγγίζει ακόμα την πατρίδα μας.
Ο δεύτερος δυνητικός κίνδυνος σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα τον οποίο χαρακτήρισε ως “σενάριο τρόμου, χειρότερο από οποιαδήποτε δυνητική νόσο Χ”, είναι η επαναφορά ασθενειών όπως η ιλαρά και η πολυομυελίτιδα.
Το προφίλ του κορωνοϊού
Ο κ. Τσιόδρας, δύο μήνες μετά τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την πανδημία από τον ΠΟΥ, περιέγραψε το σημερινό προφίλ του κορωνοϊού, στέλνοντας το μήνυμα της επαγρύπνησης και της συνέχισης της στενής επιτήρησής του, όπως και των ιών της γρίπης και του RSV.
Όπως είπε ο καθηγητής, τα επιδημιολογικά δεδομένα σήμερα δείχνουν ότι γίνονται επιδημίες σε διάφορα μέρη του κόσμου ανά 2 με 3 μήνες, οι οποίες, όσο περνάει ο καιρός είναι μικρότερες σε εύρος και σχετίζονται με μικρότερα ποσοστά νοσηλείας, νοσηλείας σε ΜΕΘ και θανάτων. Κάτι το οποίο καταγράφεται και στη χώρα μας και το οποίο οφείλεται στην υβριδική ανοσιακή απάντηση που έχει αποκτήσει ο οργανισμός.
«Σήμερα, ο ιός είναι περισσότερο μεταδοτικός και έχει μεγαλύτερη δεσμευτική ικανότητα για τον ACE2 υποδοχέα. Αν θα αλλάξει ο ιός και γίνει περισσότερο λοιμογόνος, δεν το γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν το βλέπουμε, και γι΄ αυτόν τον λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε πως πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή.
«Η μοριακή ιολογία και η επιτήρηση των στελεχών πρέπει να συνεχιστεί, και πρέπει αυτή να συνδυαστεί με την κατάλληλη επιτήρηση των σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων, η οποία γίνεται πλέον όχι μόνο για τον κορωνοϊό, αλλά και για τη γρίπη και τον RSV, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων, όπως βρεθήκαμε στην πανδημία τέλος 2019, αρχές του 2020», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου