Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Κώδωνας κινδύνου από διαβητικούς για τις ελλείψεις φαρμάκων- Δέσμευση Υπουργείου για επίλυση

Συντάκτης:
Virus

Δραστικές λύσεις για τις ελλείψεις φαρμάκων ζήτησε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από την υπηρεσιακή υπουργό Υγείας. Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ασθενείς σχετικά με τα ενέσιμα σκευάσματα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου καθώς οι πάσχοντες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σοβαρές συνέπειες της κατάστασης που διαμόρφωσαν η ανεπάρκειά τους.

Σε συνάντηση με την, κ. Αναστασία Κοτανίδου συμμετείχαν η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ, κ. Παναγιώτα Λίτσα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) Ιωάννης Σωτηρίου και η Διευθύντρια του γραφείου της Υπουργού, Λίλιαν Βιλδιρίδη, ενώ από πλευράς ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έλαβαν μέρος ο Πρόεδρός της Χρήστος Δαραμήλας, η Αντιπρόεδρος Α’ Γκόλφω Γεμιστού και η Γενική Γραμματέας Μαρία Τριανταφύλλου. Την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος ώστε τα ήδη υπάρχοντα σκευάσματα καθώς και όσα αναμένεται να διατεθούν στην αγορά από το ΙΦΕΤ, μετά την έγκριση για τη διάθεσή τους από τον ΕΟΦ.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, κ. Δαραμήλας ζήτησε να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα που υπάρχουν στην ΗΔΙΚΑ και στο ΚΜΕΣ του ΕΟΠΥΥ . Στόχος είναι μία πρώτη, κατά το δυνατόν, ακριβής εκτίμηση των πασχόντων που λαμβάνουν αυτά τα σκευάσματα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησής τους. Οι διαβητικοί αιτούνται να αποκλειστούν από τη συνταγογράφηση όσοι απέκτησαν πρόσβαση στα συγκεκριμένα σκευάσματα, στερώντας από τους ασθενείς. Για αυτό προτάθηκε η αυστηρή διάθεσή τους κατόπιν συνταγογράφησής τους. Σύμφωνα με τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι, ενώ ενημέρωσε την υπουργό ότι ήδη από πλευράς ΕΟΠΥΥ έχουν αποσταλεί συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν υιοθέτηση κριτηρίων συνταγογράφησης.

Ευθύνες για καθυστέρηση απέδωσε στον ΕΟΦ ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, σχολιάζοντας ότι δόθηκε άδεια στο Ινστιτούτο, στις 31 Μαρτίου, να εισάγει τα συγκεκριμένα σκευάσματα. Ως εκ τούτου εξασφαλίστηκαν 9.000 περίπου συσκευασίες. Ήδη έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής στην αγορά μερικές μόνο ποσότητες και στο ΙΦΕΤ, όπως τόνισε ο κ. Σωτηρίου, δε γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους ο ΕΟΦ κωλυσιεργεί και δε διαθέτει κωδικούς και για τις υπόλοιπες περίπου 3.500 συσκευασίες του 1 mg, τριμηνιαίας θεραπείας, τη στιγμή που έχει εγκρίνει και έχει δώσει άδεια στο ΙΦΕΤ για την αγορά και εισαγωγή τους στη χώρα.

Από την πλευρά της η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας συμφώνησε για τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και εκείνη υποσχέθηκε πως θα εξετάσει το θέμα και τις προτάσεις όλων των φορέων. Στόχος είναι το συντομότερο δυνατόν να βρεθεί λύση για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 .

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επιθυμεί να δοθεί λύση, για την παρούσα τουλάχιστον χρονική στιγμή, καθώς διογκώνονται προβλήματα και η ανησυχία των πασχόντων, που για μια ακόμα φορά πληρώνουν την ολιγωρία κάποιων αρμοδίων φορέων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου