Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Τι μισθό λαμβάνουν οι Έλληνες γιατροί και πόσα παίρνουν οι συνάδελφοί τους στην υπόλοιπη Ευρώπη – Οι πιο ακριβοπληρωμένοι

Τι μισθό λαμβάνουν οι Έλληνες γιατροί και πόσα παίρνουν οι συνάδελφοί τους στην υπόλοιπη Ευρώπη – Οι πιο ακριβοπληρωμένοι

Υποαμειβόμενοι οι γιατροί στη χώρα μας καθώς έχουν από τους πιο χαμηλούς μισθούς

 Δήμητρα Ευθυμιάδου ΗR

Από τους πιο κακοπληρωμένους στην Ευρώπη φαίνεται πως είναι οι Έλληνες γιατροί, καθώς λαμβάνουν από τις χαμηλότερες αμοιβές για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο σύστημα Υγείας.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι γιατροί στη χώρα μας διαμαρτύρονται συχνά πυκνά για τις αποδοχές τους, ενώ οι κυβερνήσεις δεν φαίνεται να έχουν ανταπεξέλθει στις προσδοκίες τους. Άλλωστε η αύξηση 10% που έλαβαν προσφάτως οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν φαίνεται να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους.

Γι αυτό και η τελευταία κυβέρνηση επειδή ακριβώς δεν έδωσε τις αυξήσεις που θα δικαιωματικά έπρεπε να λάβει το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, άλλαξε το νόμο και έδωσε τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα.

Μία ρύθμιση που όμως δεν θα είναι χωρίς επιπτώσεις για τους ασθενείς.

Οι γιατροί και οι μισθοί

Πάντως το μόνο βέβαιον είναι ότι οι γιατροί στη χώρα μας υποαμείβονται αφού βρίσκονται στις πιο χαμηλές θέσεις στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές του ΟΟΣΑ, από τους πιο υψηλά αμειβόμενους είναι οι γιατροί στο Λουξεμβούργο που λαμβάνουν μικτά 258.000 ευρώ το χρόνο.

Ιδιαιτέρως καλά αμειβόμενοι είναι και οι γιατροί σε Ιρλανδία με 172.000 ετήσιο μικτό εισόδημα αλλά και στην Ολλανδία με 160.000 ευρώ.

Και στη Γερμανία όμως τα χρήματα που εισπράττει το ιατρικό προσωπικό, καθιστά το επάγγελμα κερδοφόρο. Οι γιατροί στη Γερμανία έχουν ετήσιες αμοιβές 146.000 ευρώ.

Στη Μ.Βρετανία από την άλλη ακόμη και οι νέοι γιατροί κινούνται στα 136.000 μικτά το χρόνο.

Σε εξαιρετικά χαμηλή θέση βρίσκεται η Ελλάδα με τους γιατρούς να εισπράττουν περί τις 39.000 ευρώ μικτά ετησίως κατά μέσο όρο. Ίσως γι αυτό οι νέοι γιατροί επιλέγουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για να έχουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Πάντως σε χειρότερη θέση είναι χώρες όπως η Πολωνία όπου οι γιατροί λαμβάνουν σημαντικά λιγότερα από τους συναδέλφους τους στη χώρα μας, αφού κατά μέσο όρο οι αμοιβές τους κινούνται στα 20.000 ευρώ μικτά το χρόνο.

6 σχόλια:

  1. Καλα κανουν οι νεοι γιατροι .ολα αυτα δειχνουν την πληρη απαξιωση της ιατρικης στην χωρα μας ,με τεραστια ευθυνη των συλλογων μας ,που αντι να προασπισουν το κυρος του επαγγελματος ,να συγκρουστουν και να διεκδικησουν ,επιδοκιμαζουν με τη σταση τους αυτα τα χαλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο αρχικος μισθος ενος επιμελητη στη Βρετανια (μετα απο 8-10 χρονια ειδικοτητας) ειναι γυρω στα 95.000 ευρω μικτα με 40% εφορια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κανεις λαθος συναδελφε

      Διαγραφή
    2. Εφορία,σπίτι κλπ που είναι στα ύψη και σε κλίμα που δεν είναι ευχάριστο στά Ελλήνικά δεδομένα( συννεφιά-βροχή και σπίτι δουλειά)λίγα μένουν καθαρά.

      Διαγραφή
  3. Στη Σουηδία πάντως ένας γιατρός ειδικότητας παίρνει περίπου 50.000 ευρώ το χρόνο, ελάχιστα παραπάνω από οποιονδήποτε εργαζόμενο, ενώ ένας χειρουργός παίρνει 150.000 το χρόνο. Άρα συμβαίνουν και στο εξωτερικό καραγκιοζιλίκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήδη 5 εξαιρετικοί νέοι συνάδελφοι έχουν φύγει για Κύπρο με το που τελείωσαν την ειδικότητα, 7500 πρώτος μισθός ειδικου.Σε λίγα χρόνια όλοι οι άξιοι και ικανοί γιατροί θα φυγουν στο εξωτερικό,θα μείνουν μόνο οι άχρηστοι και οι τεμπέληδες.Προφανως όλα γίνονται βάση σχεδιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή