Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Χρυσοχοΐδης: Με διαδικασίες express οι προτεραιότητες στην Υγεία – Η πρώτη μεγάλη σύσκεψη, οι δαπάνες και η φιλολαϊκή πολιτική


Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Υγείας

Πριν καλά – καλά τελειώσει η τελετή παράδοσης – παραλαβής, ο νέος Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και οι συνεργάτες του έπιασαν δουλειά. Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι ένα έργο που είναι σε εξέλιξη και η στελέχωση των νησιών – λόγω και της τουριστικής περιόδου – αποτελεί βασική προτεραιότητα και επείγει.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης προήδρευσε ευρείας τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή των διοικητών όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και με τη συμμετοχή των διοικητών των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Ουσιαστικά επρόκειτο για μια πρώτη, αναγνωριστική σύσκεψη, στην οποία ο Υπουργός Υγείας έδωσε το στίγμα του και το tempo της επόμενης περιόδου.

Άλλωστε πρόκειται για άνθρωπο, που δίνει έμφαση στην οργάνωση μέχρι και της τελευταίας λεπτομέρειας, καθώς είναι τελειομανής και θέλει να αποφεύγονται τα λάθη – όσο αυτό είναι δυνατόν. Πολύ, δε, περισσότερο που ο τομέας, τον οποίο ανέλαβε, είναι κρίσιμης σημασίας για την ελληνική κοινωνία, κάτι για το οποίο έχει απόλυτη επίγνωση.

Οι άνθρωποι σε πρώτο πλάνο

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έμπειρος ων, ξέρει πολύ καλά τι απαιτείται για να επιλυθούν σοβαρά ζητήματα, που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Η επιλογή του από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι τυχαία και έχει κατά μία έννοια και συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι ο νέος Υπουργός προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, που ίδρυσε το ΕΣΥ.

Όσοι των γνωρίζουν καλά, υποστηρίζουν ότι δεν φοβάται τις συγκρούσεις και ότι είναι, μάλιστα, αρκετά αυστηρός, όταν βάζει όρια.

Στην πρώτη του ομιλία ως Υπουργός Υγείας μίλησε εκτενώς για τους ανθρώπους του καθήκοντος.

«Δύναμή μου πάντα ήταν οι άνθρωποι, οι άξιοι συνεργάτες, οι αφοσιωμένοι και ικανοί δημόσιοι λειτουργοί, οι άνθρωποι του καθήκοντος.

Με αυτούς θα πορευτώ και τώρα με αξιοκρατία, συμπαραστάτης των αναγκών τους, μαζί με τους εργαζόμενους. Συμπόρευση με τους εργαζόμενους. Αλλά ταυτόχρονα με τον πήχη και το φρόνημα ψηλά, για να επαναθεμελιώσουμε όλοι μαζί το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το πιο σημαντικό κεφάλαιο είναι πάντα οι άνθρωποι, είναι οι εργαζόμενοι, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το προσωπικό, το διοικητικό, το τεχνικό, όλοι αυτοί που συμμετέχουν καθημερινά σε αυτό τον αγώνα και θα συμμετάσχουν για να ξαναβάλουμε νέα θεμέλια πιο υγιή, πιο σύγχρονα, για να έχουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Στόχος η καλύτερη καθημερινότητα

Στον μπλε φάκελο, που θα παραλάβει ο κ. Χρυσοχοΐδης στο Υπουργικό Συμβούλιο, περιέχονται οι λεπτομέρειες του νέου οδικού χάρτη για την Υγεία. Στόχοι, μεταξύ άλλων, είναι να μειωθούν οι αναμονές για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, να μειωθούν τα ράντζα στα νοσοκομεία, να γίνεται καλύτερη και ταχύτερη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών και να απλοποιηθούν για τους πολίτες οι διαδικασίες, που σχετίζονται με τα ιατρικά ραντεβού, τις επισκέψεις στα νοσοκομεία και άλλα.

Επιπλέον το αμέσως προσεχές διάστημα θα επανεκκινήσει η διαδικασία διορισμού 863 γιατρών, οι θέσεις των οποίων είχαν προκηρυχθεί τους προηγούμενους μήνες και είχαν «παγώσει» λόγω εκλογών.

«Θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην αναβάθμιση 80 νοσοκομείων της χώρας και 156 κέντρων υγείας. Προγραμματίζονται 10.000 προσλήψεις προσωπικού, κυρίως νοσηλευτών. Προτεραιότητα, επίσης, αποτελεί και η πρωτοβάθμια φροντίδα, ώστε να επεκταθούν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις παντού. Να φτάσουν, δηλαδή, σε ένα επίπεδο, ώστε η πρόληψη να αφορά όλους τους πολίτες και για όλα τα σοβαρά νοσήματα, με ηλεκτρονικά και γρήγορα ραντεβού, χωρίς κανένα κόστος», ανέφερε στην τελετή παράδοσης – παραλαβής ο Υπουργός.

Και πρόσθεσε:

«Παράλληλα σχεδιάζεται η αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, ώστε να γίνουν ευκολότερες, ασφαλέστερες, ταχύτερες οι διακομιδές ασθενών, με προσθήκη πολλών και σύγχρονων εναέριων μέσων. Έχει εξασφαλιστεί για όλα τα παραπάνω το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δηλαδή περίπου το 8% των συνολικών δαπανών του, των πόρων του, προορίζεται να διοχετευθεί σε επενδύσεις στην υγεία».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα διατηρήσει την αρμοδιότητα του Φαρμάκου, όπως και την εποπτεία του συνολικού χώρου της δημόσιας περίθαλψης.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η Δημόσια Υγεία θα αποτελεί αρμοδιότητα της νέας αναπληρώτριας Υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη, τα νοσοκομεία του Υφυπουργού Μάριου Θεμιστοκλέους και η ψυχική υγεία του Υφυπουργού Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

1 σχόλιο:

  1. Φιλολαικη πολιτική χωρίς γιατρούς με φέσια και με τους σοβαρές να πέφτουν στα νοσοκομεία.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή