Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Ποια ονόματα ακούγονται για τα υπουργεία της νέας κυβέρνησης

Τι αλλάζει στη δομή

Με την εκλογική μάχη να κλιμακώνεται όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίζει δυναμικά τις περιοδείες στέλνοντας το μήνυμα της ισχυρής αυτοδυναμίας, στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει να φουντώνουν οι συζητήσεις για τη σύνθεση του επόμενου υπουργικού συμβουλίου αλλά και η προετοιμασία για τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης.

Και ενώ ουδείς μπορεί να προδικάσει το περιεχόμενο της λαϊκής εντολής, τα γαλάζια στελέχη με δεδομένη τη σαρωτική νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου αφενός ρίχνουν όλο το βάρος στη δεύτερη αυτή προεκλογική εκστρατεία, ωστόσο σε ανώτατο επίπεδο σχηματοποιείται σταδιακά η επόμενη ημέρα, καθώς η χώρα έχει συνέχεια και στόχος είναι να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Σε ερώτηση του newsbeast.gr σε κορυφαίο υπουργό εάν επιθυμεί να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του, απάντησε ότι δεν το έχει συζητήσει ακόμη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο επισήμανε ότι ήδη έχει γίνει μια σημαντική προεργασία σε μια σειρά από κρίσιμα ανοιχτά ακόμα θέματα, έχουν δημιουργηθεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ομολόγους του στο εξωτερικό, βρίσκονται κάποια deals σε εξέλιξη, συνεπώς θα ήθελε να παραμείνει στο πόστο του έστω και για ένα χρόνο για να ολοκληρώσει το έργο που έχει ξεκινήσει.

Και μπορεί το θέμα της σύνθεσης του επόμενου υπουργικού συμβουλίου να φαίνεται ακόμα πρόωρο, ωστόσο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφόσον τον εμπιστευτούν οι πολίτες έχει προαναγγείλει σαρωτικές αλλαγές, κυκλική μετακίνηση κυβερνητικών στελεχών (rotation), έντονο άρωμα γυναίκας, εκπλήξεις, ενώ δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν και πρόσωπα εκτός της γαλάζιας παράταξης. «Θέλω να ξέρω ότι ο άνθρωπος που θα τοποθετήσω σε μια θέση θα μπορεί να κάνει τη δουλειά. Δεν μετράει τόσο πολύ στο μυαλό μου η σταυροδοσία. Αυτές οι κάλπες είναι με λίστα και όχι με σταυρούς» έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα έχει προαναγγείλει αλλαγές στη δομή των υπουργείων, με την ίδρυση τουλάχιστον ενός νέου υπουργείου (Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής), εσωτερικές μετακινήσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων, ενώ εξετάζεται και η σύσταση υπερυπουργείου Συντονισμού όπου ο επικεφαλής θα έχει υπό την εποπτεία του όλα τα τρέχοντα προγράμματα με έμφαση τα αναπτυξιακά και θα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου ή και ενός υπερυπουργείου Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής. Για τα δύο αυτά νεοσύστατα υπουργεία τα που ακούγονται είναι ο Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στα δυνατά χαρτιά της ΝΔ που αναμένεται να αξιοποιηθούν και στην επόμενη κυβέρνηση είναι μεταξύ άλλων η Νίκη Κεραμέως, ο Νίκος Δένδιας, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης.

Η Νίκη Κεραμέως ακούγεται για το Εθνικής Άμυνας, αν και τελευταία το όνομά της είναι μεταξύ αυτών που έχουν πέσει στο τραπέζι για την προεδρία της Βουλής.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ακούγεται έντονα για το υπουργείο Ενέργειας, αν και ορισμένοι τον τοποθετούν στο υπουργείο Υποδομών. Για το Ανάπτυξης συζητείται η περίπτωση του Νίκου Παπαθανάση.

Εάν μετακινηθεί από το υπουργείο Οικονομικών ο Χρήστος Σταϊκούρας, θα μπορούσε να πάει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στη θέση του να τοποθετηθεί είτε ο Κωστής Χατζηδάκης είτε ακόμα και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος σάρωσε στο Νότιο Τομέα φτάνοντας τους 99.652 σταυρούς και μένει να φανεί εάν θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών ή θα υπάρξει κάποια έκπληξη,

Στον μεταξύ έχουν «φουντώσει» τα σενάρια για αξιοποίηση της Ειρήνης Αγαπηδάκη ( επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας) στο υπουργείο Υγείας.

Η Σοφία Ζαχαράκη μπορεί να πάει στο νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής και Στέγασης, που θα έχει να κάνει με τους νέους και τις πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και τη στήριξη των αδύναμων.

Στο νέο υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής θέση μπορεί να έχει και ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Σταμάτης, μέχρι πρότινος γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι στο στενό πυρήνα των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται ο Άκης Σκέρτσος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και Γιάννης Μπρατάκος και τα τρία αυτά πρόσωπα για παίξουν κομβικό ρόλο στην κυβέρνηση την επόμενη μέρα.

1 σχόλιο:

  1. Αγαπηδάκη για το Υγείας; Μα δεν θα το πάρει ο έμπειρος Κούλης; Θα μασ αφήσει στα χέρια μιας άπειρης ψυχολόγου που έγινε ξαφνικά ειδική σε θέματα δημόσας υγείας επειδή μετά από ένα μαστερ και ένα διδακτορικό πρότεινε την φοβερά επιτυχημένη Επιτροπή Επιδημιολόγων – Λοιμωξιολόγων που μας έκλεισε όλους μέσα, μας φόρεσε μάσκα και κατέστρεψε την οικονομία της χώρας έχοντασ τους περισσότερουσ νεκρούς από COVID στην Ευρώπη. Τι ζώ ο άνθρωπος από την Ελβετία που εργάζομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή