Μιχάλης Θερμόπουλος - IATROPEDIA
Ο καρκίνος του εντέρου ξεκινά στα επιθηλιακά κύτταρα στην επιφάνεια των εντερικών τοιχωμάτων.
Ένα μυστήριο που έχει προβλημάτιζε τους ερευνητές του καρκίνου του εντέρου για δεκαετίες, λύθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Beatson και του πανεπιστημίου της Γλασκόβης.
Γενιές γιατρών και ερευνητών έχουν πάσχιζαν να καταλάβουν το γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς με καρκίνο του εντέρου “αγνοεί” τον καρκίνο, αντί να του επιτίθεται εξαρχής.
Τώρα, ερευνητές στη Γλασκώβη υποστηρίζουν ότι βρήκαν το πώς ο καρκίνος του εντέρου “τυφλώνει” το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μην μπορεί να “δει” τον καρκίνο και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να τον καταστρέψει εγκαίρως.
Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο Cancer Immunology Research, ανοίγει την πόρτα για πιθανή αντιστροφή ή πρόληψη αυτής της διαδικασίας, η οποία θα επέτρεπε στο ανοσοποιητικό σύστημα να “βλέπει” τα καρκινικά κύτταρα του εντέρου και να τα εμποδίζει να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται.
Ο δρ. Seth Coffelt του Ινστιτούτου Beatson και του πανεπιστημίου της Γλασκώβης για την Έρευνα Καρκίνου, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, είπε:
“Κανονικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού διατηρούν τα πράγματα όπως θα έπρεπε, περιπολώντας το έντερο σαν φρουροί ασφαλείας, αντιμετωπίζοντας τυχόν επιβλαβή βακτήρια και διατηρώντας το έντερο υγιές.
Ωστόσο, όταν τα κύτταρα στο έντερο γίνονται καρκινικά… απολύουν αυτούς τους φρουρούς ασφαλείας και δεν παράγονται πλέον όλες οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού για να συνομιλούν μεταξύ τους για να συντονίσουν μια ανοσολογική απόκριση.
Ο καρκίνος δεν θέλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να τον αναγνωρίζουν ως απειλή, έτσι χειραγωγεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μην μπορούν να τον δουν την απειλή και απλώς να το προσπερνούν, αφήνοντάς τον να κάνει τη ζημιά του”.
Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε σε έναν συγκεκριμένο τύπο ανοσοκυττάρων που ονομάζονται γάμμα δέλτα Τ-κύτταρα (gamma delta T cells).
Ο καρκίνος του εντέρου ξεκινά στα επιθηλιακά κύτταρα στην επιφάνεια των εντερικών τοιχωμάτων. Αυτά τα Τ-κύτταρα “περιπολούν” αυτήν την περιοχή επιτίθενται σε οποιεσδήποτε απειλές, όπως κατεστραμμένα κύτταρα ή μικρούς όγκους, προτού ξεκινούν να μας βλάπτουν.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι όταν υπάρχει καρκίνος του εντέρου, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που μπορούν να σκοτώσουν τον καρκίνο δεν δρουν συχνά κατά του καρκίνου του εντέρου, ωστόσο δεν ήξεραν το γιατί.
Χρησιμοποιώντας δείγματα ιστού από όγκους καρκίνου του εντέρου που δόθηκαν από ασθενείς στη Σκωτία και άλλες χώρες, η ομάδα κατάφερε να προσδιορίσει τον συγκεκριμένο μηχανισμό που χρησιμοποιούν τα καρκινικά κύτταρα για να “αναπρογραμματίσουν” τα γάμμα δέλτα Τ-κύτταρα σε μοριακό επίπεδο.
Η ομάδα ελπίζει τώρα ότι περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να προσφέρει θεραπείες που θα αντιστρέψουν αυτόν τον “αναπρογραμματισμό”.
Η ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα ξεγελούν το ανοσοποιητικό σύστημα προσφέρει δυνατότητες για νέες θεραπείες που θα μπορούσαν να επανενεργοποιήσουν αυτά τα κρίσιμα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο δρ. Coffelt πρόσθεσε: “Η ανακάλυψή μας σημαίνει ότι αν βρεθεί ένας τρόπος να εμπλακούν τεχνητά τα ‘τυφλωμένα’ Τ-κύτταρα με ένα φάρμακο, ώστε να μπορούν να ‘δουν’ τον καρκίνο, τότε θα μπορούσαμε να βρούμε έναν νέο αποτελεσματικό τρόπο θεραπείας για τον καρκίνο του εντέρου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου