Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση το ΕΣΥ - Το clawback [πίνακας]

Πόσο αυξάνονται οι υποχρεωτικές επιστροφές, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του ΕΟΠΥΥ. Τι εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς.

Διευθυντής Σύνταξης

Το ψαλίδισμα των δημόσιων δαπανών στα χρόνια των μνημονίων, έφερε τη "μόδα" των υποχρεωτικών επιστροφών, του γνωστού "clawback".

Ο ΕΟΠΥΥ απέκτησε "κλειστούς" προϋπολογισμούς, οι οποίοι δεν αυξάνονται, όσο και αν αυξηθούν οι ανάγκες και άρα οι δαπάνες. Το "clawback" ξεκίνησε ως προσωρινό, αλλά παρέμεινε, καθώς οι κυβερνήσεις βολεύονται με το "πάγωμα" των δαπανών, αντί να προχωρούν σε μέτρα ελέγχου της ζήτησης.

Η μείωση του clawback έχει τεθεί ως στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Η χώρα μας έχει δεσμευτεί να το μειώσει κατά 50 εκατομμύρια ευρώ το 2022, κατά 150 εκατομμύρια το 2023, κατά 300 εκατομμύρια το 2024 και κατά 400 εκατομμύρια ευρώ το 2025.

Το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κάνει λόγο για μετατροπή του clawback σε υποχρεωτική έκπτωση (rebate), με αποτέλεσμα οι επιστροφές να μην μειώνονται, αλλά να αυξάνονται έως και στο 70% σε ορισμένα φάρμακα!

Στην πέμπτη τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, που αναρτήθηκε χθες, προβλέπονται ετήσιες επιστροφές από τις εταιρείες που ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ, από 700,8 εκατομμύρια που είχαν προϋπολογιστεί στις αρχές του έτους.

Συγκεκριμένα, οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rabates) για φάρμακα της κοινότητας αυξήθηκαν κατά 160 εκατομμύρια ευρώ, το rebate για φάρμακα που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ κατά 120 εκατομμύρια, οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) για τα φάρμακα κοινότητας κατά 190 εκατομμύρια ευρώ και το clawback για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ κατά 230 εκατομμύρια.
Αύξηση υποχρεωτικών επιστροφών στον ΕΟΠΥΥ το 2023

Rebate φαρμάκων κοινότητας 160 εκατ. ευρώ
Rebate φαρμακείων ΕΟΠΥΥ 120 εκατ. ευρώ
Clawback φαρμάκων κοινότητας 190 εκατ. ευρώ
Clawback φαρμακείων ΕΟΠΥΥ 230 εκατ. ευρώ
Σύνολο 700 εκατ. ευρώ

Χρηματοδότηση

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων σχολιάζουν πως οι υπέρογκες επιστροφές σημαίνουν υπερφορολόγηση και αναδεικνύουν την έλλειψη δημόσιας χρηματοδότησης.

Εκτιμάται πως η δημόσια χρηματοδότηση για το 2022 κάλυψε μόλις το 42% της συνολικής δαπάνης για φάρμακα, με τη φαρμακοβιομηχανία συνεισφέρει με 47% και οι ασθενείς με ποσοστό 11%. Όλα αυτά, ενώ η αγορά φαρμάκου αυξάνεται πανευρωπαϊκά κάθε χρόνο μετά την πανδημία κατά 7% έως 10%.

Η αυξανόμενη νοσηρότητα του ελληνικού πληθυσμού και οι νέες (και ακριβές) θεραπείες πο έρχονται, θα εντείνουν το πρόβλημα, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και απειλώντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς προτείνουν σταδιακή αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών, εξασφάλιση επιπλέον πόρων για τους ανασφάλιστους και για τις εισαγωγές φαρμάκων από το Εθνικό Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Προτείνουν, επίσης, έλεγχο της δαπάνης και καλύτερη απόδοση των διατιθέμενων πόρων, με μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, ορθή εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και ανάπτυξη φίλτρων συνταγογράφησης.

1 σχόλιο:

  1. Η καμπάνα αυτή θα χτυπήσει και για τους εργαστηριακούς γιατρούς ! Η Αφαίμαξη (clawback κλπ )συμπληρωματικά με τα αυξανόμενα λειτουργικά έξοδα των ιατρείων Ίδη έχει καταστήσει ασύμφορη την λειτουργία τους !!!…άρα ή αλυσίδα ή εξωτερικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή