Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Ναυάγιο στην Πύλο: Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για την τραγωδία με τους μετανάστες

Σε ισχύ από την Τετάρτη έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής - Σιακαντάρης: Η απόφαση ελήφθη στη μνήμη των θυμάτων
Protothema.gr
Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η υπηρεσιακή κυβέρνηση μετά την ανείπωτη τραγωδία με τους 79 μέχρι στιγμής νεκρούς μετανάστες από το ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Το κυβερνητικό επιτελείο έλαβε τις σχετικές αποφάσεις και ανακοίνωσε την κήρυξη του τριήμερου εθνικού πένθους. Μία τέτοια εξέλιξη θέτει εν αμφιβόλω την διεξαγωγή του προγραμματισμένου για αύριο debate των πολιτικών αρχηγών.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού:

«Ο Πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 ως το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 21:00 για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία».

Σε δεύτερο χρόνο το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού διευκρίνισε ότι το τριήμερο Eθνικό Πένθος που κήρυξε σήμερα, Τετάρτη 14/6, ο πρωθυπουργός θα λήξει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16/6.

Σιακαντάρης: Το εθνικό πένθος κηρύχθηκε στην μνήμη των θυμάτων του ναυαγίου

Για την απόφαση της κυβέρνησης, μίλησε στην ΕΡΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης ο οποίος τόνισε πως η απόφαση του πρωθυπουργού κ. Ιωάννη Σαρμά ελήφθη για τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, κάνοντας δε αναφορά και στη δράση των λαθροδιακινητών.

Αναφερόμενος στον αριθμό των ανθρώπων που επέβαιναν στο πλοιάριο είπε πως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί καθώς οι πρώτες πληροφορίες δόθηκαν από το Συντονιστικό Κέντρο της Ρώμης το οποίο πληροφορήθηκε από ΜΚΟ για περίπου 700 ανθρώπους. Όπως είπε ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται και το μόνο σίγουρο είναι ο αριθμός των νεκρών και των διασωθέντων.

Άγνωστο τι θα συμβεί με το debate

Υπενθυμίζεται ότι προβληματισμός επικρατούσε από το μεσημέρι στους δημοσιογράφους οι οποίοι θα συμμετέχουν στο προγραμματισμένο debate μετά την πολύνεκρη τραγωδία με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι έξι δημοσιογράφοι οι οποίοι θα δώσουν με τις ερωτήσεις τους τον τόνο της τηλεμαχίας βρίσκονταν σε διαβουλεύσεις έτσι ώστε να διαφανεί το κατά πόσο το debate πρέπει να διεξαχθεί στην σκιά του ναυαγίου.

Την ίδια στιγμή κατά πληροφορίες από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας αρμόδιες πηγές θεωρούν πως είναι δύσκολο να διεξαχθεί ντιμπέιτ, παραπέμπουν στην συζήτηση που θα πρέπει να γίνει στη Διακομματική επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, ούτε η αναβολή για την επόμενη εβδομάδα θεωρείται πιθανή, διότι λόγω του παγώματος των εκδηλώσεων επί τριήμερο, την επόμενη εβδομάδα υπάρχει μεγάλη συσσώρευση υποχρεώσεων μιας και μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών τγς 25ης Ιουνίου.

Κατά πληροφορίες, επί του τυπικού, η αναβολή του debate είναι αντικείμενο της Διακομματικής Επιτροπής, διότι το εθνικό πένθος δεν συνεπάγεται αυτόματη αναβολή της τηλεμαχίας. Κατά συνέπεια η διακομματική επιτροπή θα κάνει πράξη τα συνεπαγόμενα της απόφασης για εθνικό πένθος, εφόσον συνεδριάσει. Την ίδια ώρα η διοίκηση της ΕΡΤ είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο.

Την ίδια ώρα, ως δεδομένο είναι το γεγονός πως ήδη τα κομματικά επιτελεία έχουν ακυρώσει σημερινές αλλά και αυριανές εκδηλώσεις. Όπως είναι γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε την προγραμματισμένη για το βράδυ της Τετάρτης ομιλία του στην Πάτρα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβαλε όλες τις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Ανδρουλάκης την παρουσίαση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σχετικά, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας πως όσο διαρκεί το εθνικό πένθος δεν θα διεξάγοντας κομματικές εκδηλώσεις. «Μετά την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους, λόγω του τραγικού ναυαγίου που συνέβη σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, η Νέα Δημοκρατία αναστέλλει όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του κόμματος κατά τη διάρκεια του εθνικού πένθους» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου