Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

CLAWBACK –ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Ο κύριος λόγος της εφαρμογής των ποιοτικών κριτηρίων ήταν να μηδενιστεί το clawback των αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών.

Σήμερα 28 Ιουνίου 2023 το clawback του αξονικού τομογράφου είναι 30,67% και του μαγνητικού 29.04%

Είναι προφανές ότι ο βασικός λόγος για το οποίο θεσπίστηκαν τα ποιοτικά κριτήρια απέτυχε.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς είμαστε κατά των ποιοτικών κριτηρίων. Βεβαίως να ισχύουν κριτήρια για τους λόγους που επικαλείται το υπουργείο (ασφάλεια ασθενούς, μείωση της ακτινικής επιβάρυνσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ κλπ κλπ.

Όμως τα κριτήρια που αφορούν στα ακτινολογικά μηχανήματα είναι κυρίως επιστημονικά και αφορούν εξειδικευμένους γιατρούς ακτινολόγους από τους οποίους ουδέποτε εζητήθη η γνώμη.

Είναι ένα σύνολο βαρύτατων οικονομικών μέτρων τα πλείστα των οποίων δεν ισχύουν σε κανένα άλλο Ευρωπαϊκό κράτος μέλος της Ε.Ε και περιέχουν πολλά απαράδεκτα και αντιεπιστημονικά στοιχεία ένας νόμος πρόχειρος χωρίς οργανόγραμμα που φυσικό ήταν να αποτύχει

Ζητούμε από τον νέο υπουργό:

Να ξαναδούμε τα ποιοτικά κριτήρια σε πνεύμα συνεργασίας οργανωμένα, με σκοπό να προσαρμοσθούν στις πραγματικές κοινωνικές και υγειονομικές ανάγκες που αντιμετωπίζει ο τόπος.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι το claw back. Η απελθούσα κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα απολύτως μέτρο για τον έλεγχο του cb. Ούτε τα στοιχειώδη επί των οποίων υπάρχει πλήρης συμφωνία. Δηλαδή δεν έγινε στοιχειώδης έλεγχος συνταγογράφησης, χρήση των ψηφιακών εργαλείων που θα βοηθήσουν στον έλεγχο του μεγέθους και του μίγματος της ζήτησης εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και ανάπτυξη φίλτρων συνταγογράφησης, ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς. Και ας αφήσουμε την αύξηση της χρηματοδότησης ούτως ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων ασθενών. Το σημερινό αποτέλεσμα με το υπέρογκο cb είναι μοιραίο επακόλουθο της πλήρους αδράνειας των υπευθύνων

Εκτός από το πρόβλημα του υψηλού Clawback υπάρχει και το ζήτημα που αφορά στην διαχείριση και την έκδοση αυτού από τον ΕΟΠΥΥ. Είμαστε στο 2023 και ο ΕΟΠΥΥ εκδίδει rebate και clawback στους παρόχους οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν χωρίς να μπορούν να ελέγξουν πως και με ποιο αλγόριθμο βγήκαν αυτά τα υψηλά νούμερα. Ο ΕΟΠΥΥ επικαλείται την πολιτική απορρήτου. Όμως ο νέος υπουργός πρέπει να θεσπίσει ένα σύστημα που θα παρακάμπτει τις αγκυλώσεις και στο όνομα της διαύγειας της διαφάνειας και των δημοκρατικών διαδικασιών να επιτρέπει στους αγρίως φορολογούμενους παρόχους να γνωρίζουν πώς προκύπτουν οι λογαριασμοί.

Προς το παρόν κε Υπουργέ σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία επί την ανάληψει των καθηκόντων σας.

Πανελλήνια Ένωση Ελεύθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων

Ο πρόεδρος             Ο Γενικός Γραμματέας

Θ. Γεωργακόπουλος Μ. Ψαλτάκος

3 σχόλια:

  1. "Ο νέος υπουργός πρέπει να θεσπίσει ένα σύστημα που θα παρακάμπτει τις αγκυλώσεις και στο όνομα της διαύγειας της διαφάνειας και των δημοκρατικών διαδικασιών" Είστε σοβαροί; Παρακαλάτε το ΠΑΣΟΚ για δημοκρατικές διαδικασίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να αφησετε τις φλυαριες και να διακοψετε μαζικα τις συμβασεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβως αυτο πρεπει να κανουμε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ κ ΜΑΖΙΚΑ κ ΑΜΕΣΑ

      Διαγραφή