Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Ο νέος υπουργός Υγείας και τα αγκάθια στο ΕΣΥ

Ο νέος ή η νέα υπουργός Υγείας θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα πολλά προβλήματα

HR

Ο νέος ή η νέα υπουργός Υγείας, που θα αναλάβει την ηλεκτρική καρέκλα στην οδό Αριστοτέλους θα έρθει αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα αλλά και εκκρεμότητες οι οποίες θα πρέπει να λυθούν άμεσα.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ώστε και να επισπεύσει τις όποιες διαδικασίες καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Προσωπικός γιατρός και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ο επόμενος υπουργός Υγείας θα πρέπει να βρει γρήγορα τα νέα κίνητρα ώστε να προσελκύσει το ιατρικό προσωπικό που σήμερα αρνείται να συμμετάσχει στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, λόγω περιορισμένων αμοιβών. Έτσι είναι πιθανό σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες να επανεξεταστεί το θέμα της αποζημίωσης και να διαφοροποιηθεί το ύψος της αμοιβής.

Τα νοσοκομεία

Ένα ακόμη αγκάθι για τον επόμενο υπουργό Υγείας είναι ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει μέχρι το 2025 την ανανέωση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων.

Ήδη παρατηρούνται αρκετές καθυστερήσεις και οι εργασίες θα πρέπει να τρέξουν άμεσα.

Τα φάρμακα

Μία από τις πρώτες κινήσεις που θα πρέπει να κάνει ο νέος υπουργός αφορά στα φάρμακα. Άλλωστε σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του clawback της υποχρεωτικής δηλαδή επιστροφής χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης.

Παράλληλα ο νέος υπουργός Υγείας θα πρέπει να βρει λύση για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, ένα πρόβλημα που παραμένει σταθερά άλυτο. Και μπορεί τώρα το καλοκαίρι το ενδιαφέρον να εστιάζεται αλλού, από Σεπτέμβριο όμως θα επανεμφανισθεί το ζήτημα και μάλιστα σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πολύ πιο έντονα.

Επίσπευση προσλήψεων

Ο νέος υπουργός υγείας θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να διοριστούν άμεσα στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας όλης της χώρας οι 863 γιατροί, οι θέσεις των οποίων είχαν προκηρυχθεί τους προηγούμενους μήνες.

Η διαδικασία είχε παγώσει εξαιτίας των εκλογών ενώ απαιτείται ούτως ή άλλως πολύς χρόνος για να υλοποιηθεί η τοποθέτηση των γιατρών στις μονάδες υγείας.

Εξάλλου ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε επισημάνει ότι θα επιχειρήσει να μειώσει τους χρόνους για τις προσλήψεις γιατρών και γενικότερα του υγειονομικού προσωπικού.

Αλλαγές σε Οργανισμούς

Ο νέος υπουργός θα έρθει αντιμέτωπος και με τα χρόνια προβλήματα των Οργανισμών αλλά και των φορέων καθώς δεν είναι ευέλικτοι, για να ανταπεξέλθουν στα σύγχρονα δεδομένα αλλά και στις αλλαγές της κοινωνίας και του ίδιου του κράτους.

Έτσι αναμένονται άμεσα αλλαγές σε ΕΟΠΥΥ και ΕΟΔΥ. Ο ΕΟΠΥΥ θα αλλάξει πλήρως ώστε να μπορεί να διαπραγματεύσεις με πιο σύγχρονους τρόπους με τους ιδιώτες παρόχους ώστε να αγοράζει υπηρεσίες σε πιο συμφέρουσες τιμές που θα καλύπτουν όλους τους ασφαλισμένους.

Από την άλλη ο ΕΟΔΥ αναμένεται να αναδιοργανώσει όλες τις υπηρεσίες του ώστε να παρέχουν πραγματικά προγράμματα πρόληψης για τη δημόσια Υγεία στον πληθυσμό.

7 σχόλια:

  1. Ακόμα πιο συμφέρουσες τιμές για τις εξετάσεις με ΕΟΠΥΥ? πόσο κατω απο το κόστος θα πάνε οι ήδη κακοπληρωμένες εξετάσεις? πραγματικά δεν έχει πάτο το βαρέλι συνάδελφοι, κουράγιο εκτός εάν αλλάξει η στάση της πλειοψηφίας των βιοπαθολόγων και αποφασίσουν ΑΜΕΣΑ για σοβαρές κινητοποιήσεις!!!! Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος (έχω και μία ευλογη απορία, όλες οι αλυσίδες που ανοίγουν παραρτήματα τα ευρωλεπτά της αποζημίωσης ορέγονται ή υπάρχει και κάτι που δεν το βλέπουμε?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγουρα λειπει σοβαρο ατομο απο το υπουργειο και πρεπει να βρεθει .Θα πρεπει να αντιληφθει οτι οι γιατροι δεν τρωνε πλεον κουτοχορτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα κύρια προβλήματα στο τομέα της υγείας είναι τα φακελλάκια (αποκλειστικά για χειρουργούς) και η έλλειψη οδοντιατρικής περίθαλψης αν και κρατούνται εισφορές. Τα περί πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι για να ρίξουμε στάχτη στα μάτια ότι κάτι κάνουμε.
    Ένας παθολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να αγοράζει σε .....πιο συμφέρουσες τιμές??? Ποιος ? Ο αρχιμπαταχτσης χρΕΟΠΥΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άντε καλή αρχή. Με τη νέα κυβέρνηση ο ΕΟΠΥΥ θα αγοράσει υπηρεσίες σε πιο συμφέρουσες τιμές !!! Δηλαδή πιο συμφέρουσες από τα 10€ για μία επίσκεψη στο ιατρείο. Όσοι μείνατε Ελλάδα ξανασκεφτήτε το...Όσοι μείνατε και ψηφίσατε και ΝΔ καλά να πάθετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θανασακη μου που εισαι ? η ανικανοτητα πληρωνεται καποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΓΕΙΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή