Μεγάλη είναι η ανησυχία των νέων γιατρών μετά απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας για αλλαγές στις ειδικότητες
Μαρία Γλένη HR
«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η ανησυχία η ανησυχία των νέων γιατρών καθώς το υπουργείο Υγείας αποφάσισε αιφνιδιαστικά να αλλάξει τον τρόπο έναρξης ειδικότητας.
Και αυτό γιατί πρόκειται για μία απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τον υπάρχοντα νόμο, ενώ υιοθετήθηκε από το υπουργείο Υγείας έπειτα από σχετική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).
Συγκεκριμένα η απόφαση του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι στις ειδικότητες που υπάρχει αναμονή πάνω από έναν χρόνο, το 20% των νέων ειδικευομένων θα επιλέγεται από επιτροπή του ΚΕΣΥ και εφόσον προηγηθούν εξετάσεις που θα διοργανωθούν.
Στο σημείο αυτό οι νοσοκομειακοί γιατροί, θεωρούν ότι θα ακολουθείται διαδικασία δύο ταχυτήτων και όχι κοινή για όλους τους υποψηφίους και ζητούν την απόσυρσή της. Όμως αν και φημολογούνταν ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης θα προχωρούσε σε διορθώσεις, προς ώρας δεν έχει κάνει κάποια κίνηση.
«Δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που γίνεται απόπειρα να τεθούν φραγμοί στην έναρξη ειδικότητας, γίνεται ολοφάνερη η πρόθεση επιλογής των «ημετέρων». Οι ευθύνες του προέδρου του ΚΕΣΥ αλλά και όλων αυτών που επιχειρούν να διαχειριστούν εργολαβικά το μέλλον των νέων γιατρών είναι τεράστιες»
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τελευταία χρόνια ελάχιστες ειδικότητες ιατρικής έχουν αναμονή και όχι στο σύνολο των χρόνων, ενώ η καθυστέρηση έναρξης της ειδικότητας καταγράφεται μόνο σε κάποια νοσοκομεία.
Ενδεικτικό είναι ότι αναμονή έχει κυρίως η δερματολογία και η ενδοκρινολογία, καθώς και σε κάποια νοσοκομεία η νευροχειρουργική όπως στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και το Γ.Γεννηματάς.
Παρ’ αυτά το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) εισηγήθηκε να αλλάξει το σύστημα έναρξης της ειδικότητας για το 20% των υποψηφίων, ενώ γραπτές εξετάσεις προβλέπονται και για τις εξειδικεύσεις που γίνονται από ειδικευμένους γιατρούς.
Τι ζητούν οι γιατροί για την ειδικότητα
«Οι ευθύνες του προέδρου του ΚΕΣΥ αλλά και όλων αυτών που επιχειρούν να διαχειριστούν εργολαβικά το μέλλον των νέων γιατρών είναι τεράστιες» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Μάλιστα προειδοποιούν ότι «δεν θα δεχτούμε καμία παρέμβαση στον τρόπο με τον οποίο οι πτυχιούχοι Ιατρικής αρχίζουν ειδικότητα.Οι γιατροί του ΕΣΥ είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την εκπαίδευση των νέων γιατρών, δεδομένου ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία εκπαιδεύεται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ με την δική μας ευθύνη και εποπτεία.
Συγκεκριμένα, το 75% εκπαιδεύονται σε τμήματα του ΕΣΥ έναντι 25% σε πανεπιστημιακές κλινικές. Οι πανεπιστημιακοί ιατροί είναι υπεύθυνοι για την προπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής, η οποία οφείλει να είναι ομότιμα υψηλού επιπέδου.
Απαιτούμε να προσληφθούν άμεσα ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση πέραν του πτυχίου Ιατρικής και να καλυφθούν όλες οι πολλές κενές θέσεις που υπάρχουν.
Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας»
Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο οποίος σε συνάντηση που είχε με τους φοιτητές της ιατρικής σχολής του Α.Π.Θ επισημαίνει ότι η ιατρική κοινότητα αιφνιδιάστηκε με την ΚΥΑ και ζητά οι όποιες μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές να είναι αποτέλεσμα συναίνεσης με μεταβατική περίοδο διότι επηρεάζουν κρίσιμα το παρόν και το μέλλον των νέων γιατρών και κατά συνέπεια και των ασθενών. Όπως τόνισε ο κ Νίτσας «Το στοίχημα είναι να επιστρέψουν οι συνάδελφοι από το εξωτερικό όχι να στείλουμε κι άλλους εκεί…».
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας «το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου στην επόμενη συνεδρίαση του θα συζητήσει διεξοδικά το ζήτημα ώστε να διαμορφωθούν συγκεκριμένες προτάσεις. Οι δε επιφυλάξεις του ιατρικού κόσμου εδράζονται στα κριτήρια, ένα εκ των οποίων είναι κατά 50% ο βαθμός πτυχίου ιατρικών σχολών (εσωτερικού και εξωτερικού) καθώς επίσης και η «Αθηνοκεντρική» στελέχωση της σχετικής επιτροπής (τα 9 μέλη της επιτροπής από τα… 14 προέρχονται από την πρωτεύουσα)»
Τι γίνεται με τη ρευματολογία σ'αυτή τη χώρα ; Στην Αθήνα δεν υπάρχει καμία Πανεπιστημιακή Ρευματολογική κλινική νόμιμη (Γιά τις άλλες πόλεις δεν ξέρω) Στην Αθήνα υπάρχουν μόνο κλινικές ρευματολογικές του ΕΣΥ και παράνομες Πανεπιστημιακές σε 3 νοσοκομεία. Στο Αττικό στη παθολογική κλινική του καθηγητού και προέδρου του ΚΕΣΥ. Στο Λαϊκό στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και στην Κλινική της Παθολογικής Φυσιολογίας , στο Ιπποκράτειο στη Β’ Παθολογική Κλινική . Και δίνουν και ειδικότητα Ρευματολογίας. Δηλαδή ο Παθολόγος καθηγητής δίνει ειδικότητα σε άλλη ειδικότητα.. Και θέλουν να κάνουν και εξετάσεις για να πάρουν τους άριστους ειδικευόμενους. Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν. Και μετά φταίνε οι νέοι γιατροί που φεύγουν στο εξωτερικό όπου υπάρχουν σωστές και νόμιμες Πανεπιστημιακές Ρευματολογικές κλινικές.
ΑπάντησηΔιαγραφή