Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

«Φωτιές ανάβουν» οι ιδιώτες στο ΕΣΥ με μπλοκάκι – Στήριξη Μητσοτάκη σε Γεωργιάδη

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη στήριξε με δηλώσεις του σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα κενά του ΕΣΥ αναμένεται να καλύψει η κυβέρνηση με ιδιώτες γιατρούς που θα κληθούν να εργαστούν με μπλοκάκι κι οι προθέσεις αυτές έγιναν περισσότερο ξεκάθαρες σήμερα, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στήριξε τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Μητσοτάκης κληθείς να σχολιάσει την προειδοποίηση Γεωργιάδη, ότι θα βάλει και ιδιώτες γιατρούς για να “σπάσει” την απεργία των αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία Παίδων, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωτρήσει σε αυτό το βήμα.

«Και πολύ καλά θα κάνει. Όταν ένα ζήτημα τόσο ευαίσθητο όσο τα παιδικά χειρουργεία εργαλειοποιείται, το κράτος καλά θα κάνει να αντιδράσει», ανέφερε συγκεκριμένα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άδωνις Γεωργιάδη μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ προειδοποίησε τους απεργούς γιατρούς του ΕΣΥ:

“Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια, υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας. Εγώ δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω τον ιδιωτικό τομέα”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι οι διαδικασίες προσλήψεων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μέσω του ΑΣΕΠ “δεν είναι και οι πιο γρήγορες”, τονίζοντας πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει:

“Είναι απαραίτητο να αλλάξει. Είναι ένα θέμα που πρέπει μετά τις εκλογές να το συζητήσουμε σοβαρά. Αργούν πολύ οι άνθρωποι να αναλάβουν δουλειά”, τόνισε συγκεκριμένα.

Να σημειωθεί πως η εργασιακή σχέση των ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ δεν είναι καινούργια, καθώς ήδη ιδιώτες αναισθησιολόγοι συγκεκριμένα, καλύπτουν κενές θέσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας σε ποσοστό 7,60%.

Ωστόσο, ο νόμος προβλέπει οι ιδιώτες να συνδράμουν υποχρεωτικά και στις εφημερίες του ΕΣΥ, καλύπτοντας δύο εφημερίες τον μήνα γεγονός το οποίο αποθαρρύνει κάποιους ιδιώτες γιατρούς να εμπλακούν με τη διαδικασία.

Αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Να αποσυρθεί η διάταξη για προσλήψεις με δελτίο παροχής στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ ζητά η ΠΟΕΔΗΝ:

«Εντελώς αιφνιδιαστικά το υπουργείο Υγείας σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης πέρασε διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού πάσης φύσεως με δελτίο παροχής υπηρεσιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο ΕΚΑΒ. Είναι ομολογία αποτυχίας της πολιτικής στελέχωσης του ΕΣΥ και ταυτόχρονα ελαστικοποιούνται περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία τονίζουν επίσης, πως δυνατότητα πρόσληψης με δελτίο παροχής υπηρεσιών στο ΕΣΥ έχουν και οι γιατροί και το λοιπό προσωπικό, ωστόσο, «ελάχιστοι ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος και έρχονται στα νοσοκομεία. Ως εκ τούτου, το μέτρο των προσλήψεων με μπλοκάκια δεν θα αποδώσει αφού δεν θα βρεθούν ενδιαφερόμενοι και ταυτόχρονα ελαστικοποιούνται περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου