Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Αγαπηδάκη: 1.375 προσλήψεις μόνο για την Πρωτοβάθμια- Λύσεις για τα νησιά


Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν 1.375 προσλήψεις μόνο για την Πρωτοβάθμια, πέρα από τα νοσοκομεία, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας. Έμφαση δίνεται στην εξέυρεση λύσεων για την στελέχωση υγειονομικών μονάδων στα νησιά.

Στόχος είναι η στελέχωση με γιατρούς μονάδων των νησιών, για τους οποίους θα πρέπει να διασφαλιστεί η διαμονή τόνισε η κ. Αγαπηδάκη σε δηλώσεις της στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελατόλλα. Πολύτιμο εργαλείο για τις απομακρυσμένες περιοχές είναι και η τηλεϊατρική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη 2η ΥΠΕ στην οποία είναι ήδη σε λειτουργία. Άμεσα θα δράσουν και οι κινητές μονάδες της Πρωτοβάθμιας, διενεργώντας προληπτικές εξετάσεις στις απομακρυσμένες περιοχές και η πρώτη επίσκεψη θα είναι στο Καστελλόριζο, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Πρόληψη

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα «Προλαμβάνω» που παρέχει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, αρχές Ιουνίου αρχίζει το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου και το Φθινόπωρο τα καρδιαγγειακά. Για το Φθινόπωρο δρομολογείται το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του πνεύμονα και του δέρματος.

Ως προς την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, υλοποιείται πρόγραμμα, το οποίο θα προσφέρει τα εργαλεία και στον εκπαιδευτικό και στους γονείς για να βελτιώσουν την υγεία των παιδιών. Το πρόγραμμα παρέχει δωρεάν άθληση, δυνατότητα δωρεάν επίσκεψης στον διατροφολόγο και τον γιατρό κ.ά.. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί την Σύρο.

Στελέχωση

Αναφορικά με την έλλειψη γιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες, η αναπληρώτρια υπουργός ενημέρωσε ότι διερευνάται ένα μεικτό πλαίσιο κινήτρων, οικονομικών και επιστημονικών. Επιδίωξη είναι να επιστρέψει το επιστημονικό κεφάλαιο στην χώρα μας αλλά και σε γιατρούς να ακολουθήσουν αυτές τις ειδικότητες. Συγκεκριμένα, η κ. Αγαπηδάκη στην χώρα μας μόνο το 6% των γιατρών της χώρας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι παθολόγοι, γενικοί γιατροί, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 26%.

Ειδικότερα για το ΕΣΥ, η κ. Αγαπηδάκη έκανε λόγο για «πολλή σπέκουλα» για την ιδιωτικοποίηση ή όχι της Υγείας. Το Υπουργείο εστιάζει στην κάλυψη αναγκών των ποιτών και όχι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η κ. Αγαπηδάκη εξήγησε ότι η αγορά υπηρεσιών από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα κπροσφέροντας τη δυνατότητα δωρεάν αξιοποίησης.

Όσο για τις εφημερίες και τα όσα γράφτηκαν για το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, εξετάζονται τα προβλήματα και σε λίγο καιρό θα εφαμροστούν νέα μοντέλα διοίκησης, τα νέα μοντέλα εφημερίας κ.ά. Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη σε τρία χρόνια θα έχει διαμορφωθεί ένα πολύ διαφορετικό ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου