Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Η ΗΔΙΚΑ συμμετέχει στην υλοποίηση έργου για την ευρωπαϊκή κάρτα εμβολιασμού

Με την ολοκλήρωση του έργου, η ευρωπαϊκή κάρτα θα ενσωματωθεί στις υπηρεσίες του MyHealth@EU ως αυτοτελές ψηφιακό έγγραφο.

iatronet.gr

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ) ορίστηκε από το Υπουργείο Υγείας ως αρμόδιος φορέας υλοποίησης για την Ελλάδα και συντονιστικός φορέας για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ από την HADEA, για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Κάρτας Εμβολιασμού (EUVAC).

Με την ολοκλήρωση του έργου, η ευρωπαϊκή κάρτα θα ενσωματωθεί στις υπηρεσίες του MyHealth@EU ως αυτοτελές ψηφιακό έγγραφο δίνοντας στους πολίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες, επαληθευμένες από ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, σχετικά με το ιστορικό του εμβολιασμού τους. Το έργο, εκτιμάται ότι θα ενθαρρύνει περαιτέρω τη συμμετοχή των πολιτών σε προληπτικά προγράμματα βασικών εμβολιασμών.

«Ο ορισμός της ΗΔΙΚΑ ως συντονιστή φορέα για το έργο EUVAC είναι μία ακόμα έμπρακτη αναγνώριση της πολύτιμης τεχνογνωσίας που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια η ΗΔΙΚΑ για τον σχεδιασμό και υλοποίηση ασφαλών και αξιόπιστων υπηρεσιών και εφαρμογών για τους πολίτες και τους επαγγελματίες στον κλάδο της Υγείας. Σε συνεργασία με φορείς από άλλες 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσβλέπουμε στην υλοποίηση μίας υπηρεσίας που θα αξιοποιεί την προηγούμενη εμπειρία μας και θα δίνει στους πολίτες τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων που σχετίζονται με τον εμβολιασμό τους», δήλωσε η Νίκη Τσούμα, διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ.

Μέσω του EUVAC οι πολίτες θα μπορούν να αποθηκεύουν και να βλέπουν τα δεδομένα των εμβολιασμών τους, καθώς και να τα μοιράζονται με επαγγελματίες Υγείας κατά τη διάρκεια προσωπικών επισκέψεων. Οι πολίτες θα έχουν τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων που σχετίζονται με το ιστορικό του εμβολιασμού τους.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου εμπλουτίζει περαιτέρω τις υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω του MyHealth@EU, και η ολοκλήρωσή του θα σηματοδοτήσει την ενδυνάμωση των πολιτών με τη δυνατότητα να μοιράζονται τα δεδομένα υγείας τους με επαγγελματίες υγείας που επί του παρόντος δεν έχουν πρόσβαση στο MyHealth@EU.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 5.804.739,30 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU4H-2023. Η διάρκειά του ορίστηκε σε 36 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου