Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Στο ΣτΕ εκ νέου οι Φυσικοθεραπευτές για το clawback

Μόνο το 2023, το ποσό που αφαιρέθηκε από τα δεδουλευμένα τους, ήταν 26.000.000 ευρώ

Από Health Daily Editorial Team

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε εκ νέου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών με αίτημα την ακύρωση της απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Υγείας (Επιτρεπόμενα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ) έτους 2024, για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και ιατροτεχνολογικά προϊόντα και συμπληρώματα ειδικής διατροφής), κατά το μέρος που αφορά τον προσδιορισμό επιτρεπομένων ορίων δαπανών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες φυσικοθεραπείας. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με τον τρόπο αυτό ο ΠΣΦ συνεχίζει με επιμονή και συνέπεια τον διαρκή αγώνα για την τελική εξάλειψη του άδικου μέτρου του clawback, που απομειώνει το εισόδημα των φυσικοθεραπευτών και τους οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο. Ο ΠΣΦ από την πρώτη στιγμή της επιβολής του μέτρου της αυτόματης επιστροφής (ρήτρα clawback) στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές, είχε αντιδράσει έντονα, τονίζοντας τον εντελώς άδικο χαρακτήρα του συγκεκριμένου μέτρου, που περιορίζει δραστικά το ύψος των ήδη συμφωνημένων απολαβών τους.

Η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ αλλά και της Κυβέρνησης, ως δικαιολογητική βάση για την επιβολή του εν λόγω μέτρου προέβαλαν την ανάγκη αντιμετώπισης της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, που υπαγόρευε την συγκράτηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ εντός των ορίων του λεγόμενου κλειστού προϋπολογισμού, ως απόρροια «μνημονιακής» υποχρέωσης της χώρας μας. Σήμερα, ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Σύμφωνα με τις κατά καιρούς δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, αλλά και των λοιπών υπηρεσιακών παραγόντων, υπάρχει άρση της εποπτείας της χώρας, η χώρα παρουσιάζει πλεονάσματα και όμως ο τομέας της υγείας είναι υποχρηματοδοτούμενος.

Το χειρότερο δε είναι ότι, το υπουργείο Υγείας και τα συναρμόδια υπουργεία, αρνούνται να κάνουν οποιοδήποτε βήμα προς την κατεύθυνση της απάλειψης αυτής της αδικίας.

Ο Π.Σ.Φ. έχει καταθέσει σειρά προτάσεων, όπως π.χ. την αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για φυσικοθεραπείες, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματική ετήσια ζήτηση, την παραγραφή των οφειλών clawback παλαιοτέρων ετών ή τον συμψηφισμό του clawback με δαπάνες R&D και επενδυτικών σχεδίων για τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, όπως συνέβη με άλλους κλάδους.

1 σχόλιο: