Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Νοσοκομεία: Μάζεμα στη δαπάνη των ακριβών φαρμάκων επιχειρεί το Υπουργείο Υγείας – Τι ζητά από τους διοικητές

Έχει πραγματοποιηθεί ήδη μία συζήτηση ανάμεσα στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τους διοικητές των νοσοκομείων και θα επαναληφθεί αφού αναλυθούν τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τα νοσηλευτικά ιδρύματα

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ygeiamou.gr
PHOTO: SHUTTERSTOCK

Τη στιγμή που παραμένει άγνωστο το ύψος του clawback για το 2023, με τις φαρμακευτικές εταιρείες να μην έχουν ενημερωθεί σχετικά με το τι πρέπει να πληρώσουν, το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να «μαζέψει» τη φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία, η οποία κατά το μήνα Απρίλιο… ξέφυγε.

Σε ένα περιβάλλον διαμόρφωσης της φαρμακευτικής δαπάνης σε υψηλό επίπεδο, είναι μείζονος σημασίας για την Αριστοτέλους να ελέγξει ό,τι ξοδεύεται σε φάρμακα στα νοσοκομεία. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πραγματοποίησε ήδη μία τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για να αποτυπωθεί η κατάσταση. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, αναμένεται να ακολουθήσει και άλλη τηλεδιάσκεψη. Κατά τη διάρκεια της πρώτης, πάντως, ζητήθηκε από τους διοικητές να ανατρέξουν στα στοιχεία του κάθε νοσοκομείου και να συσχετίσουν τις δαπάνες με τον αριθμό των νοσηλευομένων, ερευνώντας παράλληλα εάν είχαν ή όχι περισσότερους νοσηλευόμενους σε σχέση με πέρυσι.

Το πρόβλημα εστιάζεται συγκεκριμένα στον μήνα Απρίλιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης άγγιξε ποσοστά της τάξεως του 50-100% σε ορισμένα δημόσια νοσοκομεία. Οι διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων απέδωσαν τις αυξήσεις στις μαζικές παραγγελίες εκείνου του μήνα από τα φαρμακεία λόγω των αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να αποτυπωθεί η ακριβής κατάσταση του Απριλίου, ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για την κατανάλωση των περίπου 65 πιο δαπανηρών φαρμάκων ανά μήνα για το πρώτο τετράμηνο του 2024. Επίσης, ζήτησε από τους διοικητές τα ίδια στοιχεία που αφορούν σε ένα χρόνο πριν, δηλαδή το πρώτο τετράμηνο του 2023. Την ίδια στιγμή, οι διοικήσεις έχουν κληθεί να προχωρήσουν σε απογραφή των αποθεμάτων των παραπάνω φαρμάκων.

1 σχόλιο:

  1. Υπαρχουν και τα βοτανια ,τα φυλαχτα ,η βασκανια ,οι χαρτοριχτρες κλπ ,πρεπει να τα σκεφθουν οι κοι διοικητες

    ΑπάντησηΔιαγραφή