Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Μαγιορκίνης: «Θέμα χρόνου η εμφάνιση του δάγκειου πυρετού στη χώρα μας»

Τους λόγους για τους οποίους ευνοείται η μεταφορά των φορέων από την κλιματική αλλαγή εξήγησε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας

Θέμα χρόνου είναι η εμφάνιση του δάγκειου πυρετού στη χώρα μας σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για τις σοβαρές πιθανότητες εμφάνισης της νόσου στη χώρα μας όσο και για τους λόγους που ευνοείται η μεταφορά των φορέων από την κλιματική αλλαγή μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου ειδήσεων.

Το ασιατικό κουνούπι – τίγρης μπορεί να μεταδώσει τον ιό αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά

Και είναι ουσιαστικά θέμα χρόνου λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που επιτρέπει κουνούπια τα οποία θέλουν πολύ ζεστό κλίμα να μπορούν να ενδημούν και σε άλλες περιοχές που έχει σαν συνέπεια συγχρόνως να εξαπλώνονται, αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας».

Η κλιματική αλλαγή, συνεχίζει ο κ. Μαγιορκίνης, αλλά και η παγκοσμιοποίηση ευνοούν τη μεταφορά φορέων του ιού αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι έχει αναφερθεί ότι εμπορεύματα όπως τα λάστιχα αυτοκινήτων είχαν μέσα τους αυγά από το συγκεκριμένο είδος.

Ο ιός του δάγκειου πυρετού

Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, ο δάγκειος πυρετός προκαλείται από τον ομώνυμο ιό που μεταδίδεται από συγκεκριμένα είδη κουνουπιών σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλανήτη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες εισήχθη τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εκδηλωθεί μικρές επιδημίες δάγκειου πυρετού και στην Ιταλία και στην Ισπανία. Στην Ελλάδα έχουμε να δούμε δάγκειο πυρετό από το 1927-1928, αναφέρει ο καθηγητής.

«Και το λέω με κάποια επιφύλαξη γιατί τότε δεν είχαμε τεστ. Ήταν τα συμπτώματα, ο πυρετός. Άμα δείτε τις εφημερίδες της εποχής, μιλάνε για χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια κρούσματα. Αναφέρεται ακόμα και ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος κόλλησε. Να θυμίσω ότι είχαμε και ελονοσία στην Ελλάδα εκείνη την εποχή και ότι έγιναν αποξηράνσεις ελών και ψεκασμοί εκτεταμένοι και εκρίζωσαν τα κουνούπια τα οποία μετέδιδαν και ήταν μολυσμένα, με αποτέλεσμα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο να μην έχουμε καθόλου κρούσματα από αυτά» τόνισε.

Πρόκειται για το αφρικανικό κουνούπι τίγρης, διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης. «Υπάρχει στην Ελλάδα το ασιατικό τίγρης, που και αυτό μπορεί να το μεταδώσει αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά».

Βασικό στοιχείο είναι ότι ο δάγκειος δεν βρίσκεται σε ζώα. Άρα θα πρέπει να υπάρχουν και οι άνθρωποι που είναι μολυσμένοι για να εισαχθεί. «Δηλαδή, για να διατηρηθεί μια επιδημία δάγκειου, θα πρέπει να υπάρχουν μονίμως άνθρωποι οι οποίοι έχουν τον ιό στο αίμα τους, που δεν έχουμε τέτοια περιστατικά στην Ελλάδα. Οπότε γι’ αυτό, προς το παρόν δεν έχουμε δει και καμία ιδιαίτερη έξαρση».

«Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα που δεν το βλέπουμε σε όλους, είναι ο πυρετός ‘που σπάει κόκαλα’»

Στη συνέχεια ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι εξ όσων γνωρίζει δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα δάγκειου πυρετού τα τελευταία χρόνια, εκτός κι αν έχει καταγραφεί κανένα εισαγόμενο, να πήγε κάποιος σε ενδημική χώρα και να γύρισε. «Αλλά το αφρικανικό κουνούπι τίγρης έχει απομονωθεί ελάχιστες φορές και έχουν γίνει οι κατάλληλοι ψεκασμοί, οπότε δεν ενδημεί στην Ελλάδα» ανέφερε.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ότι κόσμος πηγαίνει και έρχεται στην Ελλάδα, υπάρχει αρκετός τουρισμός.

«Δεν αποκλείεται να έρθει κάποιος ο οποίος να είναι φορέας [του ιού του δάγκειου πυρετού]. Κάποιος όταν κολλήσει δεν είναι φορέας εφ’ όρου ζωής. Έχει ένα παράθυρο γύρω στις 30 μέρες. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα που δεν το βλέπουμε σε όλους, είναι αυτό που λέμε ο πυρετός που σπάει κόκαλα, ‘BreakBoneFever’. Είναι πολύ επίπονο και επίσης αυτό γίνεται σπανίως με την πρώτη λοίμωξη».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι «σε επαναλοίμωξη υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να κάνεις αιμορραγικό πυρετό και ο οποίος μπορεί να οδηγήσει και σε σήψη κλπ. Μικρό ποσοστό καταλήγει, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια βαριά λοίμωξη. Ανάλογα με τα συμπτώματα μπορεί να εισαχθεί κανείς σε νοσοκομείο».

Υπάρχουν κάποια αντιικά που έχουν δοκιμαστεί χωρίς καμία ιδιαίτερα καλή αποτελεσματικότητα, ενώ κάποιοι μπορεί να το περάσουν και ασυμπτωματικά, όπως συμβαίνει γενικά με τους ιούς. Ωστόσο εφόσον εμφανιστούν συμπτώματα, κρατάνε για έως 10-15 μέρες.

Τι είπε για το στέλεχος FLiRT

Ο κ. Μαγιορκίνης, αναφερόμενος και στην κόβιντ, σημείωσε πως μετά τη μεγάλη έκταση που έκανε γύρω στον χειμώνα, τώρα βρίσκεται σε ύφεση. Παρατηρούνται αυξήσεις αυτή την εποχή λόγω των στελεχών τα οποία είναι γνωστά ως FLiRT.

Δεν είναι μόνο ένα στέλεχος, ανέφερε, είναι αρκετά στελέχη που έχουν αυτές τις μεταλλάξεις και οδηγούν σε αύξηση κρουσμάτων, χωρίς να βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας.

Υπάρχει μία συζήτηση για το αν θα έχουμε και μία έξαρση μέσα στο καλοκαίρι, προσέθεσε, αλλά δεν βλέπουμε κάτι παραπάνω απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει με τα άλλα στελέχη. «Δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία αλλά δεν είναι και αυτό που λέμε πετάμε αετό» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι πανδημίες είναι ένα φυσικό φαινόμενο που έρχεται ξανά και ξανά. Το αναλύω κι εγώ στο βιβλίο μου, Το χρονικό των Ιών, είναι κάτι το οποίο θα δούμε ξανά στον πλανήτη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Είναι να ρωτάτε έναν γεωλόγο, σεισμολόγο αν θα ξανακάνει σεισμό στην Αθήνα. Ο μέσος άνθρωπος το ξέρει ότι κάποια στιγμή θα ξανακάνει. Το ίδιο είναι και η πανδημία. Δεν ξέρεις πότε αλλά θα ξαναγίνει. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αποφύγουμε».

Μπορούμε ωστόσο να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα, είπε καταλήγοντας ο κ. Μαγιορκίνης, όπως χτίζουμε καλύτερα τα σπίτια μας για να αντιμετωπίσουμε τον σεισμό. «Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε το σύστημα υγείας ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, αναπτύσσουμε τις βιοτεχνολογίες μας ώστε να μπορούμε να έχουμε εμβόλια πιο γρήγορα και τεστάρουμε και διάφορα αντιικά σε διάφορους πιθανούς ιούς για να έχουμε έτοιμα κάποια υποψήφια, εάν και εφόσον σκάσει κάποιος καινούργιος ιός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου