Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Δελτίο τύπου ΠΟΣΙΠΥ

Αθήνα, 14/05/2024

Δελτίο τύπου ΠΟΣΙΠΥ

Χαιρετίζουμε την ενέργεια όλων των Ιατρικών Συλλόγων οι οποίοι «στον αγώνα των ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ σχηματίζουν ασπίδα προάσπισης των δικαιωμάτων τους» προκείμενου να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα των εργαστηριακών ιατρών, που επί 12 χρόνια ζουν κάτω από τον δυσβάσταχτο ζυγό του rebate και του claw back, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν μια επιπλέον απειλή: την διακοπή συμβάσεων (ν. 5102/2024 άρθρο 69), που νομoθετήθηκε εν μέσω κινητοποιήσεων, να σημειωθεί ότι οι διατάξεις του νόμου όμως ήδη αποτελούν μέρος των όρων της σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από το 2012. Η Κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να επισείσει ως δαμόκλειο σπάθη τις διατάξεις αυτού του Νόμου περί διακοπής των συμβάσεων.

Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟ.ΣΙ.ΠΥ στηρίζει ομόφωνα τις αποφάσεις των περιφερειακών οργανώσεων των εργαστηριακών ιατρών για τις κινητοποιήσεις με στόχο τα κοινά αιτήματα του κλάδου.

Οι βασικές διεκδικήσεις του εργαστηριακού κλάδου, είναι οι εξής:

1) Καθιέρωση ορίου (κεντρικό πλαφόν) στο ύψος του clawback έως 5%, πέραν του οποίου την ευθύνη θα αναλαμβάνει το Κράτος, με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τη διάγνωση.

3) Λήψη μέτρων για την ορθή και ορθολογική εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης, εκτέλεσης και ελέγχου.

3) Παραγραφή του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα κατά 50%.

4) Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΙΠΥ θεωρεί ότι στο πλαίσιο των ανωτέρω, η σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, είναι εκ των βασικότερων διαδικασιών να διεκδικήσουμε, ανεξάρτητα από την ειδικότητα του καθενός αυτά που δικαιούμαστε.

Καλούμε την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και τους Βουλευτές να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να βρούμε λύσεις που να είναι αποδοτικές όχι μόνο για τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς αλλά για όλο το κοινωνικό σύνολο.

Όλοι μαζί μπορούμε να παρέχουμε και να απολαμβάνουμε την υγεία που μας αξίζει.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος            Ο Γεν. Γραμματέας

Θ. Χατζηπαναγιώτου Σπ. Κραμποβίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου