Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Πυρά από την Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία κατά Άδωνι Γεωργιάδη για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία Παίδων: Γιατί τον κατηγορούν

Πυρά από την Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία κατά Άδωνι Γεωργιάδη για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία Παίδων: Γιατί τον κατηγορούν

Τι λέει η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία για τις επιθέσεις του Άδωνι Γεωργιάδη κατά των γιατρών

HR

Σκληρή απάντηση δίνει η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με αφορμή τις λεκτικές του επιθέσεις εναντίον των αναισθησιολόγων των Νοσοκομείων Παίδων.

Να υπενθυμιστεί ότι οι αναισθησιολόγοι των δύο Νοσοκομείων Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού είχαν προαναγγείλει διακοπή των τακτικών χειρουργείων εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού, κινητοποιήσεις που «πάγωσαν» τελικώς.

Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του είχε δηλώσει ότι οι κινητοποιήσεις έχουν πολιτικά κίνητρα ενώ γίνονται λίγο πριν τις Ευρωεκλογές.

Η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία κατηγορεί τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι «υποβαθμίζει τις αντιδράσεις του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού σε προεκλογικές δράσεις και να εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις πολιτικών φρονημάτων σε αναισθησιολόγους».

Μάλιστα η επιστημονική εταιρεία σημειώνει ότι τα προβλήματα που επικαλούνται οι γιατροί των Νοσοκομείων Παίδων είναι τα ίδια για τα οποία έχουν ενημερώσει πολλάκις τον υπουργό Υγείας και «δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση».

Ο κλάδος υπογραμμίζει επίσης ότι αρνείται να δώσει μία γενναία λύση και να «μην το αντιπαρέρχεται στρέφοντας το δημόσιο διάλογο στην απαξίωση της επιστημονικής κοινότητας σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο».

Η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία όπως σημειώνει παρακολουθεί με αγωνία τη διαρκή υποβάθμιση των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της Ελλάδας, Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού, τα οποία κινδυνεύουν να αναστείλουν τη διεξαγωγή τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία: Γιατί τον κατηγορεί

Η Επιστημονική Εταιρία που εκπροσωπεί τους Αναισθησιολόγους της Ελλάδας τονίζει:

• Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: στα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της Ελλάδας ο αριθμός των Εξειδικευμένων στην Παιδοαναισθησία Αναισθησιολόγων υπολείπεται σημαντικά των οργανικών θέσεων και οι οργανικές θέσεις με τη σειρά τους υπολείπονται του αριθμού που χρειάζεται για να λειτουργήσουν όλες οι εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες.

• Τα προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων αποτελούν το φυσικό επακόλουθο των κακών συνθηκών εργασίας (υπερεφημέρευση και υπερεργασία) οι οποίες παράλληλα με την αδυναμία επιστημονικής εξέλιξης και τους χαμηλούς μισθούς καθιστούν το ΕΣΥ μη ελκυστικό για τους Ιατρούς.

• Η μετακίνηση συναδέλφων από νοσοκομεία ενηλίκων για την ενίσχυση των παιδιατρικών νοσοκομείων δημιουργεί θέματα ασφάλειας καθώς η άσκηση της Παιδιατρικής Αναισθησίας έχει σημαντικές διαφορές από την Αναισθησία ενηλίκων και η έλλειψη εμπειρίας σχετίζεται με αύξηση των επιπλοκών στα παιδιά.

• Τέλος, ενημερωθήκαμε ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την έλλειψη αναισθησιολόγων προέβη σε αναστολή της ολιγοήμερης Εκπαιδευτικής Άδειας συναδέλφου.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα αντικίνητρο για τους Αναισθησιολόγους να διεκδικήσουν θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και εξηγεί απόλυτα για ποιο λόγο μένουν άγονες οι νέες θέσεις που προκηρύσσονται.

Για ακόμα μία φορά θα θέλαμε να επαναλάβουμε τις προτάσεις μας για την ενίσχυση των προσλήψεων στο ΕΣΥ:

• Θεσμοθέτηση των μετεκπαιδεύσεων όπως της παιδιατρικής αναισθησιολογίας

• Οικονομικά κίνητρα για την κρίσιμη ειδικότητα της αναισθησιολογίας

• Νομοθέτηση των κατευθυντήριων οδηγιών ασφαλούς αναισθησίας και

καταστολής 2018 που είναι αναρτημένες στο ΚΕΣΥ

• Προσαρμογή της λειτουργίας των Νοσοκομείων στις δυνατότητες του προσωπικού. Κατάργηση των αναγκαστικών μετακινήσεων και «εντέλεσθε», αναστολή αδειών και άλλων στρατιωτικού πνεύματος εντολών, ώστε να ξαναγίνει αξιόπιστος εργοδότης το Νοσοκομείο.

• Ενίσχυση σε προσωπικό των τμημάτων με έγκαιρη προκήρυξη των κενών θέσεων, πριν τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και αναπροσαρμογή των οργανογραμμάτων των αναισθησιολογικών τμημάτων των στα νούμερα των πραγματικών αναγκών.

1 σχόλιο:

  1. Σωστα ,αλλα το υπυγ δεν ενδιαφερεται καθολου για ολα αυτα που παραθετει η Εταιρια.Το μονο που τους νοιαζει ειναι το φαινεσθαι ,τιποτε αλλο .Το προβλημα θα μπορουσε να ειχε λυθει ,αλλα ουδεις ασχολειται

    ΑπάντησηΔιαγραφή