Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΡΟΣ Κ. ΛΟΒΕΡΔΟ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

Με αφορμή τη δημοσίευση της κοινής επιστολής συνδέσμων - ενώσεων Εργαστηριακών Ιατρών θα πρέπει να επισημανθεί η θετικότατη στήριξη από Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρω τους Ιατρικούς Συλλόγους Πειραιώς, Πατρών, Κορίνθου, Αργολίδος που προσυπογράφουν την επιστολή και θα προβούν σε αντίστοιχες ανακοινώσεις.
Θα ήθελα να επανέλθω στα κύρια σημεία της επιστολής, γιατί ίσως να μην είναι κατανοητή η όλη εικόνα της κατάστασης από τους συναδέλφους.
  1. Ο ετήσιος προϋπολογισμός είναι κλειστός στα 350 εκ. ευρώ για τα εργαστήρια. Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ έχει ως πηγή το 0,6% του ΑΕΠ για 9,5 εκ. ασφαλισμένους ενώ ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ πέρυσι ήταν 1,4% του ΑΕΠ για 4 εκ. ασφαλισμένους.
  2. Από τα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, υπάρχουν θεωρητικά έσοδα 6,2 δις και ανελαστικά έξοδα 7 δις, δηλ. δεδηλωμένο έλλειμμα 800 εκ ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα 2,5 δις που κληρονομεί το ταμείο από την εισροή των ελλειμμάτων των εισερχομένων ταμείων.
  3. Από τα λεγόμενα του κ. Βουδούρη, η μέση ετήσια δαπάνη που μπορεί να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ ανά ασφαλιμένο είναι 1000 ευρώ για φάρμακα, επισκέψεις και εργαστηριακές εξετάσεις (150 ευρώ).
  4. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις κλινικές θα εξαντληθεί πολύ σύντομα, ίσως στο πρώτο τρίμηνο του έτους, και γι'αυτό αποφασίστηκε εσκεμμένα η αναστολή τους και η μετέπειτα μείωσή τους στο 30%.
  5. Το ταμείο του ΕΟΠΥΥ είναι άδειο και δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των χρημάτων από τα εισερχόμενα ταμεία, γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν χρήματα. 230 εκ. ευρώ που είχε ο ΟΠΑΔ δόθηκαν στο ΙΚΑ για μισθούς, συντάξεις και δώρο Χριστουγέννων. Ο ΕΟΠΥΥ ζήτησε χρήματα από το ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ και πήρε αρνητική απάντηση. Ο κ. Κουτρουμάνης ζήτησε 55 εκ. από την Ενωση Συνταξιούχων του Δημοσίου, η οποία αρνήθηκε.
  6. Με βάση τα περυσινά στοιχεία, πραγματοποιήθηκαν 3.200.000 αξονικές τομογραφίες (x70 ευρώ) και 1.000.000 μαγνητικές (x250) = (-15% συμμετοχή ΕΟΠΥΥ) περίπου 400 εκ. Αρα εαν επαναληφθεί ο ίδιος όγκος εργασίας, ο προϋπολογισμός θα εξαντληθεί πολύ σύντομα.
  7. Υποσχέσεις που δόθηκαν στους φαρμακοποιούς αναιρέθηκαν, κλινικές αιμοκάθαρσης που συμφώνησαν σε σύμβαση με την προϋπόθεση της εμπρόθεσμης αποπληρωμής των δεδουλευμένων, αποχώρησαν από τη συζήτηση.
  8. Η εμμονή στην αναφορά στον όρο "Διαγνωστικά Κέντρα" η οποία συνοδεύεται από τη μεθοδευμένη απελευθέρωση της αγοράς όσον αφορά αποκλειστικά τα διαγνωστικά κέντρα και όχι απαραίτητα τα φυσικά πρόσωπα - ιατρούς. Για τα διαγνωστικά κέντρα αίρονται όλοι οι περιορισμοί (πληθυσμιακά κριτήρια, γεωγραφικό διαμέρισμα, διοικητική άδεια, κλπ). Αυτό προβλέπει το νέο πολυνομοσχέδιο για το "άνοιγμα" των 136 επαγγελμάτων που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες στην Βουλή. 
  9. Υπάρχει νομικό κενό από την έλλειψη υπογραφής συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, όπου σε όλα τα ΦΕΚ αναφέρεται ο όρος "διαγνωστικά κέντρα" ακόμα και στο πρόσφατο ΦΕΚ 34Β (19-01-2012), και είναι εξαιρετικά απίθανο να εγκριθούν οι δαπάνες του Ιανουαρίου του 2012 από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εαν δεν αποκατασταθεί η νομική τεκμηρίωση.
  10. Μόνο η πίεση των συλλογικών μας οργάνων πρός την Τρόϊκα έχει αποδώσει καρπούς, διότι θα αποκατασταθεί νομικά η ανάληψη υποχρέωσης πληρωμής των εμπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές. Το εαν θα πληρωθούμε και πότε εξαρτάται από παρά πολλούς παράγοντες.
  11. Η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση θα παταχθεί με ελεγκτικούς μηχανισμούς μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, και θα ενεργοποιείται ο Ν 3996.
  12. Στην Αθήνα, πραγματοποιείται συστηματική συλλογή βιολογικών υγρών από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ που δρομολογούνται σε γνωστή αλυσίδα διαγνωστικών κέντρων και ασθενείς του ΙΚΑ δρομολογούνται επίσης σε συγκεκριμένα κέντρα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εξαφανιστούν τα μικρά εργαστήρια από
1. την έλλειψη ρευστότητας
2. από την ασφυκτική πίεση της εξάπλωσης των μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων
3. από τη σύντομη εξαύλωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Μαστοράκου Αννα
Πυρηνικός Ιατρός
Τηλ: 6977503757
Αντιπρόεδρος ΣΙΔΕΙΑ
Γραμματέας ΣΕΙΠΙ

1 σχόλιο:

  1. Αφελης ερωτηση.Το <> μεταξυ ΙΚΑ & γνωστου Δ.Κ.αν γνωστοποιηθει στη Δικαιοσυνη θα γινει κατι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή