Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Σε αδιέξοδο και πάλι οι Νέοι Γιατροί! Σταμάτησαν τις αδειοδοτήσεις νέων ιατρείων


Πότε επιτέλους θα ξεκαθαρίσει το θέμα με τις άδειες λειτουργίας των ιατρείων; 

      Με τη διάταξη του άρθρου 35 παρ. 2 του ν. 4025/2011 ορίστηκε ότι αρμόδια αρχή για τη χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας λειτουργίας ιατρείου, πολυΐατρείου, οδοντιατρείου και πολυοδοντιατρείου ορίζεται ο κατά τόπους ιατρικός και οδοντιατρικός σύλλογος, διάταξη η ισχύς της οποίας, σύμφωνα με την παρ. 4 του ίδιου άρθρου, άρχισε την 1-1-2012.

      Το πρόβλημα είναι ότι εδώ και ένα μήνα ουσιαστικά δεν υπάρχει φορέας με αρμοδιότητα να χορηγεί άδειες λειτουργίας για ιατρεία. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την με αρ. Υ7/Γ.Π.Οικ.145276, 30-12-2011, εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στις οικείες Διευθύνσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων (όπως γινόταν δηλαδή μέχρι πρότινος) οι οποίες όμως με την ίδια εγκύκλιο καλούνται να μην προβαίνουν στην εξέταση των αιτήσεων αυτών και κατά συνέπεια να μην εκδίδουν αντίστοιχες διοικητικές πράξεις.

      Όπως είναι ευνόητο
(για αυτούς που διοικούν μάλλον δεν είναι, εκτός και εάν συνειδητά αδιαφορούν για τις συνέπειες των αποφάσεων τους) η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα αγωνίας, αβεβαιότητας και σημαντικής οικονομικής στενότητας σε δεκάδες νέους γιατρούς οι οποίοι, ήδη εδώ και ένα μήνα, έχουμε «στήσει» τα ιατρεία μας, πληρώνουμε ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, και πολλές ακόμα πάγιες υποχρεώσεις (λογαριασμούς ηλεκτρικού, ύδρευσης, τηλεφώνου κλπ) χωρίς να μπορούμε να λειτουργήσουμε νόμιμα τα ιατρεία μας. Εν ολίγοις μας έχουν οδηγήσει σε μια αδιέξοδη κατάσταση στερώντας μας τη δυνατότητα  να ασκήσουμε το επάγγελμα μας.

      Επιπρόσθετα η σημαντική αυτή χρονική καθυστέρηση επιτείνει ακόμα περισσότερο την αγωνία μας όσον αφορά στη δυνατότητα σύναψης σύμβασης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δεδομένου ότι η επικείμενη προκήρυξη αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο. (Τον τελευταίο μήνα έχει ανακοινωθεί πως στην επικείμενη προκήρυξη για συμβάσεις γιατρών με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα προτιμηθούν οι νέοι γιατροί. Μήπως τελικά όλη αυτή η καθυστέρηση είναι μεθοδευμένη και αποτελεί έναν έντεχνο τρόπο αποκλεισμού των Νέων Γιατρών;)

      Οι αντοχές, ψυχικές και οικονομικές, και η υπομονή μας έχουν και τα όρια τους…  περάσανε ήδη 30 μέρες απραξίας….


Μαυρίδης Αναστάσιος 
        Παθολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου