Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Φωτιά στην υγεία βάζει νέα τροπολογία για τους γιατρούς



Ολοι οι γιατροί θα είναι κάτω από τον αυστηρό έλεγχο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ( ΕΟΠΥΥ), είτε είναι συμβεβλημένοι με τον νέο φορέα είτε όχι. Αυτό αναφέρεται στη νέα τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, η οποία ενδέχεται να πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις από την πλευρά των ιδιωτών γιατρών, που δεν επιθυμούν συνεργασία με τον οργανισμό.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος καλύπτει τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και τους ελεύθερους επαγγελματίες ( ΟΑΕΕ), θα μπορεί να αφαιρεί για έναν χρόνο τα συνταγολόγια των γιατρών που παραβιάζουν τους κανονισμούς του.

Ειδικότερα, θα χάνουν το δικαίωμα συνταγογράφησης οι γιατροί που εντοπίζονται να υπερσυνταγογραφούν ή να προωθούν συγκεκριμένα φάρμακα, να γράφουν υπερβολικές κλινικές εξετάσεις ή να προωθούν συγκεκριμένες εξετάσεις. Επίσης, όσοι αρνούνται να εξυπηρετήσουν ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ και όσοι λαμβάνουν αμοιβή πέρα της νόμιμης.

Ωστόσο, η νέα τροπολογία εγείρει ερωτήματα όσον αφορά τη νόμιμη αμοιβή των γιατρών, αφού ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια είναι αυτή. «Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι είναι 20 ευρώ, ενώ το υπουργείο Εργασίας 10» μας εξηγεί ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Στάθης Τσούκαλος.

«Κανένας γιατρός δεν ξέρει ακόμα ποια είναι η νόμιμη τιμή. Ας το ξεκαθαρίσουν πρώτα μεταξύ τους οι υπουργοί Υγείας κ. Λοβέρδος και Εργασίας κ. Κουτρουμάνης και ας μας ενημερώσουν επιτέλους» λέει ο κ. Τσούκαλος.

Επιπλέον υπάρχουν ιδιώτες γιατροί που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και άρα δεν ζημιώνουν τα τέσσερα ασφαλιστικά του ταμεία. Αυτοί οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν όποια αμοιβή θέλουν με απόδειξη. Σύμφωνα όμως με την τροπολογία, θα οδηγούνται στα πειθαρχικά συμβούλια, εάν αρνηθούν ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ!


Ρίτα Μελά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου