Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

31 08 2012 Επιστολή προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σχετικά με την ενημέρωση του e- ΔΑΠΥ σε real time

Από
Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Διαγνωστικών Κέντρων
Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας
(Πανεπιστημίου 56, τηλ. 2103306487)
(Πανεπιστημίου 56, τηλ. 2103306487)

Αθήνα, 31/08/2012

Προς το ΕΟΠΥΥ


Κύριοι,

Σύμφωνα με την ανακοίνωση σας για την real time καταχώρηση των παραπεμπτικών που εκδίδονται από το e-diagnosis στο e-ΔΑΠΥ σας ενημερώνουμε ότι για καθαρά τεχνικούς λόγους , που αφορούν την υποδομή μηχανοργάνωσης του Οργανισμού σας, η απαίτηση σας αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί .
Οι τεχνικοί λόγοι είναι οι κάτωθι :
Το e- ΔΑΠΥ είναι ένα δύσχρηστο πρόγραμμα που η ενημέρωσή του απαιτεί περί τα 10 λεπτά ανά παραπεμπτικό κατά μέσο όρο για την καταχώρηση των παρακλινικών εξετάσεων . Αυτό σημαίνει τεράστια καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ασθενών κατά την άφιξή τους προκειμένου να εξεταστούν. Απαιτεί σπατάλη χρόνου της γραμματείας η οποία έχει σαν κύριο έργο τη προετοιμασία των εργαστηρίων και τον προγραμματισμό τους για την διεκπεραίωση των ασθενών ή των δειγμάτων.
Το e- ΔΑΠΥ στερείται συστήματος ανάγνωσης και ενημέρωσης με τον γραμμικό κώδικα του παραπεμπτικού που θα διευκόλυνε την real time ενημέρωσή του όπως μπορεί να γίνει στο e-diagosis και το e- συνταγογράφηση .
Υπάρχουν κραυγαλέες διαφορές στην βάση δεδομένων των δύο προγραμμάτων, e-diagnosis και e-ΔΑΠΥ, και στην ονοματολογία και στην κοστολόγηση γεγονός που καθιστά αδύνατη την ορθή καταγραφή χωρίς χρονοβόρα αναζήτηση στη βάση δεδομένων.
Υπάρχουν κενά και λάθη στους Κωδικούς των ασθενών, των ιατρών και στα ΑΜΚΑ τους που απαιτούν αναζήτησή τους και διόρθωση τους.
Υπάρχει ακόμη σημαντικό ποσοστό χειρογράφων παραπεμπτικών που δυσκολεύουν την μηχανογραφική αντιμετώπισή τους (κακογραμμένα , με λάθη , με αδόκιμες ορολογίες και εξετάσεις που δεν καλύπτονται από το σύστημα.

Ο κύριος ρόλος των εργαστηρίων είναι η διάγνωση μέσω των διαγνωστικών εξετάσεων των ασθενών και η διεκπεραίωση αυτών των εξετάσεων, σε real time, θα έπρεπε να είναι το απαιτούμενο κατά κύριο λόγο.
Δεν είμαστε αντίθετοι στην ταχεία ενημέρωση σας αλλά για να επιτευχτεί αυτό απαιτείται μια μηχανοργάνωση με υποδομή τέτοια, που να δίνει στους χρήστες της την δυνατότητα εντός ενός λεπτού το πολύ να κάνουν την ενημέρωση που απαιτείται. Αυτό εύκολα μπορεί να γίνει, αφενός με την γεφύρωση των δύο προγραμμάτων σας ώστε με την ενημέρωση του e- διάγνωση να ενημερώνεται και το e- ΔΑΠΥ και αφετέρου με την ηλεκτρονική συμβασιμότητα των LIS προγραμμάτων των εργαστηρίων μας, ώστε σε πραγματικό χρόνο να μπορούν να ενημερώσουν το e- ΔΑΠΥ ανά περιστατικό.
Μέχρι να δημιουργήσετε αυτή την υποδομή ή μέχρι να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική συνεργασία των LIS προγραμμάτων μας με το e- ΔΑΠΥ, που θα κάνει την όλη διαδικασία εφικτή και άμεσα εκτελέσιμη, το αίτημα σας δεν μπορεί να ικανοποιηθεί όπως το ζητήσατε.
Προτείνουμε στο μεσοδιάστημα μία κατ’ ελάχιστον 15νθημερη προθεσμία από την εκτέλεση του παραπεμπτικού μέχρι την καταχώρηση του, που θεωρούμε ότι είναι ένας λογικός και ρεαλιστικός χρόνος και εσείς θα είστε ενήμεροι, το αργότερο εντός 15νθημέρου για την οικονομική πληροφόρηση που χρειάζεστε.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΣΙ.Π.Υ. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.

Λεωνίδας Αναγνώστου Γεώργιος Βουγιούκας

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου