Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ


Αθήνα 27/8/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟ 3/9/2012



Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, αισθάνεται την υποχρέωση να ενημερώσει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για την επικείμενη αναστολή της πίστωσης των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και την πραγματική οικονομική κατάσταση του οργανισμού. Ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό παροχής υπηρεσιών υγείας του τόπου μας. Οι ιατροί από την πρώτη στιγμή στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια ίδρυσης και λειτουργίας του, παρ' όλα αυτά όμως η συγκεκριμένη προσπάθεια έγινε με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, χωρίς σωστό σχεδιασμό και κυρίως με ελλιπέστατη χρηματοδότηση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του ξεκίνησε με έλλειμμα 683 εκ. ευρώ και αυτή την στιγμή παρουσιάζει ήδη για τους πρώτους 8 μήνες του 2012 "μαύρη τρύπα" 1,5 Δις ευρώ με προοπτική αυτό το ποσό να γίνει 2 δις μέχρι τέλους του έτους. Επειδή ο ΕΟΠΥΥ έχει κλειστό προϋπολογισμό και σύμφωνα με δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας δεν υπάρχει καμία περίπτωση πρόσθετης επιδότησης, είναι πλέον ΞΕΚΑΘΑΡΟ ότι οδηγείται σε πλήρη στάση πληρωμών μέσα στο φθινόπωρο του 2012.

          Ήδη ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους κλινικούς ιατρούς πάνω από 50 εκ. ευρώ και στους εργαστηριακούς ιατρούς, 200 εκ. για το για το 2012 καθώς και 570 εκ. ευρώ και 540 εκ. αντίστοιχα για τα έτη 2010 και 2011. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ιατροί έχουν δανείσει ατόκως τον ΕΟΠΥΥ με πάνω από 1,3 δις ευρώ τα τελευταία 2 έτη !

Οι ιατροί της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, αποφασίζοντας να στηρίξουν τον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό, συμφώνησαν σε οριζόντια περικοπή των αμοιβών επίσκεψης της τάξης του 50% και επιβολή εκπτώσεων στο καθηλωμένο επί 22 χρόνια τιμολόγιο ιατρικών πράξεων, φέροντας σε εξαιρετικά οριακό σημείο την βιοποριστική δυνατότητα επιβίωσης του μέσου ελευθεροεπαγγελματία Ιατρού, ο οποίος προσέφερε ανελλιπώς τις υπηρεσίες του “εθελοντικά” επί 2 συναπτά έτη, χρηματοδοτώντας την κοινωνική πολιτική του κράτους, χωρίς να χρησιμοποιήσει την αξιοπρέπεια του Έλληνα πολίτη ως μοχλό πίεσης για την διασφάλιση των δικαιωμάτων του.

Η αλήθεια για τις πληρωμές των ιατρών είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει για την επίσκεψη των 6,5 ευρώ μόνο για 5 μήνες, για ιατρικές πράξεις και παρακλινικές εξετάσεις μόνο 4 μήνες και αυτά όχι σε όλους τους ιατρούς, εκτός του ότι οφείλονται από το κράτος, όλα τα χρέη των παρελθόντων ετών.

Τα γεγονότα αυτά είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΓΝΩΣΤΑ στον Αν. Υπουργό Υγείας κ. Μ. Σαλμά, ως αρμόδιο για θέματα ΕΟΠΥΥ. Παρ' όλα αυτά και αντί να προσέλθει σε διάλογο με τους ιατρούς, έχει επιλέξει την τακτική των απειλών και εκβιασμών προς το ιατρικό σώμα, πρακτική που προσφάτως έχει επεκτείνει και προς τους φαρμακοποιούς. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αντί να εξηγήσει στους γιατρούς και τους ασφαλισμένους, με συναινετικό πνεύμα , την τραγική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ και μέσα από διάλογο να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να εξοφληθούν οι οφειλές και να καταστεί ο ΕΟΠΥΥ βιώσιμος οικονομικά, επιχειρεί με δηλώσεις κενές περιεχομένου να μεταθέσει χρονικά τις λύσεις και να συνεχίσει την τακτική των ατέλειωτων χρεών προς όλους τους παρόχους Υγείας ! Χαρακτηριστικές είναι πρόσφατες δηλώσεις του στον Τύπο 26/8/2012 "Όποιος θέλει συμβάλλεται με τον Οργανισμό. Όποιος θέλει μπορεί αύριο να κάνει αίτηση να διακόψει την σύμβαση. Όποιος δεν  έρθει σημαίνει ότι αποδέχεται την δυσκολία εξόφλησης των τιμολογίων" Αυτή είναι η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού στην καταστρατήγηση της σύμβασης που έχει υπογράψει ο ΕΟΠΥΥ με τους ιατρούς, που με ρητό τρόπο αναφέρει ότι θα πρέπει οι πληρωμές να γίνονται εντός 45 ημερών ! Αυτή είναι η απάντηση του αρμόδιου υπουργού μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ χωρίς ιατρική φροντίδα !

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί, καθώς οδηγεί  στην πιθανή κατάρρευση ΟΛΩΝ των δομών υγείας, ιδιωτικών και δημόσιων, με αποτέλεσμα την πλήρη διάλυση των υπηρεσιών υγείας και τραγικά αποτελέσματα για την Υγεία ΟΛΟΥ του πληθυσμού. Η μη έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς τους ιατρούς, βάση σύμβασης, αποτελεί βαρύ πλήγμα στην αξιοπιστία του κράτους προς τους εργαζόμενους πολίτες τους οποίους, την ίδια στιγμή, καλεί να αναλάβουν βαριές φορολογικές υποχρεώσεις. Συγχρόνως αποτελεί βαρύτατη προσβολή στο συνταγματικό δικαίωμα της αμοιβής στην εργασία. Λογική και νομική συνέπεια των παραπάνω είναι το γεγονός ότι η αναστολή σύμβασης με τον οργανισμό ΔΕΝ αποτελεί αθέτηση των συμφωνηθέντων από πλευράς των εργαζομένων ιατρών αλλά αντίθετα υποχρέωσή και δικαίωμά τους, ώστε να κρατήσουν οικονομικά βιώσιμα τα ιατρεία και τα εργαστήριά τους προκειμένου να μπορέσουν να παρέχουν στο μέλλον ποιοτικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους.

Δυστυχώς, η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ είναι μια «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να σκάσει από στιγμή σε στιγμή και να συμπαρασύρει τους ασφαλισμένους, τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, την ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική δαπάνη των πολιτών.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ζητάμε την συμπαράσταση και αρωγή όλων σας στις κινητοποιήσεις των γιατρών σας που αρχίζουν στις 3/9/2012, καθώς στόχος δεν είναι η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων αλλά η ευαισθητοποίηση των αρμοδίων στο Υπουργείο Υγείας . Ζητάμε επίσης την παρέμβαση των συνδικαλιστικών και θεσμικών φορέων των χρηστών υγείας (ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ κ.α) και των λοιπών ιατρικών φορέων, καθώς η υπόθεση της υγείας είναι μία υπόθεση ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Γνωρίζουμε καλά ότι θα σας έχουμε δίπλα μας αυτές τις δύσκολες στιγμές, όπως αντίστοιχα, επί σειρά ετών, σταθήκαμε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε και εμείς δίπλα σας στις δύσκολες εποχές που περνά η Πατρίδα μας. Όλοι μαζί ασφαλισμένοι και ιατροί οφείλουμε να αξιώσουμε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου που να σέβονται τον ασφαλισμένο πολίτη και να εξασφαλίζουν στοιχειωδώς την δυνατότητα οικονομικής επιβίωσης στους λειτουργούς της υγείας. 


Για την Π.Δ. της ΕΝ.Ι. - Ε.Ο.Π.Υ.Υ


Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γεν. Γραμμ.

Ελευθερίου Γ.                                                          Πολυζόπουλος Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου