Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Πόσα χρωστά ο ΕΟΠΥΥ; Από Δευτέρα «μπλόκο» και από γιατρούς!


Πόσα χρωστά ο ΕΟΠΥΥ; Από Δευτέρα «μπλόκο» και από γιατρούς! Μετά τους φαρμακοποιούς έρχεται και η σειρά των γιατρών να βρεθούν απέναντι στον ΕΟΠΥΥ ο οποίος χρωστά πλέον πάνω από 4 δις αν υπολογίσει κανείς και τα χρωστούμενα από τα Ταμεία που ενσωματώθηκαν. Η διοίκηση …σφυρίζει μάλλον αδιάφορα και δεν αναγνωρίζει απλά την Ένωση των γιατρών που ξεκινούν κινητοποιήσεις. Διαβάστε τα σχέδια των γιατρών, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αλλά και τη  αντίδραση της διοίκησης!
 Από την τσέπη τους θα κληθούν να πληρώνουν από την ερχόμενη Δευτέρα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και τις ιατρικές επισκέψεις στους συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίοι δεν κάνουν πίσω αν δεν πληρωθούν.
Μετά τους Φαρμακοποιούς και οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ εισέρχονται στο χορό των κινητοποιήσεων, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα αναστέλλουν τη συνεργασία τους και οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν το σύνολο της ιατρικής επίσκεψης.
 
Σύμφωνα με την  Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), που έχει κηρύξει τις κινητοποιήσεις, είναι ξεκάθαρο πως ο Οργανισμός οδηγείται σε στάση πληρωμών μέσα στο φθινόπωρο, αφού «έχει κλειστό προϋπολογισμό και σύμφωνα με δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας δεν υπάρχει καμία περίπτωση πρόσθετης επιδότησης». Τονίζουν πως πρόκειται για «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να σκάσει.
Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ από αρχικό έλλειμμα 683 εκατομμυρίων ευρώ έχει φθάσει για τους πρώτους 8 μήνες του χρόνου, στο 1,5 δισεκατομμύριο, με κάποιες εκτιμήσεις να μιλούν για 2,5 δισεκατομμύρια  έως το τέλος του έτους. 
 
Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ στους κλινικούς ιατρούς ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ και στους εργαστηριακούς ιατρούς, 200 εκατ. για το για το 2012, ενώ οι οφειλές για το 2010 και το 2011 αγγίζουν τα 570 εκατ. ευρώ και 540 εκατ. αντίστοιχα.
 
«Οι ιατροί της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, αποφασίζοντας να στηρίξουν τον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό, συμφώνησαν σε οριζόντια περικοπή των αμοιβών επίσκεψης της τάξης του 50% και επιβολή εκπτώσεων στο καθηλωμένο επί 22 χρόνια τιμολόγιο ιατρικών πράξεων, φέροντας σε εξαιρετικά οριακό σημείο την βιοποριστική δυνατότητα επιβίωσης του μέσου ελευθεροεπαγγελματία Ιατρού, ο οποίος προσέφερε ανελλιπώς τις υπηρεσίες του “εθελοντικά” επί 2 συναπτά έτη», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους.
 
Υποστηρίζουν, μάλιστα, πως ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει για την επίσκεψη των 6,5 ευρώ μόνο για 5 μήνες και για ιατρικές πράξεις και παρακλινικές εξετάσεις μόνο 4 μήνες.  
 
Από την πλευρά της, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, φαίνεται να αρνείται την πραγματικότητα της κινητοποίησης των γιατρών, αλλά κυρίως τη νομιμότητα της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, την οποία χαρακτηρίζει «σωματείο-μόρφωμα». Αφού διευκρινίζει πως  δεν υφίσταται συλλογική σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού και των συμβεβλημένων ιατρών, αλλά έχουν υπογραφεί αποκλειστικά ατομικές συμβάσεις, εκφράζει αμφιβολίες για τη νομιμοποίηση της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ να εκπροσωπεί το σύνολο των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ.
 
Μάλιστα, διερευνάται εάν τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου είναι συμβεβλημένα με τον Οργανισμό και υπενθυμίζει ότι ενδεχόμενη άρνηση εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, συνεπάγεται την άμεση καταγγελία των συμβάσεων, ενώ εάν ο συμβεβλημένος γιατρός αποδεχτεί οποιοδήποτε οικονομικό αντάλλαγμα από ασφαλισμένο του Οργανισμού, παραβιάζει τους όρους συνεργασίας του με τον ΕΟΠΥΥ, η οποία θα διακόπτεται άμεσα.
 
Πρόταση να μην εισπράττουν το μισθό τους ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ και ο Υπουργός Υγείας, για όσο διάστημα οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι, κατέθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

IATROPEDIA

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ απόλυτα. Η κατάσταση στην υγεία είναι δραματική. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και, ακόμα περισσότερο, η ανθρώπινη ζωή βρίσκονται σε κίνδυνο. Απλήρωτοι γιατροί και φαρμακοποιοί, το σύστημα υγείας είτε σε Πρωτοβάθμιο επίπεδο είτε σε Τριτοβάθμιο, βρίσκεται σε κατάρρευση έχοντας ως θύματα (παράπλευρες απώλειες για τους κυβερνώντες) έλληνες πολίτες κάθε ηλικίας ακόμα και παιδιά. Φάρμακα και υλικά αγνώστου προελεύσεως χρησιμοποιούνται -όταν υπάρχουν- στις υγειονομικές μονάδες της χώρας. Και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ επιδίδεται σε μια λυσσαλέα εκστρατεία συκοφάντησης και καθημερινής καθύβρισης των λειτουργών της υγείας που έχουν την "απαίτηση" να αμοίβονται τις, όντως, εξευτελιστικές αμοιβές που συμφωνήθηκαν από τις συμβάσεις. Οι γιατροί του ΕΣΥ προετοιμάζονται να δεχτούν περαιτέρω περικοπές μαζί με τις από πενταμήνου απλήρωτες και κουτσουρεμένες εφημερίες τους. Θεωρώ πως οι προτάσεις του ΙΣΑ για άμεσο διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ και πάγωμα της μισθοδοσίας του διοικητικού προσωπικού του οργανισμού για ίδιο χρονικό διάστημα με αυτό των άλλων παρόχων, είναι απαραίτητο. Τα χρήματα των ασφαλισμένων δίδονται για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και όχι για αποπληρωμή καρεκλοκένταυρων διοικητικών και κομματικών επιτρόπων και αργόμισθων των παραρτημάτων του ΕΟΠΥΥ ανά την επικράτεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή