Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΎΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΛΑΡΙΣΑ 28-8-2012
«Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
Ν.Π.Δ.Δ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

​Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τελευταία τις αλλεπάλληλες δηλώσεις τόσο του αναπλ. υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά, όσο και του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Γ. Βουδούρη στα ΜΜΕ, που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών υγείας απ’ τον ΕΟΠΥΥ.

​Διαπιστώνουμε πως, ο μεν κ. Βουδούρης είναι ο γνωστός «περιπατητικός» Πρόεδρος διαφόρων ασφαλιστικών οργανισμών, τοποθετούμενος κάθε φορά με μοναδικό κριτήριο την κομματική του ταυτότητα και βιτρίνα το πτυχίο της Ιατρικής και ο οποίος οφείλει προτού εκστομίζει απειλές εναντίον «συναδέλφων» του, να μας κάνει έναν απολογισμό του έργου του στα ταμεία που διοίκησε, καθώς και της επαγγελματικής του «καριέρας» ως γιατρός.

​Ο δε Καθηγητής Ιατρικής κ. Σαλμάς, οφείλει και αυτός να είναι πρώτα βαθύς γνώστης τόσο του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, όσο και των νόμων του κράτους και μετά να επικρίνει τους συναδέλφους του και να τους καλεί παράνομα να αποδεχθούν τα παλιά και νέα «φέσια» ως μέρος της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

​Απορούμε φυσικά με τις ακραία θρασύτατες και αντιδεοντολογικές πρακτικές του κ. Βουδούρη, που απειλεί καθημερινά τους παρόχους υγείας, ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί ή να τον παραιτήσουν λόγω πλήρους εκτροχιασμού του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και των αναρίθμητων άστοχων αποφάσεων του, απόρροια της ανεπάρκειας του σε διοικητικά καθήκοντα.

​Θέλουμε να επισημάνουμε για μια ακόμα φορά ότι, το «μόρφωμα» που ονομάζεται ΕΟΠΥΥ, δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ένα υπερταμείο με ουσιαστικές οικονομικές εγγυήσεις και περιουσιακά στοιχεία, αλλά έναν απλό λογιστικό μηχανισμό, που κληρονόμησε μόνον χρέη και ελλείμματα, χωρίς καμιά πρόβλεψη για την αντίστοιχη κάλυψή τους.

​Παράλληλα, απορούμε και με τις ενέργειες του κ. Σαλμά, που ενώ έχει στα χέρια του τον «χάρτινο πύργο» του ΕΟΠΥΥ και θα έπρεπε να εφαρμόσει πολιτικές στήριξής του σύμφωνα με τις προτάσεις μας, ολισθαίνει κι εκείνος στο πολιτικό ατόπημα του εκβιασμού των παρόχων υγείας, με τελικό αποτέλεσμα την υποβάθμιση της περίθαλψης του Ελληνικού Λαού.

​Θεωρούμε πως οι παρακάτω προτάσεις μας είναι αναγκαίες και επιβεβλημένες για την επιβίωση του ΕΟΠΥΥ, που σήμερα βρίσκεται μια ανάσα πριν από την κατάρρευση:
1. Άμεσος και ουσιαστικός διάλογος με συγκεκριμένη ατζέντα για την διοικητική-λειτουργική αναδιοργάνωση του, μακριά από παλαιοκομματικές και ξεπερασμένες αντιλήψεις.
2. Έκτακτη χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό και παράλληλη αύξηση της ετήσιας επιχορήγησης στο 1% του ΑΕΠ.
3. Αναλογικός επιμερισμός της περιουσίας και των αποθεματικών των επιμέρους ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Άμεσος δανεισμός για προσωρινή ανακούφιση με υποθήκευση της ακίνητης περιουσίας που θα περιέλθει στον ΕΟΠΥΥ απ’ τον επιμερισμό.
4. Άμεση κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανέργων-ανασφάλιστων και ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ, με πληρωμή των εισφορών τους μέσω διαφόρων προγραμμάτων, αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού.
5. Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής των μεγαλοεργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
6. Δημιουργία μηχανογραφικού συστήματος ασφαλισμένων, για άμεση απόδοση των εισφορών του κλάδου υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ.
7. Αναβάθμιση του ΣΗΣ σε ολοκληρωμένη υπηρεσία ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, για ουσιαστικό εξορθολογισμό των δαπανών.
8. Εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, φιλικά προς τους χρήστες.
9. Επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης και των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, με υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Τέλος, τονίζουμε για πολλοστή φορά ότι ο εθελοντισμός των γιατρών τελείωσε. Θα πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να αποδεχθεί το σύνολο των χρεών του ΕΟΠΥΥ (παλιών και νέων) προς τους γιατρούς και τους υπόλοιπους παρόχους υγείας και να φροντίσει για την άμεση αποπληρωμή τους η/και τον συμψηφισμό με φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, ο δρόμος των κινητοποιήσεων και των νόμιμων διεκδικήσεων μας είναι πλέον μπροστά μας.

Για τον Ι.Σ.Λ.

​Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου