Δεν σπούδασαν Ιατρική, δεν διαθέτουν καν πτυχίο, δεν εκπαιδεύτηκαν ποτέ στον βελονισμό, κι όμως παριστάνουν τους βελονιστές! Ο λόγος για 40-50 επιτήδειους οι οποίοι εξαπατούν κόσμο στη Θεσσαλονίκη, υποδυόμενοι τους γιατρούς που κάνουν βελονισμό για να θεραπεύσουν από διάφορες παθήσεις.
Όχι μόνο είναι επικίνδυνοι, αλλά «γδύνουν» τους ανυποψίαστους πελάτες τους, όπως αποκάλυψαν σήμερα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσάμης, ο πρόεδρος της Ιατρικής Ενωσης Βελονισμού Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Βασιλάκος και ο γραμματέας της ίδιας Ενωσης Ηλίας Κωνσταντινίδης.
Ακόμα και σε... πατάρια καταστημάτων δραστηριοποιούνται οι δήθεν βελονιστές, αρκετοί από τους οποίους έχουν κάνει την απατεωνιά συνήθεια για δεκαετίες! Αν και δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες, η δράση επιτήδειων είναι κοινό μυστικό.
«Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ποιον επισκέπτονται. Το να το παίζει κανείς γιατρός, όπως λέμε στην καθομιλουμένη, εγκυμονεί κινδύνους», τόνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Βασιλάκος. Όπως διευκρίνισε, ο γιατρός μπορεί να αντιληφθεί την εικόνα της υγείας του ασθενή, ακόμα και αν πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια και να τον βοηθήσει παραπέμποντάς τον για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο, ενώ αντίθετα ο κομπογιαννίτης μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνος.
Πώς δρουν οι απατεώνες
Να μην δέχεται κανείς να υποβληθεί σε βελονισμό από μαίες, νοσηλευτές και οποιονδήποτε άλλον δεν είναι γιατρός, προτού απευθυνθεί στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, συνέστησε ο κ. Κωνσταντινίδης. «Ο βελονισμός δεν έχει παρενέργειες αλλά αν κάποιος άσχετος βάλει σε κάποιον μια τεράστια βελόνα χωρίς να ξέρει, μπορεί και να του τρυπήσει το ήπαρ! Ακούμε για δήθεν Κινέζο που δεν είναι καν γιατρός, για έναν που κάνει βελονισμό στο πατάρι μαγαζιού τάχα δωρεάν αλλά παίρνει λεφτά, καθώς και για μια μαία η οποία εδώ και είκοσι χρόνια κάνει βελονισμό! Εκτιμώ ότι είναι 40-50 άτομα που δρουν στη Θεσσαλονίκη. Ζητούν 10- 70 ευρώ την επίσκεψη, χωρίς απόδειξη φυσικά, ενώ οι γιατροί χρεώνουν 30-60 ευρώ με απόδειξη», είπε ο κ. Κωνσταντινίδης.
«Οι γιατροί που θέλουν να κάνουν βελονισμό παρακολουθούν διετή κύκλο σπουδών όπου διδάσκεται η τεχνική ή επιστήμη, εδώ και πάνω από δώδεκα χρόνια. Είναι μη νόμιμο, απαράδεκτο και απάνθρωπο να εφαρμόζουν τον βελονισμό άτομα που δεν ξέρουν, νομίζουν ότι ξέρουν ή έχουν ημιμάθεια. Θα προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, διότι ο βελονισμός επηρεάζει τον οργανισμό, εκκρίνοντας διάφορες ορμονικές ουσίες», επισήμανε ο κ. Βασιλάκος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκπαιδευμένοι γιατροί στον βελονισμό είναι περίπου 1.500, εκ των οποίων οι 500 δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι να υποβληθούν σε θεραπεία με βελονισμό μπορούν να απευθύνονται όχι μόνο σε ιδιώτες, αλλά και σε 23 δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρθηκε, βελονισμός γίνεται σε ασθενείς στο ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο και υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ο βελονισμός ενδείκνυται για περισσότερες από 55 παθήσεις.
Και... μαϊμού ομοιοπαθητικοί κ.ο.κ.
Οι πολίτες πρέπει να έχουν τα μάτια τους... 14, σύμφωνα με τον κ. Τσάμη, αφού επικίνδυνες πρακτικές που μπορεί να έχουν δυσμενείς συνέπειες στην υγεία των πολιτών δεν υιοθετούν μόνο οι κομπογιαννίτες βελονιστές!
Στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν και πολλοί ομοιοπαθητικοί μαϊμού, όπως και μαϊμού επιστήμονες πολλών άλλων ειδικοτήτων. «Οι δήθεν βελονιστές υποδύονται τους γιατρούς και κάνουν θεραπείες βελονισμού. Ανθρωποι που δεν είναι καν γιατροί κάνουν επίσης ομοιοπαθητική ή εμφανίζονται ως... σύμβουλοι μητρότητας, θηλασμού κλπ. Είναι γνωστό ότι στην κρίση «πενία τέχνας κατεργάζεται». Επειδή όμως ορισμένες «τέχνες» είναι επικίνδυνες, καλούμε τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση και να απαιτούν τέτοιες πράξεις να γίνονται μόνο από γιατρούς», υπογράμμισε ο κ. Τσάμης.
Οπως τονίστηκε, οι πολίτες που πέφτουν θύματα επιτήδειων καλούνται να το καταγγέλλουν στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, στην Ιατρική Ενωση Βελονισμού Βορείου Ελλάδος ή στις εισαγγελικές αρχές. www.agelioforos.gr
Πολυ καλο το αρθρο σας, ομως επιτρεψτε μου να εχω τους δικους μου προβληματισμους. Καταρχην συμφωνω με την αποψη σας σχετικα με τους κομπογιαννιτες βελονιστες. Οπως βεβαια και για κομπογιαννιτες ολων των επαγγελματων.... Ομως οφειλετε να παραδεχθειτε οτι για να ασκησει καποιος τον βελονισμο- με σπουδες κ πτυχιο- ΔΕΝ χρειαζετε να ειναι ιατρος. Ο ενας ασκει δυτικη ιατρικη ο αλλος παραδοσιακη κινεζικη. Δυο εντελως διαφορετικες φιλοσοφιες, δυο εντελως διαφορετικες διαγνωσεις, δυο εντελως διαφορετικες θεραπευτικες μεθοδοι. Θα τολμησω να πω πως πιστευω ακραδαντα οτι ο βελονιστης που δεν ειναι γιατρος εχει αποτελεσματικοτερη αντιμετωπιση της παθολογιας καθως στο μυαλο του δεν εχει τις παρωπιδες της δυτικης ιατρικης - δηλ συμπτωματολογικη αντιμετωπιση- οποτε και μπορει πολυ πιο ευκολα να χειριστει το προβλημα εντοπιζοντας το απο τη ριζα. Επισης δεν ειναι κατα τη δικη μου αποψη σωστο να κατηγορουμε βελονιστες για τυχον λαθος τοποθετησεις βελονας πρωτον γιατι αυτο μπορει να συμβει κ σε ενα γιατρο κ δευτερον ουκ ολιγα δυσαρεστα περιστατικα εχουν συμβει απο δυτικους γιατρους σε χειρουργεια, διαγνωσεις κ χωρις λογο επεμβασεις. Αυτος που ειναι γιατρος και αυτος που δεν ειναι παρακολουθει ακριβως τα ιδια μαθηματα, τα ιδια χρονια, στις ιδιες σχολες. Ποια η διαφορα λοιπον; Ας μη γινομαστε κυνικοι λοιπον στο βωμο του να λαβουμε μεγαλυτερο κομματι απο την πιτα εξαπατωντας τον καταναλωτη με κοινα επιχειρηματα χωρις βαση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα!!! o βελονισμος ειναι ενα μεμονωμενο κομμάτι που δεν ανηκει στους ιατρούς. μπορεί να τον προσφέρει στον κόσμο οποιος τον σπουδάσει
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ας προσθέσω ένα μικρό σχόλιο στα δύο παραπάνω: Γράφεται στο παραπάνω άρθρο , ως λεγόμενα του κου Κωνσταντινίδη (το γράφω με κάθε σεβασμό στον Κο Κωνσταντινίδη) ότι "Ο βελονισμός δεν έχει παρενέργειες"....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι να μην το έχει δηλώσει αυτό "πρακτικός της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής - Βελονιστής" διότι όποιος έχει σπουδάσει ΣΟΒΑΡΑ βελονισμό μέσα από την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, ΣΑΦΩΣ γνωρίζει από την εκπαίδευσή του ότι εάν εφαρμόσει λάθος θεραπεία στον θεραπευόμενο , τότε μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες και ακόμα περισσότερο αλλαγή της μορφής της πάθησης..!!! Συμφωνώ λοιπόν, ότι πρέπει να προσέχει κανείς όταν απευθύνεται σε πρακτικό Παραδοσιακής κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) - Βελονιστή, και ας τολμάει να ζητήσει τα πτυχία του, είτε είναι γιατρός είτε δεν είναι.! Έτσι και αλλιώς, η ΠΚΙ είναι παντελώς διαφορετική στον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας από την σύγχρονη ιατρική. Δυστυχώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα νομικό πλαίσιο για τον βελονισμό (κι ας διαδίδουν κάποιοι ότι υπάρχει νόμος - αν τον βρείτε στείλτετον και σε εμένα). Θα είναι ορθό, να δημιουργηθεί τέτοιο νομικό πλαίσιο, τόσο για την προστασία των ασθενών όσο και των θεραπευτών, για την δημιουργία του οποίου θα συμμετέχουν ΣΩΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ με βάση τους κανονισμούς διεθνών συλλόγων ΠΚΙ και ΜΟΝΟ..!!