«Ειδοποιητήριο» πως ο ΕΟΠΥΥ διακόπτει τις συμβάσεις με τα ιδιωτικά τους ιατρεία στέλνεται σήμερα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, σε 700 γιατρούς του Οργανισμού, που το πρωί εργάζονται στα πολυϊατρεία (πρώην ΙΚΑ) και τα απογεύματα δέχονται στα ιατρεία τους ασφαλισμένους.
Οι γιατροί αυτοί και ανήκουν στο δυναμικό του ΕΟΠΥΥ και έχουν συμβληθεί με αυτόν ιδιωτικά. Όπως λένε οι ίδιες πηγές, δεν μπορούν να απεργούν από τη μια και από την άλλη να αποζημιώνονται κανονικά από τον Οργανισμό για τους ασφαλισμένους που δέχονται. Συνεπώς αποφασίστηκε η διακοπή των συμβάσεων με τα ιδιωτικά ιατρεία.
Η κόντρα του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς έχει φτάσει στα άκρα, με τους δεύτερους να εμμένουν στη στάση τους για συνέχιση της απεργίας του μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου τουλάχιστον, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν, εάν δεν λάβουν σαφείς δεσμεύσεις από το υπουργείο πως δεν θα πραγματοποιηθούν απολύσεις.
Από την πλευρά του, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αν και απορρίπτει τα σενάρια περί «ξαφνικού θανάτου» του ΕΟΠΥΥ, δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση του Οργανισμού, κυρίως σε διοικητικό και λειτουργικό επίπεδο. Όπως σημειώνει στο Capital.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, ο χαρακτηρισμός αυτός δεν έχει βάση, αφενός γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να κλείσει, δεδομένου πως έχει επιπλέον 4.300 ιδιώτες γιατρούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους, αφετέρου διότι προχωρά η μεταρρύθμισή του.
Όπως λέει το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση σκοπεύει να ασκήσει ακόμη μεγάλη πίεση στους γιατρούς που απεργούν, θέτοντας αν χρειαστεί σε εφαρμογή σχέδιο για προκήρυξη πολύ λιγότερων θέσεων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ.
Το έναυσμα για την έναρξη των μεταρρυθμίσεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία περιλαμβάνει την μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών και την ενοποίηση των δομών με το ΕΣΥ, θα δοθεί στο τέλος της εβδομάδας (6 Δεκεμβρίου), με την παράδοση του σχετικού πορίσματος για τον ΕΟΠΥΥ, όπου θα περιέχεται η αξιολόγηση των ιατρικών ειδικοτήτων που θα παραμείνουν στο πρωτοβάθμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, από την επόμενη κιόλας ημέρα θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι οι γιατροί έχουν διακόψει την απεργία τους. Ο ίδιος κατήγγειλε την απόφαση των ιατρών να κηρύξουν πολυήμερες απεργίες πριν δουν το πόρισμα αξιολόγησης του Οργανισμού.
Υπέρ του διαλόγου τίθεται και ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, ο οποίος σημειώνει ότι από τη στιγμή που υλοποιείται μια μεταρρύθμιση, υποχρεωτικά θα γίνει αξιολόγηση και των δομών και του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ. Επείγει εντούτοις να σταματήσει η απεργία.
Όπως διατείνεται πάντως η Πανελληνία Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) - ΕΟΠΥΥ, η συμμετοχή στην απεργία αγγίζει ακόμη και το 90%. Σήμερα συγκαλείται γενική συνέλευση του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΣΕΥΠ) – ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καθορίζουν τη μετέπειτα στάση τους.
Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση
Η αξιολόγηση αφορά αποκλειστικά τους 5.300 μόνιμους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και όχι τους ιδιώτες συμβεβλημένους με τον Οργανισμό. Μετά τις αλλαγές πάντως ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί για παράδειγμα να συζητά για αναλώσιμα υλικά και άλλες προμήθειες για το σύνολο των δομών περίθαλψης της χώρας και όχι μόνο για τα πολυϊατρεία του, εξέλιξη που θα αυξήσει τη διαπραγματευτική δύναμη του ΕΟΠΥΥ. Συνεπώς οι προμήθειες θα ολοκληρώνονται με πιο συμφέρουσες τιμές, ενώ παράλληλα θα δοθεί τέλος στον κατακερματισμό των μονάδων περίθαλψης.
Σε ότι αφορά γιατρούς που η ειδικότητα τους δεν είναι στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (κυρίως χειρουργικές, όπως χειρουργικές, δηλαδή αγγειοχειρούργοι, πλαστικοί χειρουργοί και άλλοι), μετά από τη «χαρτογράφηση» των αναγκών του ΕΣΥ θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για το πού θα τοποθετηθούν, όπως και η απόφαση εάν θα επιτρέπεται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο ή θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου