Για την κοινωνία αλλά και για το μέλλον της δημόσιας υγείας ο ιατρικός κλάδος οφείλει να αντιδράσει στις επερχόμενες αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ αλλά και γενικότερα στο ΕΣΥ, επισημαίνει μεταξύ άλλων στο άρθρο του για το iatropedia.gr ο Πρόεδρος του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ Αττικής και μέλος ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας Παναγιώτης Ψυχάρης.
Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει για το μέλλον της Υγείας αλλά και για τις ...παράπλευρες απώλειες.
Του Παναγιώτη Ψυχάρη,
Προέδρου ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ Αττικής και μέλους ΔΣ ΙΣΑ
Ένα σύστημα υγείας που καταρρέει καθημερινά, με βάση ένα σχέδιο που έχει την εποπτεία των δανειστών, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των κατοίκων. Ήδη μεγάλο τμήμα του πληθυσμού (ανασφάλιστοι) στερείται την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα. Αυτό δεν είναι αρκετό να διαμορφώσει την τρέχουσα πολιτική τους, αλλά επιβάλλουν και άλλη συρρίκνωση, με στόχο οι ανάγκες σε ιατρική φροντίδα να αποκλείσουν στο άμεσο μέλλον ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι πληθυσμού.
Η μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης τα τελευταία δύο χρόνια, ως συνέπεια βάρβαρων πολιτικών στην υγεία, δεν τους είναι αρκετή. Έχουν υπολογίσει ότι χρειάζεται και άλλη μείωση του προσδόκιμου ζωής για εξυπηρέτηση δημοσιονομικών στόχων...
Η δημόσια παροχή για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα-από τις χαμηλότερες σε σχέση με το μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ-δεν είναι όπως φαίνεται αρκετά χαμηλά. Πρέπει να κατρακυλήσει σε ακόμη χειρότερη θέση.
Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη ως ποσοστό, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να ανέβουν κι άλλο, ειδικότερα σήμερα εν μέσω οικονομικής δυστυχίας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η απληστία των μεγαλοϊδιωτικών συμφερόντων- ντόπιων και ξένων- με την προστασία του νεοφιλελεύθερου δόγματος- έχει βρει στην κυβέρνηση τον καλύτερο σύμμαχο για ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις.
Οι γιατροί, ως ΄΄παράπλευρη απώλεια΄΄ των αλλαγών, συνθλίβονται επιστημονικά και επαγγελματικά, είτε εργάζονται στο δημόσιο τομέα είτε εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενοι. Σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που καταρρέει βάσει σχεδίου, το επιστημονικό δυναμικό κατανοεί πλήρως ότι η έννοια του κατοχυρωμένου επαγγέλματος αποτελεί πλέον έννοια του παρελθόντος.
Το κράτος κατοχυρώνει με σταθερά βήματα τη μονοπωλιακή παρουσία του μεγάλου κεφαλαίου στην υγεία, σε ένα πληθυσμό ήδη πτωχευμένο. Ήδη μπήκαμε στην εποχή του απόλυτου και άγριου καπιταλισμού.
Επιβάλλεται η αντίδραση της κοινωνίας. Επιβάλλεται η αντίδραση του ιατρικού κόσμου ως υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία. Είναι ο καλύτερος τρόπος να συντηρηθεί και να γιγαντωθεί η θετική άποψη της κοινωνίας ότι οι γιατροί βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα της δημόσιας υγείας και της πρόσβασης σε αυτό και σε δεύτερη μοίρα τα εργασιακά τους ζητήματα.
Είναι ήδη έτοιμες οι συνθήκες που θα κάνουν το εγχείρημα αυτό ακατόρθωτο. Έξωθεν καλή μαρτυρία δεν υπάρχει (όσον αφορά τη θετική άποψη της κοινωνίας κ.λπ.).
ΑπάντησηΔιαγραφήΖήτω τα αριστερά ρολεξ, καλά Χριστούγεννα!
ΑπάντησηΔιαγραφή