Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Υψηλό ρίσκο θνησιμότητας στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα

Η χώρα μας βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες θέσεις στον ΟΟΣΑ, με μόλις 3,3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος των χωρών του Οργανισμού είναι 8,8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους!

ΙΑΤRONET


Απόγνωση προκαλούν τα στοιχεία για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό “Lancet”, δείχνει ότι η θνησιμότητα στο χώρο των νοσοκομείων αυξάνεται έως και κατά 30%, λόγω της υποστελέχωσης και του χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης των νοσηλευτών.

Όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), η αναλογία νοσηλευτών – ασθενών στην Ελλάδα, ούτε καν με αναλογίες τριτοκοσμικών χωρών μπορούν να συγκριθούν:

Η χώρα μας βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες θέσεις στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με μόλις 3,3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 8,8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους!

Τύπος και η ελληνική κοινωνία βοούν για τον υπεράνθρωπο αγώνα που δίνουν καθημερινά οι νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου αυτά να παραμένουν ανοιχτά, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας.
“Αξιολόγηση”

Το προεδρείο της ΠΑΣΟΝΟΠ καταγγέλλει και τη διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού, η οποία περιλαμβάνεται στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4250/2014:

“Θα πρέπει εκ προοιμίου να αποδεχθούμε ότι το 15% των συναδέλφων μας είναι άχρηστοι και το 60% μέτριοι, ενώ μόλις το 25% θα βαθμολογηθούν ως άριστοι (ή μήπως αρεστοί;)”, επισημαίνει.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας:

“...Σε ένα σύστημα από το οποίο απουσιάζει παντελώς το επαγγελματικό management, με τις διοικήσεις να καταλαμβάνονται ως λάφυρο ακόμα και σήμερα από κομματικούς τοποτηρητές – κατόχους πλαστών πτυχίων...

...Σε ένα σύστημα χωρίς περιγραφή θέσεων, κοινώς καθηκοντολόγιο, χωρίς στοχοθεσία και μετρήσιμους δείκτες, η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μια φορά κατά παγκόσμια πρωτοτυπία επιχειρεί να “αξιολογήσει” το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας με όρους δημόσιας διοίκησης!
Φαρσοκωμωδία

Και με περισσό θράσος, τολμά να αποκαλεί αυτή τη φαρσοκωμωδία…μεταρρύθμιση, την ώρα που η Ομοσπονδία μας έχει καταθέσει αρμοδίως τουλάχιστον δέκα φορές την τελευταία πενταετία (μάταια βεβαίως όπως αποδεικνύεται!) σχέδιο αξιολόγησης προς διαβούλευση, βασιζόμενο σε αντικειμενικά, μετρήσιμα κριτήρια που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης από κανέναν”...

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου