Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Σκανδαλώδης διαγωνισμός στο πανεπιστημιακό Πατρών

Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής - VIRUS.COM.GR

Πρόσφατα, στη Βουλγαρία το Κράτος αγόρασε 9 μαγνητικούς τομογράφους με κόστος 6 εκατ. ευρώ. Εμείς, εδώ, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών είχαμε προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ για να αγοράσουμε έναν τομογράφο και τα κάναμε μούσκεμα. Ο διαγωνισμός έχει κολλήσει μήνες τώρα και η οικεία Περιφέρεια αναζητεί διέξοδο στις σκανδαλώδεις διαδικασίες....http://www.virus.com.gr






Στο διαγωνισμό που πέρασε από 40 κύματα έμεινε μόνο μία εταιρεία, η γνωστή σε όλους μας γερμανική Siemens. Όλες οι υπόλοιπες κόπηκαν πριν το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Μάλιστα, μία κόπηκε γιατί - λέει - υπήρχε λάθος στην αρίθμηση των σελίδων της προσφοράς! Αν είναι δυνατόν. Το ελληνικό δημόσιο θέλει να προμηθευτεί ένα υπερσύγχρονο ιατρικό μηχάνημα και κάποιοι "κόλλησαν" στην αρίθμηση των σελίδων των εγχειριδίων χρήσης! Πάντως, η εν λόγω εταιρεία έχει υποβάλλει ένσταση στην όλη διαδικασία.

Δεν θα σας κουράσω με περιττές λεπτομέρειες. Θα αναφερθώ σε δύο επίσημα έγγραφα, που αφορούν ισάριθμες αποφάσεις του Δ.Σ. του νοσοκομείου. Η πρώτη ελήφθη στις 23-7-2013 και ουσιαστικά κατακυρώνει το διαγωνισμό στη Siemens με τίμημα 849.930 με το ΦΠΑ. Παράλληλα, ορίζεται τριμελής επιτροπή για να διαπραγματευτεί με την εταιρεία την προμήθεια ορισμένων πρόσθετων συστημάτων.

Η δεύτερη απόφαση ελήφθη στις 8-10-2013, δηλαδή, τρεις μήνες αργότερα από την πρώτη. Το εκπληκτικό λοιπόν είναι ότι σε αυτήν, το οικονομικό τμήμα του νοσοκομείου λέει στο Δ.Σ. "γράψτε λάθος", η προσφορά της εταιρείας δεν είναι 849.930 αλλά 971.700 ευρώ με το ΦΠΑ!


Ακόμη, ενημερώνεται το Δ.Σ. ότι σύμφωνα με πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου η σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης για την προμήθεια των πρόσθετων συστημάτων είναι μη νόμιμη!

Ασφαλώς ανακύπτουν σοβαρά ερωτήματα: Μα καλά, είναι δυνατόν οι υπηρεσίες του νοσοκομείου να μη γνωρίζουν αυτό που επεσήμανε το Ελεγκτικό Συνέδριο; Πώς είναι δυνατόν να γίνει λάθος στο τίμημα;

Τα γεγονότα αφήνουν σαφείς υπόνοιες για "μαγείρεμα". Δηλαδή, ότι η προσφορά ήταν πράγματι η πρώτη των 849.930 ευρώ και πώς υπήρχε προσυννενόηση με τη Siemens τα υπόλοιπα χρήματα μέχρι το 1 εκατ. του προϋπολογισμού να δίνονταν για τα πρόσθετα συστήματα. Μόλις όμως έγινε γνωστή η πράξη του Ελεγκτικού έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και τότε ως εκ θαύματος η προσφορά έφθασε τις 971.700 ευρώ!

Η σκανδαλώδης υπόθεση κίνησε την περιέργεια της οικείας περιφέρειας (το έργο χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και ΠΕΠ) και ξεκίνησε έρευνα, προκειμένου να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Επίσης, έχουν υποβληθεί ενστάσεις από ανταγωνίστριες εταιρείες.

Να σημειωθεί, δε, ότι η τιμή που έδωσε η Siemens αφορά το κόστος του μηχανήματος συν 2 χρόνια εγγύηση. Την ίδια ώρα, οι Βούλγαροι πήραν 9 μηχανήματα με 6 εκατ. και 10 χρόνια εγγύηση. Και μετά θιγόμαστε όταν η τρόικα μας κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με τη γείτονα...

Η υπόθεση του πανεπιστημιακού Πατρών είναι η κορυφή του παγόβουνου με όσα συμβαίνουν στους διαγωνισμούς για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού μέσω ΕΣΠΑ. Τα έργα επιβλέπονται από τις οικείες περιφέρειες, ενώ οι διαγωνισμοί γίνονται από τα νοσοκομεία, όπου γίνεται το έλα να δεις με τις κομματικές διοικήσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου