Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Απάντηση σε δημοσίευμα σχετικά με προμήθεια μαγνητικού τομογράφου του Π.Γ.Ν.Πατρών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 
6η YΓEIONOMIKH ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ,ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ 
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ 
26504 ΡΙΟΝ ΠΑΤΡΩΝ 
Α.Φ.Μ. : 999100816 


Γραφείο : ΔΙΟΙΚΗΤΗ 
Πληροφορίες : Πρωτόπαπα Μαρία 
Ταχ. Δ/νση : Ρίον Πατρών 26504 
Τηλέφωνο : (2610) 999-771 
FAX : (2610) 994-532 


ΠΡΟΣ: Virus.com.gr 

Υπόψιν κ. Α. Νεγκή 

ΘΕΜΑ : Απάντηση σε δημοσίευμα σχετικά με προμήθεια μαγνητικού τομογράφου του Π.Γ.Ν.Πατρών 

Κύριε Νεγκή 

Με προσοχή διάβασα το άρθρο σας για τον «σκανδαλώδη» διαγωνισμό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, όπως αναφέρεται στον τίτλο που ελκύει πολίτες που αναζητούν, δικαιολογημένα πολλές φορές, σκανδαλοθηρικά κείμενα στη δημόσια υγεία. 
Είμαι τρεις (3) μήνες Διοικητής στο Π.Γ.Ν.Π και η πληροφόρηση που έχω από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του νοσηλευτικού ιδρύματος, αλλά και τον πρώην Διοικητή κ. Α. Λέτσιο, σχετικά με τα γεγονότα που προηγήθηκαν μέσα στο 2013 είναι τα παρακάτω: 

1) Ο διαγωνισμός για την προμήθεια του μαγνητικού τομογράφου μέσω ΕΣΠΑ προκηρύχθηκε με ενιαίες τεχνικές προδιαγραφές και όρους διακήρυξης που δόθηκαν στο νοσοκομείο από την Επιτροπή Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας. 

2) Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν τρεις (3) προσφορές. Το Δ.Σ ομόφωνα έκανε αποδεκτό το πρακτικό τεχνικής αξιολόγησης δίνοντας την δυνατότητα και στις 3 εταιρείες να περάσουν στην επόμενη φάση χωρίς κανένα αποκλεισμό. 

3) Εδώ όμως, αρχίζει η περιπέτεια της προμήθειας, καθώς κατατέθηκαν προδικαστικές προσφυγές και ασφαλιστικά μέτρα από όλες τις εταιρείες, δηλαδή στην ουσία η μια εναντίον της άλλης.

4) Επί των ασφαλιστικών μέτρων εκδόθηκε η υπ΄αρ. 53/2013 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πατρών η οποία δικαίωσε την εταιρεία SIEMENS AE και απέκλεισε τις υπόλοιπες από τη συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

5) Η παραπάνω απόφαση έγινε υποχρεωτικά δεκτή από το ΔΣ του Νοσοκομείου μας και στάλθηκε σε όλες τις εταιρείες ώστε να λάβουν γνώση (αρ. 22/11-6-2013 απόφαση του ΔΣ «Αποδοχή της απόφασης αρ. 53/2013 του Διοικητικού Εφετείου Πατρών»).

6) Αναγκασμένο και υποχρεωμένο το ΔΣ από τη δικαστική απόφαση αποσφράγισε μόνο την οικονομική προσφορά της SIEMENS AE, η οποία ήταν 849.930 ευρώ με ΦΠΑ για την βασική σύνθεση.

7) Η επιτροπή ως είθιστε ζήτησε και κάποια κατ΄ επιλογήν είδη που ανέφερε στην προσφορά της η εταιρεία συνολικού ποσού 268.000 ευρώ συν ΦΠΑ, και ορίστικε επιτροπή διαπραγμάτευσης των τιμών προσφοράς της εταιρείας.

8) Εν τω μεταξύ το Νοσοκομείο μας παρέλαβε γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αθηνών και καθιστούσε μη νόμιμες τις συμπληρωματικές συμβάσεις, κατακύρωσε το διαγωνισμό στην εταιρεία SIEMENS A.E με συνολικό ποσό 971.700,00€ με το ΦΠΑ. Το επιπλέον ποσό αναφέρεται σε κάποια επιπλέον πηνία και προγράμματα ,που η διακήρυξη ανέφερε, ότι ο αριθμός τους θα καθορισθεί σύμφωνα μα τις ανάγκες του εκάστοτε Νοσοκομείου. 

Είναι προφανές ότι η προμήθεια των επιπλέον ειδών που η διακήρυξη όριζε, σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του διαγωνισμού και τα μέλη του ΔΣ, είχε σκοπό το μηχάνημα να είναι πλήρες, ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη απεικονιστική ευκρίνεια των εξετάσεων και η μη καταφυγή των περιστατικών σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Εν τούτοις , κατόπιν σχετικής εισήγησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην οποία στάλθηκε όλος ο φάκελος του διαγωνισμού προς έλεγχο, η τελική κατακύρωση του διαγωνισμού θα ανέρχεται στις 691.000 ευρώ πλέον με ΦΠΑ που είναι η βασική σύνθεση της εταιρείας.

Τι αντιμετωπίζω τώρα εγώ σαν καινούργιος Διοικητής κύριε Νεγκή; Μια πραγματικότητα η οποία δημιουργεί πρόβλημα στους ασθενείς Τριτοβάθμιου Νοσοκομείου καθώς είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις που θα έκαναν στο νοσοκομείο αν είχαμε προμηθευτεί τον μαγνητικό τομογράφο καθώς ο υπάρχων δείχνει τα χρόνια του και χάνουμε εξετάσεις.

Οι ανταγωνίστριες εταιρείες έχουν καταθέσει αιτήσεις αναίρεσης της δικαστικής απόφασης 53/2013 η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 20/6/2014. Μέχρι τότε η Περιφέρεια με έγγραφό της μου απαγορεύει επί της ουσίας να υπογράψω σύμβαση με τη μειοδότρια εταιρεία και παραμένω καταγραφέας μιας πραγματικότητας όπου οι ασθενείς μας είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, πολλές φορές με ασθενοφόρα, προς δόξαν των επιχειρηματιών στο χώρο της υγείας. Οι δε μέτριοι υπολογισμοί μου δείχνουν το νοσοκομείο μας να χάνει τουλάχιστον 2.000 ευρώ κάθε μέρα που περνάει χωρίς να έχουμε ένα υπερσύγχρονο μαγνητικό τομογράφο. 

Αυτονόητο είναι ότι θα συμφωνήσω μαζί σας πως προτιμότερο θα ήταν να έχει η χώρα μας κάνει κεντρική προμήθεια για τα πέντε (5) Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, για μαγνητικούς τομογράφους που πιθανόν θα είχαμε καλύτερες προσφορές. Είναι κάτι όμως που ξεφεύγει από τη δική μου αρμοδιότητα.

Με την ελπίδα ότι σας έδωσα το φώς που ζητούσατε στην υπόθεση για την πλήρη διαφάνεια των διαδικασιών και την αποβολή από μέρους μου κάθε είδους μικροψυχία να στοχοποιήσω τον προηγούμενο Διοικητή, πιστεύω για τη δημοσιοποίηση της επιστολής και την πληροφόρηση των αναγνωστών σας στις πραγματικές διαστάσεις των γεγονότων. 

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ 

ΜΠΟΝΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Μήπως όμως ο διαγωνισμός ήταν αρχικά φωτογραφικός (υπέρ της MISENS); Για ποιο λόγο έγιναν προσφυγές των εταιριών αρχικά; Δεν μας λέτε όλη την αλήθεια κ. Μπονάνο... Γιατί βαφτίζετε μειδότρια την εταιρια αφού οι άλλες προσφορές (κατόπιν δικασστικής απόφασης, δε λέω) δεν ανοίχτηκαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή