Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

«Ακούρδιστο ρολόι» η μεταρρύθμιση Άδωνι...

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR

Στα επίπεδα εξυπηρέτησης των πολιτών από τις Μονάδες του ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ) προ απεργίας, έχει επιστρέψει το σύστημα της ΠΦΥ στα μεγάλα αστικά κέντρα, υποστηρίζει ο Υπουργός Υγείας, που αναφέρθηκε και πάλι σε πρόσληψη επικουρικών και αγροτικών ιατρών και έκανε λόγο για μεταρρύθμιση που προχωράει, αν και δεν λείπουν τα προβλήματα.


«Παρά τις Κασσάνδρες η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προχωρά κανονικά. Τα Πολυιατρεία άνοιξαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη τύπου για τη δωρεά της .

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας τα πολυϊατρεία εξυπηρετούν τον κόσμο εδώ και ένα μήνα, ενώ η έναρξη της υπηρεσίας τηλεφωνικών ραντεβού έχει στόχο την αποφυγή των αναμονών. «Έχουμε ιατρό υπηρεσίας σε κάθε (Πολυιατρείο του) ΠΕΔΥ, που μπορεί να κρίνει αν κάτι είναι έκτακτο και να μπορεί να μπαίνει εκτός ραντεβού. Να μπορεί δηλαδή να πηγαίνει κάποιος και χωρίς ραντεβού, αλλά συστήνουμε να πηγαίνει κάποιος αφού έχει κλείσει το ραντεβού, για να μην ταλαιπωρείται», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Οι 5ψηφιες τηλεφωνικές γραμμές έχουν κόστος κλήσεις έως ένα ευρώ για κλήση από σταθερό, αστικό τηλέφωνο και χρονοχρέωση για κλήσεις από κινητό, ενώ είναι δυνατόν να προγραμματιστούν ραντεβού για περισσότερους από έναν γιατρό. 

«Οι ασφαλισμένοι βρίσκουν γιατρό. Ήδη, κάθε μέρα εξυπηρετούμε τον ίδιο αριθμό ασθενών που εξυπηρετούσαμε πριν την απεργία. Μπορείτε να πάτε στα μεγάλα (Πολυιατρεία του) ΠΕΔΥ, π.χ. στη Θεάτρου, στην Αλεξάνδρας, στην Καλλιθέα και αλλού, και θα δείτε ότι έχουμε, κάθε μέρα πια, κανονικά η ροή ασθενών. Τώρα με τα τηλεφωνικά ραντεβού, θα γίνει και χωρίς αναμονές», υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης. 

Βέβαια, μόλις 73 από το σύνολο των μονάδων του ΠΕΔΥ (100 σύμφωνα με τον Υπουργό, 120 σύμφωνα με τον Υφυπουργό) έχουν ενταχθεί στο σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού. Σταδιακά εντάσσονται και οι υπόλοιπες. 

Ο λόγος της καθυστέρησης κατά τον κ. Γεωργιάδη ήταν οι δικαστικές προσφυγές. «Δεν μπορούσε να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος γιατρών που υπηρετούσαν στις μονάδες και άρα να σταλούν τα στοιχεία στις εταιρίες τις τηλεφωνικές για να τους εντάξουν στο πρόγραμμα και να μπορούν να κλείνουν ή να μην κλείνουν τα ραντεβού», υποστήριξε.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε ότι στα μεγάλα υποκαταστήματα του ΠΕΔΥ στα αστικά κέντρα ο αριθμός των καθημερινώς εξυπηρετουμένων ασθενών είναι ίδιος με εκείνον πριν την απεργία. «Άρα έχουμε φτάσει ακριβώς στο σημείο αφετηρίας», υποστήριξε και επανέλαβε τα σχέδια για πρόσληψη επικουρικών ιατρών.

«Έχουν προκηρυχθεί ήδη 900 θέσεις επικουρικών οι οποίες θα μοιραστούν σε πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ είτε στην επαρχία είτε στα νησιά, είτε σε κέντρα υγείας πρωτοβάθμια πάντα για να καλύψουμε σε πρώτο χρόνο τα κενά που έχουν δημιουργηθεί και κυρίως κενά σε νησιά που έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα όλα τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο Υπουργός. 

Πρόσθεσε, δε, ότι έχει γίνει η προκήρυξη περίπου 700 αγροτικών γιατρών, ενώ επόμενο βήμα είναι η πρόσληψη των 1000 οικογενειακών γιατρών για να ξεκινήσει η εφαρμογή του θεσμού στα αστικά κέντρα.

«Η μεταρρύθμιση προχωράει ρολόι, αλλά όχι χωρίς προβλήματα», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.

2 σχόλια:

  1. Κλειστε τον μεσα.Ειναι επικίνδυνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ !ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ .ΣΤΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΥΜΦΩΝΩ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή