Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Ο Άδωνις «αρνείται» να στελεχώσει το νοσοκομείο Σαντορίνης


Οι βαρύτατες ευθύνες του υπουργού Υγείας, κ. Α. Γεωργιάδη, για την πολιτική ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας που ακολουθείται και η οποία κρατά κλειστό το νοσοκομείο Σαντορίνης, ήρθαν ξανά στο προσκήνιο με αφορμή τον βαρύ τραυματισμό τριών Αμερικανών και ενός Έλληνα από έκρηξη βαρελότου.

Το θέμα επαναφέρει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κυρία Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία καταγγέλλει τον υπουργό Υγείας για τη μη λειτουργία της σύγχρονης αυτής νοσηλευτικής μονάδας, η οποία στοίχισε 13 εκατομμύρια ευρώ. «Υπάρχει έτοιμο νοσοκομείο στη Σαντορίνη που δεν λειτουργεί, έτσι οι τραυματίες έπρεπε να μεταφερθούν στην Κρήτη!» αναφέρει χαρακτηριστικά η βουλευτής στην ανακοίνωσή της.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στις 10 Απριλίου, η κ. Χρυσοβελώνη είχε φέρει το θέμα στη βουλή με ερώτησή της προς τον κ. Γεωργιάδη. Στην ερώτηση η βουλευτής ανέφερε ότι το κτήριο και ο εξοπλισμός του Νοσοκομείου Θήρας έχει αποκτηθεί αποκλειστικά με δημόσιους πόρους, το οποίο ανήκει στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ). Η ΑΕΜΥ, για τις ευθύνες μη λειτουργίας του νοσοκομείου, κάνει λόγο για υποχρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας, καθώς με βάση την Οικονομική της Έκθεση για το 2012, η λειτουργία της μονάδας προγραμματιζόταν για το 2013, με την προϋπόθεση ότι θα εκδίδονταν οι απαραίτητες κυβερνητικές αποφάσεις, κάτι που προφανώς δεν έγινε.

Όσο για το χαρακτήρα του νοσοκομείου, η ΑΕΜΥ αναφέρει ότι κατασκευάστηκε «για να καλύψει τις ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού του νησιού», στόχο με τον οποίο φαίνεται πως διαφωνεί ο κ. Γεωργιάδης. Για τον υπουργό Υγείας το νοσοκομείο Θήρας κατασκευάστηκε «προκειμένου να αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια»!

Όπως τόνιζε η κ. Χρυσοβελώνη στην ερώτησή της, το οικόπεδο για το νοσοκομείο είχε παραχωρηθεί από την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου υπό τον όρο να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νοσοκομείου δύναται να αλλάξει αν το υπουργείο Υγείας εμμείνει στην άποψη που είχε διατυπώσει από το Νοέμβριο του 2013, ότι «διαχρονικά αδυνατεί να λειτουργήσει»! Αξίζει να σημειωθεί πως «παρόμοια αδυναμία λειτουργίας μονάδων υγείας» έχει δηλώσει το υπουργείο και για σειρά άλλων μονάδων υγείας, που βρίσκονται σε δημοφιλή τουριστικά νησιά.

Η απάντηση του κ. Γεωργιάδη ήταν πως αποκλείει η εν λόγω μονάδα να λειτουργήσει ως δημόσιο νοσοκομείο όπως ζητά η τοπική κοινωνία της Σαντορίνης και προβλέπεται στις προδιαγραφές της. Μάλιστα στην απάντηση του προειδοποιούσε τους κατοίκους πως αν δεν συναινέσουν στην παραχώρηση του νοσοκομείου μέσω σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα «τότε αναμφίβολα θα προκύψει και η λύση του ΤΑΙΠΕΔ»!

«Με άλλα λόγια εκβιάζει τους Σαντορινιούς να δεχθούν τη λειτουργία του νοσοκομείου τους από επιχειρηματία ή άλλως το δημόσιο αυτό νοσοκομείο θα βγει στο σφυρί από τον κ. Στουρνάρα! Μετά από όλα αυτά γίνεται σαφές γιατί δεν υπήρχε στελεχωμένο νοσοκομείο στην Σαντορίνη για να νοσηλεύσει τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν αναγκαστικά στην Κρήτη. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι ο υπουργός Υγείας ηθελημένα και συστηματικά εφαρμόζει μιαν εκβιαστική πολιτική ιδιωτικοποίησης της Υγείας σε βάρος της κοινωνίας» σημειώνει η κυρία Χρυσοβελώνη.

Επομένως, κατά την καταγγελία, ο κ. Γεωργιάδης, με τη δικαιολογία ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει στο Ελληνικό Δημόσιο τη λειτουργία νέων νοσοκομειακών μονάδων, αρνείται να στελεχώσει το νοσοκομείο που δημιουργήθηκε με δημόσιο χρήμα, ώστε να το παραχωρήσει προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες.

Έτσι, ένα νοσοκομείο που αποτελεί βασική ανάγκη για τους κατοίκους της Σαντορίνης, ώστε να μην εξαρτώνται από αεροδιακομιδές στην Κρήτη ή αλλού, φέρεται να αποδεικνύεται «χρυσωρυχείο» για όποιον ιδιώτη αναλάβει τη λειτουργία του -με τις «ευλογίες» του υπουργού Υγείας-, σε ένα νησί που συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον πλανήτη...

Πηγή; newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου