Θεσσαλονίκη, 28 Μαΐου 2014
Αρ. Πρωτ. : 3153/Γ
Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με την υπ΄αριθμό Φ6/304/75662/Γ1/16-05-2014 Κ.Υ.Α, προβλέπεται η κατάργηση υποχρεωτικής οφθαλμολογικής και καρδιολογικής εξέτασης των μαθητών προ της εγγραφής τους στο νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό και μόνο η υποχρεωτική συμπλήρωση του ΑΔΥΜ (Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητού). Θα θέλαμε να επισημάνουμε τον κίνδυνο για την υγεία των μαθητών μετά από αυτή την απόφαση.
Σε ότι αφορά την καρδιολογική εξέταση των παιδιών πρέπει να γνωρίζετε ότι περιλαμβάνει και υπέρηχο καρδιάς που διενεργείται από ειδικούς καρδιολόγους και μπορεί να αποκαλύψει συγγενείς ανωμαλίες και παθήσεις που με την απλή καρδιολογική εξέταση κατά την συμπλήρωση του ΑΔΥΜ μπορεί να μείνουν αδιάγνωστες.
Το ίδιο ισχύει και με την οφθαλμολογική εξέταση των παιδιών καθώς η συμπλήρωση του ΑΔΥΜ περιλαμβάνει μόνο μέτρηση οπτικής οξύτητας ενώ κρίνεται απαραίτητη σε αυτή την ηλικία τουλάχιστον μια φορά εξέταση σκιασκοπίας με κυκλοπληγία, η οποία είναι η μόνη εξέταση που θα μας αποκαλύψει την ύπαρξη διαθλαστικών σφαλμάτων παρότι η οπτική οξύτητα μπορεί να είναι φυσιολογική. Επίσης η ύπαρξη μικρών στραβισμών μπορεί εύκολα να διαλάθει της προσοχής κατά την συμπλήρωση του ΑΔΥΜ από μη ειδικό οφθαλμίατρο.
Επιπροσθέτως θέλουμε να σας επισημάνουμε τις οδηγίες του WHO μέσα από το πρόγραμμα VISION 2020 για προληπτική εξέταση των παιδιών τον 1ο – 3ο – 5ο χρόνο ζωής από οφθαλμίατρο, πρόγραμμα που ακολουθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Όλα τα προαναφερόμενα επισημάνονται και σε ανάλογη επιστολή προς εσάς και της Ελληνικής Εταιρείας Παιδοφθαλμολογίας και Στραβισμού της 7/4/2014.
Περιμένουμε άμεσα την διόρθωση της ΚΥΑ για το καλό των παιδιών της χώρας μας που δικαιούνται ολοκληρωμένες προληπτικές εξετάσεις. Ας μην ξεχνούμε και την ρήση του Ιπποκράτη «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δημήτρης Τσάμης Νικόλαος Νίτσας
Σύμφωνα με πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για την συνεχιζόμενη παρακολούθηση των παιδιών, από την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (Μάρτιος 2014) συνιστάται:
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τα παιδιά αυξημένου κινδύνου από γεννήσεως παραπομπή σε παιδο-οφθαλμίατρο.
Για τα υπόλοιπα παιδιά συνιστάται εξέταση της οπτικής οξύτητας με οπτότυπα στην ηλικία των 3 ετών και μετά, καθώς και έλεγχο με επισκόπηση, με το ερυθρό αντανακλαστικό, το τέστ της επικάλυψης και άλλα, από τον γενικό παιδίατρο. Μόνο σε περίπτωση αμφιβολιών ή άλλων ευρημάτων παραπέμπουμε το παιδί.
Το παδί παραμπέμπεται άμεσα όταν είναι αυξημένου κινδύνου, δηλαδή:
1. Πολύ πρόωρο (<32 συμπληρωμένων εβδομάδων)
2. Υπάρχει συγγενής καταρράκτης ή οικογενειακό ιστορικό συγγενούς καταρράκτη ή ρετινοβλάστωμα και γενετικά ή μεταβολικά νοσήματα
3. Σημαντική αναπτυξιακή καθυστέρηση ή νευρολογικές δυσκολίες
4. Συστηματική νόσος που συνδέεται με ανωμαλίες από τους οφθαλμούς
Αυτά για δύο λόγους
1. Ο Παιδίατρος έχει εκπαιδευτεί να εξετάζει την όραση και τα άλλα συτήματα του παιδιού τουλάχιστον όσο αφορά τον έλεγχο σε επίπεδο αναγνώρισης προβλημάτων.
2. Μειώνεται η δαπάνη που αφορά τον προληπτικό έλεγχο χωρίς να έχουμε απώλειες κατά τον ανιχνευτικό έλεγχο.
Όσον αφορά τον Παιδοκαρδιολογικό έλεγχο δεν συστήνεται από την εν λόγω Ακαδημία να γίνεται περιοδικά, παρά μόνο στις περιπτώσεις που ο Παιδίατρος θα το κρίνει απαραίτητο.
Το μόνο που θα έπρεπε να γίνεται στην χώρα αυτή είναι να σχεδιάζεται επαρκώς και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες η πρωτογενής πρόληψη.
Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι για άλλη μία φορά το ΑΔΥΜ έγινε από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και την Σχολή Δημόσιας Υγείας όχι με σκοπό να εξυπηρετήσει την πρόληψη αλλά για άλλους λόγους.
Δεν ερωτήθηκαν καν οι τελικοί χρήστες, δηλαδή οι Παιδίατροι και δεν εφαρμόστηκε έστω πιλοτικά.
Κώστας Νταλούκας
Παιδίατρος
Πρόεδρος Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής
Επειδή όμως εδώ δεν είναι Αμερική και επειδή από την εμπειρία μου ως οφθαλμίατρος έχω δει πολύ σημαντικό ποσοστό παιδιάτρων με πλήρη άγνοια όσον αφορά τα μάτια, ε δεν είναι πια και τόσο κακό να δει τα ματάκια των παιδιών ένας ειδικός... Οσον αφορά το κόστος που υπαινίσεσθε είναι μηδαμινό μπροστά στο πάρτυ με τις άλλες εξετάσεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ συνάδελφε, που προτιμάτε την ανωνυμία από την επωνυμία, υπονοείτε ότι οι Παιδίατροι στην χώρα μας είναι αγράμματοι και ανειδίκευτοι ενώ εσείς είστε ο ειδικός;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ποιά χώρα είμαστε είναι παγερά αδιάφορο.
Η ουσία είναι το επιστημονικά ορθό.
Σκεφτείτε και το άλλο πριν ξαναγράψετε. ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΠΑΙΔΙΑ;;
Όσο για το πάρτυ, ο Παιδίατρος είναι ο μονίμως ακάλεστος, και από όσο γνωρίζω, και εσείς όλο και κάτι εξετασούλες έχετε την δυνατότητα να γράφετε!
Αγαπητέ παιδίατρε, μην μας αναφέρετε ως παράδειγμα τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικής (ειδικά όσον αφορά τον προληπτικό ιατρικό έλεγχο - προαθλητικό, προεγχειρητικό κτλ) γιατί ΒΑΣΙΚΟ κριτήριο στην σύνταξή τους φαίνεται να είναι το κόστος. Αν διαβάσετε πρόσφατα άρθρα που αφορούν τις οδηγίες για τον προαθλητικό έλεγχο θα δείτε ότι αμφισβητούνται έντονα από εγκριτους συναδέλφους στην Αμερική διότι φάινεται πως στον βωμό του δημόσιου κόστους χάνονται ζωές...κάτι που πάει να γίνει και στην χώρα μας. Και όσο και αν μας πληγώνει ΝΑΙ υπάρχουν ανεπαρκέστατοι σε ιατρικές γνώσεις ιατροί όλων των ειδικοτήτων και ο κίνδυνος αυτής της ανεπάρκειας αυξάνει κατακόρυφα όταν ένας πχ παθολόγος, γενικός ιατρός ή παιδιάτρος προσπαθεί να αναλάβει την διάγνωση ειδικών παθήσεων.
ΔιαγραφήΤα έχουμε πει πάμπολλες φορές. Τα έχουμε γράψει. Τα έχουμε συζητήσει στα ΜΜΕ (Βλέπε άρθρα μου: «Καρδιολογικές παγίδες στην παιδιατρική πράξη», «Πιστοποιητικά υγείας, σωστές και λανθασμένες πρακτικές» και πολλά άλλα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο καθώς και στην τηλεόραση). Στην παιδιατρική εξέταση μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά πολύ σοβαρά προβλήματα όπως μια υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια που μπορεί στην άσκηση να αποτελέσει αιτία θανάτου. Είμαι σε θέση να αναφέρω και άλλα, όμως: Αναμφίβολα αξίζει τον κόπο να ελέγξουμε καρδιολογικά, προληπτικά, τα παιδιά μας έστω και μια φορά πριν ασχοληθούν με τη γυμναστική. Έχουμε πολύ λίγα παιδιά και πρέπει να τα προσέχουμε. Επίσης πρέπει να προσέχουμε και τους γιατρούς που με τόσους κόπους κτίζουν την καριέρα τους και που κάτι το οποίο μπορεί να μην φαίνεται στην παιδιατρική εξέταση να τους στοιχίσει ακριβά και να καταστρέψει κόπους χρόνων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΕΛΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
Θα συμφωνησω δυστυχως με τον κ.Αντωνιαδη.Ειμαι ιατρος αλλης ειδικοτητας κι εχω την προσωπικη εμπειρια μετριου βαθμου καρδιακη ανεπαρκεια της κορης μου να εχει διαφυγει του παιδιατρου και να εχει διαγωσθει απο καρδιολογο στην εξεταση για το δημοτικο
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΛΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΥΜΦΩΝΩ (ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ ) ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ.ΕΙΜΑΙ ΙΑΤΡΟΣ ΑΛΛΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ...ΕΦΥΓΕ ,ΛΟΓΩ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑΣ,ΟΤΑΝ ΤΡΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ ΑΠΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΔΥΣΠΝΟΙΑ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΟΥΣΑΝ ΑΝΤΙΒΙΩΤΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΕΚΚΛΗΘΕΙ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΓΝΩΣΕ ΣΤΕΝΩΣΗ ΑΟΡΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ...ΦΥΓΕΙ.ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ Ο ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΠΑΝΑΠΑΥΤΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΚΑΛΩΝΤΑΣ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΤΟΝ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ(ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ)ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήAς μην ανακατεύουμε τις κατευθυντήριες οδηγίες με με την περιπτωσιολογία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τι είναι το καλύτερο καθορίζεται πρωταρχικά από το κόστος.
Σε 21 χρόνια δεν βρήκα περισσότερα από 8-10 παιδιά με σοβαρές παθήσεις που είχαν διαλάθει είτε της προσοχής του παιδιάτρου είτε του καρδιολόγου αφού τουλάχιστον τα μισά είχαν ήδη υποβληθεί σε υπερηχογράφημα από καρδιολόγο που δεν διέγνωσε κατά περίπτωση στένωση ισθμού αορτής, μερική ανώμαλη εκβολή πνευμονικών φλεβών, πρωτογενές μεσοκολπικό έλλειμμα, σ.Marfan , ίσως και κάποια 2-3 να μου διαφεύγουν.
Ούτε λίγο ούτε πολύ τα μισά λοιπόν σφάλματα έγινα από παιδιάτρους που δεν παρέπεμψαν και τα μισά από καρδιολόγους που δεν διέγνωσαν.
Στα αρνητικά της καθολικής επαναλαμβανόμενης θα πρέπει να προστεθούν και τα λάθη υπερδιάγνωσης.
Ιατρικά σφάλματα και παραλείψεις πάντοτε θα γίνονται, ίσως από όλους μας.
Δεν καθορίζουν αυτά όμως τις κατευθυντήριες οδηγίες.
H μέση τιμή στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 1200 δολάρια για ένα διαθωρακικό υπερηχογράφημα.
Προφανώς και δεν πρόκειται να μπει στις κατευθυντήριες οδηγίες στον αιώνα τον άπαντα.
Στην Ελλάδα που ένα σύνηθες τίμημα για εξέταση παιδιού για έκδοση δελτίου από καρδιολόγο και με χρήση υπερήχων (εκτός ασφάλειας) είναι 30 €, είναι λογικό να γίνεται μία εξέταση.
Για μια φορά δεν χάθηκε ο κόσμος να εξεταστεί από καρδιολόγο αφού έτσι κι αλλιώς ο παιδίατρος το έχει εξετάσει πολλές φορές πριν.
Ό,τι μπορούσε να διαγνώσει προφανώς το έχει ήδη κάνει πριν το παιδί πάει σχολείο...
Ευχη και καταρα μαζι η... "περιπτωσιολογια "!!να αφορα τους απανταχου ειδημονες και ειδικους επι των "κατευθυντηριων οδηγιων, που καθοριζονται πρωταρχικα απο το κοστος"καθως η δικη τους τουλαχιστον τσεπη θα μπορει παντα να αγοραζει υγεια,ασχετως κατευθηντηριων οδηγιων. Για τους ολο και περισσοτερους μη εχοντες βεβαια, ειναι λογικο να μην περισσευουν τα 30ευρω,και δεν θα χαθει δα και ο κοσμος αν ξεφυγει και μια διαγνωση. Ετσι κι αλλοιως απ¨οτι καταλαβα αυτο που τσουζει ειναι τα παρτυ στα οποια καποιοι ειναι ακαλεστοι,οχι επειδη γινονται,αλλα επειδη ειναι ακαλεστοι. Υ.Γ.Τα δικα μου παιδια τα θεωρω ανθρωπινα πλασματα,με ονοματεπωνυμο ,συγκεκριμενα χαρακτηριστικα προσωπου και συμπεριφορας,και προσωπικη ιστορια.Ειναι κανεις απο σας εκει εξω που θεωρει τα παιδια του ανωνυμη,στατιστικη και..."περιπτωσιολογια"?
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπερηχοκαρδιογράφημα για εγγραφή στην πρώτη τάξη του Δημοτικού!
ΑπάντησηΔιαγραφήτου Χρήστου Ντέλλου,
Διευθυντή Καρδιολογικού Τμήματος Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά,
Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
http://www.ntellos.gr/index.php/arthra/athlitismos/yperixokardiografima-gia-eggrafi-stin-proti-dimotikou