Το ΚΑΤ, τα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης Παπανικολάου, Χαλκίδας, Αιγίου και Θηβών, περιλαμβάνονται μεταξύ των νοσηλευτηρίων με την πιο χαμηλή αποδοτικότητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΣΥnet τα οποία παρουσιάστηκαν την Πέμπτη το μεσημέρι στην τακτική συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας και διοικητών, με αφορμή τον μηνιαίο απολογισμό των τελευταίων.
Στην λίστα με τα παραπάνω νοσοκομεία, περιλαμβάνονται ακόμη, το Γενικό νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο», το «Κουτλιμπάνειο» στην Λάρισα, το Λιβαδειάς και το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Α. Παπανδρέου».
Στα νοσοκομεία με την υψηλή αποδοτικότητα, με δυναμικότητα 600 και πλέον κλινών, περιλαμβάνονται το Παπαγεωργίου, το Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», το Σωτηρία, ο Ευαγγελισμός. Με δυναμικότητα κλινών από 400- 600 κλινών περιλαμβάνονται το Σισμανόγλειο, Το Βενιζέλειο -Πανάνειο στο Ηράκλειο, το Αλεξάνδρα, το Ιπποκράτειο, το Παναρκαδικό Τρίπολης η Ευαγγελίστρια, το Κοργιαλένειο Μπενάκειο ΕΕΣ.
Υψηλή αποδοτικότητα εμφανίζουν επίσης τα νοσοκομεία Ειδικών Παθήσεων: Ανδρέας Συγγρός και Οφθαλμιατρείο, αλλά και 6 πανεπιστημιακά: ΑΧΕΠΑ, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισα και Πατρών.
Επίσης, άλλα νοσοκομεία με υψηλή αποδοτικότητα είναι το Γεννηματάς στην Θεσσαλονίκη, το γενικό νοσοκομείο Καλαμάτας, ο Άγιος Ανδρέας Πατρών, το Ναυπλίου, η Παμμακάριστος τα γενικά νοσοκομεία Κέρκυρας, Κορίνθου, Λέρου, Αμαλιάδας, Καρπενησίου, Γρεβενών και Λευκάδας.
Πάντως αυτό που δημιουργεί ερωτηματικά, είναι ότι αισθητή μείωση εμφανίζουν οι Ημέρες Νοσηλείας των ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία, της τάξης του 1,46%, ωστόσο υπάρχει αύξηση εσόδων από επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία κατά 2,36% και αφορά στο 5 ευρο που καταβάλουν οι ασθενείς. Οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία ανήλθαν σε 192.000 και οι επισκέψεις στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) σε 133.000 άτομα για τους πρώτους μήνες του 2014.
Τα αποτελέσματα επίσης καταγράφουν μείωση στις χειρουργικές επεμβάσεις και μείωση στις επεμβατικές και διαγνωστικές εξετάσεις. Αυτό σε μία εποχή που έχουν μειωθεί και οι κοινωνικές δαπάνες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην ξοδεύουν από την τσέπη τους και με 2 εκατ. ανασφάλιστους, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά: οι πολίτες δεν επισκέπτονται ούτε τα νοσοκομεία πλέον, παρά μόνο για πολύ έκτακτα περιστατικά. Το γεγονός αυτό ωστόσο, όπως έχουν επισημάνει πολλές φορές και οι οικονομολόγοι της υγείας είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσει μη αναστρέψιμη κατάσταση σε μερικά χρόνια. Και φυσικά ούτε λόγος για πρόληψη η οποία βοηθά σημαντικά και στην συγκράτηση των δαπανών υγείας.
Όπως τονίστηκε ακόμη, από το 2013 συνεχίζεται η μείωση των δαπανών αγαθών- πρώτων και βοηθητικών υλών, αλλά και υπηρεσιών στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε σύγκριση με το αντίστοιχο προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Οι οικονομικοί δείκτες εμφανίζουν μείωση των δαπανών στο ΕΣΥ κατά 9% το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, μείωση δαπανών των 4 κατηγοριών (φάρμακο, υγειονομικό, ορθοπεδικό υλικό και αντιδραστήρια ) κατά 12,22% και μείωση των δαπανών για αγορά υπηρεσιών κατά 4,35%.
Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των νοσοκομείων προς τρίτους μέχρι τις 31 Μαρτίου 2014 ανέρχονται σε 1,3 δις ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους μέχρι 31 Μαρτίου 2014 ανέρχονται σε 950 εκατ. ευρώ.
Αυτό που έγινε φανερό σήμερα, είναι ότι οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν αλλά οι άνθρωποι υποφέρουν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου