Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ο φόβος και ο …τρόμος για τον νέο υπουργό Υγείας…

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
HEALTH REPORT

Προβληματισμός αλλά και ανησυχία επικρατεί εδώ και καιρό και πριν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία, στους παράγοντες του ιδιωτικού τομέα της Υγείας για το τι σημαίνει ένας αριστερός υπουργός Υγείας.

Κάποιοι λένε πως ο νέος ένοικος της οδούς Αριστοτέλους θα τα σαρώσει όλα. Δε θα αφήσει τίποτε όρθιο. Ούτε ιδιωτικές κλινικές, ούτε διαγνωστικά κέντρα, ούτε ιδιωτικά ιατρεία αλλά ούτε και ξένες φαρμακευτικές εταιρείες.

Πολλοί φοβούνται πως θα διακοπεί κάθε συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της Υγείας που σήμερα εκφράζεται μέσα από τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Λένε (και φοβούνται βέβαια) πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ισχυροποιήσει το ΠΕΔΥ και άρα οι ιδιωτικοί φορείς και τα ιατρεία δε θα έχουν λόγο ύπαρξης στο σύστημα.

Ανησυχούν πως θα γεμίσουν με νέα και σύγχρονα μηχανήματα τα δημόσια νοσοκομεία, άρα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δε θα χρειάζεται να παράσχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Κάποιοι άλλοι πάλι φοβούνται την πιθανότητα ο νέος αριστερός υπουργός να θελήσει να δημιουργήσει εθνική φαρμακοβιομηχανία και φαρμακαποθήκη ώστε να μην έχει ανάγκη το …ξένο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές, όπως θα έλεγε και ένας αυθεντικά αριστερός.

Η αλήθεια βέβαια απέχει παρασάγγας.

Και να ήθελε ο νέος υπουργός Υγείας να φέρει την απόλυτη ανατροπή δεν μπορεί.

Εθνική φαρμακοβιομηχανία και εθνική φαρμακαποθήκη, παρότι στο παρελθόν διατυμπανιζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, προς ώρας μένει στα χαρτιά. Γι αυτό άλλωστε το τελευταίο διάστημα το φιλόδοξο σχέδιο πέρασε σε δεύτερη μοίρα και δεν αναφερόταν από τα στελέχη του κόμματος.

Η αλήθεια είναι πως ο νέος υπουργός θα μπορούσε απλά να κάνει τον δυσκίνητο ΙΦΕΤ και τον ακόμη πιο αργό ΕΟΦ να παράγουν κάποιες ουσίες και σκευάσματα που δεν διατίθενται σήμερα στη χώρα ή προωθούνται μονοπωλιακά. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με δηλώσεις του στο HealthReport.gr.

Και πως θα μπορούσε άλλωστε ένας κρατικός φορέας να αντικαταστήσει φαρμακοβιομηχανίες κολοσσούς που σήμερα πωλούν τα φάρμακά τους σε ολόκληρο τον κόσμο διαθέτοντας αμέτρητα εκατομμύρια δολάρια σε έρευνα για την παρασκευή νέων ουσιών και φαρμάκων.

Από την άλλη και να ήθελε ο …Συριζαίος υπουργός να εξοβελίσει από την αγορά τις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δε θα μπορούσε.

Το περιβόητο ΠΕΔΥ για να ορθοποδήσει θέλει ίσα με …δεκαριά χρόνια ακόμα, τότε δηλαδή που το δημόσιο σύστημα θα μπορεί να διαθέτει (εάν και εφόσον) εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που να μπορεί να καλύψει άμεσα και με ορθά αποτελέσματα όλες τις ανάγκες των ασφαλισμένων.

Μέχρι όμως να αγορασθούν τα μηχανήματα αυτά είναι μάλλον δύσκολο να μπορέσουν τα πολυιατρεία να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.

Εκτός βεβαίως εάν κανείς θέλει να επιστρέψει στις εποχές του ΙΚΑ που σχηματίζονταν ουρές από τις 6 το πρωί για έναν γιατρό και μια εξέταση. Και όταν κανείς έφθανε στον …πάγκο για να εξυπηρετηθεί, μάθαινε απλά πως το μηχάνημα ήταν χαλασμένο ή δεν υπήρχαν αναλώσιμα υλικά. Και πήγαινε στη συνέχεια με τις ευλογίες του Ταμείου του και πάλι στον ιδιωτικό τομέα.

Ίσως γι αυτό το τελευταίο διάστημα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε με άνεση πως «ο ιδιωτικός τομέας είναι συμπληρωματικός του δημοσίου». Κάτι που θεωρητικά δε συνάδει με αριστερή αντίληψη.

Στο μεταξύ υπάρχουν και ορισμένοι που φοβούνται πως ο ΕΟΠΥΥ θα σταματήσει να πληρώνει τους ιδιώτες παρόχους του. Φημολογία που ενισχύθηκε και μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις (άγνωστο εάν ευσταθούν) του Π.Λαφαζάνη που μεταφέρθηκαν από συνδικαλιστές, ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να ξεχάσει τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ.

Κάτι τέτοιο όμως θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις μέχρι τώρα θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου τα ίδια στελέχη της σημερινής κυβερνώσας παράταξης κατακεραύνωναν την προηγούμενη κυβέρνηση για την ασυνέπεια του μεγαλύτερου φορέα υγείας της χώρας του ΕΟΠΥΥ.

Άλλωστε και οι τομεάρχες Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ καιρό τώρα μιλούν για αύξηση της χρηματοδότησης και απ ευθείας είσπραξη των χρημάτων από τα Ταμεία για λογαριασμό του οργανισμού.

Παρότι δείγματα της νέας κυβέρνησης δεν έχουμε ακόμη, η καλή διάθεση επιβάλει να θεωρήσουμε δεδομένο πως μια αριστερή κυβέρνηση δε θα μπορεί παρά να είναι συνεπής με τα λεγόμενά της.

Αλλιώς και πάλι εδώ είμαστε…

18 σχόλια:

  1. Όλα αυτά θα τα κάνει με 149 βουλευτές??? που είναι και μείγμα πολλών αντιλήψεων ??? ποιόν κοροιδεύετε ?? Οι ΑΝΕΛ θα συμφωνήσουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το να μοιράζει κρατικό χρήμα σε "επιχειρηματίες" και εργαστηριακούς κολλημένους με τα ταμεία ΔΕΝ είναι αριστερή πολιτική ! Ας ελπίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του ή έστω μία στοιχειωδώς αριστερή πολιτική (κρατικό χρήμα, μόνο για τις δημόσιες δομές) !!! (χλωμό βέβαια, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τοσα χρόνια χορτάσαμε αριστερες θεωρίες.Τώρ ήρθε η ώρα να τις εφαρμόσουν.Ε, θα δουν ότι είναι πρακτικά ανεφάρμοστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΛΥΚΥΤΑΤΗ Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΣ. ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το αντιθετο μαλιστα....ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΟΒΑΣΤΕ!!!!!!
    Τοσα χρονια η Ιατρικη και Παραιατρικη ΝΟΜΕΝΚΛΑΤΟΥΡΑ, ειχε καθησει ελεω ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΑΦΝΩΝ, στις ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ του ΙΚΑ....
    Τωρα ειναι η μονη στιγμη να ανοιξουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ οι πορτες του ΕΟΠΥΥ για ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
    Ειναι αβασταχτο για τους δηθεν Δημοκρατες, να επρεπε να ερθουν οι ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ, να ριξουν το τελευταιο αναχωμα του Σιδηρουν Παραπετασματος στην Ελλαδα.
    Ζητω η Ελευθερη Επιλογη Συμβεβλημενου Ιατρου, Ζητω η Δημοκρατια.
    Κανεις μας δε φανταζοταν οτι ενα Αριστερο κομμα θα μας σωσει απο τον ακρατο Κομμουνισμο τον μεταμφιεσμενο σε Φιλελευθερισμο και Σοσιαλισμο, και λοιπες Δημοκρατικες Παραταξεις και Τοξα και Λοιπα ψεμματα, κι ομως...ειναι η πικρη αληθεια για οσους ακομα κοιμουνται. Ειμαστε ακομα, ενα βαθια παλαιοκομμουνιστικο κρατος με προβεια ψευτοδυτικης Δημοκρατιας. Για αυτο και οι εκφραστες της, (Πασοκ,ΝΔ, ΚΚΕ) πολεμησαν καθε προσπαθεια πραγματικης απελευθερωσης της επιλογης του πολιτη, ποιον Ιατρο θελει, και οχι ποιον ιατρο εχει βολεψει το κρατος στις κρατικες δομες!
    Οποιος πραγματικα θελει να εξετασει εστω και με ενα πενιχρο αντιτιμο και τους φτωχοτερους συμπολιτες μας, να μπορει να συμβληθει ΕΛΕΥΘΕΡΑ, με τις κρατικες δομες!!!!!!
    Ζητω η Ελευθερια στους Ιατρους, κατω τα Ιατρικα Μονοπωλια, Βιλαετια, Βερσαλλιες του ΙΚΑ, και Κρεμλινα του ΕΟΠΥΥ.
    Ζητω ο Συριζα!
    Εμπαινε Κουρουπλη, και επιτελους, Υγεια και Γιατρους Για Ολους, με Ολους τους Γιατρους στην Υπηρεσια του Εθνους, ειδικα τωρα που ειμαστε σε πολεμο, Δε Γινεται Να Περισσευει Κανεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα τι παίρνεις ?? λες ...Υγεια και Γιατρους Για Ολους.....!!! χαίρω πολύ δεν είναι εκεί το θέμα.Το πρόβλημα είναι πως και πόσο θα πληρώνεις τους ιατρούς στο δημόσιο φορέα και αν θα επιτρέψεις την ιδιωτική πρωτοβουλία. Γιατί αν κάνεις ένα δημόσιο φορέα σαν το παλαιό ΙΚΑ βράσε ρύζι και αν η αγνή ιδιωτική πρωτοβουλία αντί να είναι ελεύθερη είναι μονοπώλιο . Απλά πράγματα όχι θεωρίες.

      Διαγραφή
    2. ....κατ' αρχήν νομίζω πως πρέπει να ξεκαβαλίσεις το καλάμι! Κατά δεύτερον θα πέπει να μας εξηγήσεις τι εννοείς λέγοντας "ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ οι πορτες του ΕΟΠΥΥ για ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ"?! Κρατικό χρήμα σε όλον τον κόσμο. Και αν ναι τότε πόσο θα είναι το χρήμα για να φάνε οόλοι οι ιατροί? 500 - 1000 - 2000 όπως τώρα? Διότι το χρήμα δεν είναι απεριόριστο. Φαντάζομαι πως ίσως μπ[ορείς να το καταλάβεις. Και τέλος στα υπόλοιπα δεν απαντώ δίοτι δεν μπορώ να καθήσω να διαβάσω όλη αυτή την ακατάσχετη μπουρδολογία.

      Διαγραφή
  6. Χαλάρωσε φίλε μου και καταπινε τη πρώτη κωλοτουμπα :συνεργασία με ΑΝΕΛ!!!ως αναφορά για τα υπόλοιπα εδω θα είμαστε...έρχονται οι καλύτερες κ Οι μεγαλύτερες κωλοτουμπες.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από αλλού το περιμέναμε και από αλλού θα μας έρθει;Πλήρης διαχωρισμός ιδωτικής και κρατικής υγείας.Κανένας ιδιώτης να μην παίρνει κρατικά λεφτά.Πλήρης και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ σχέση εργασίας των ιατρών που θέλουν με τις μονάδες του ΠΕΔΥ.Κλέισιμο των ιδιωτικών ιατρείων των στρατιωτικών ιατρών και αμοιβή βάση του βαθμού τους.Κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων των πανεπιστημιακών και αμοιβή βάση της βαθμίδας τους.Συνταγογράφηση από τους ιδιώτες σε απλό συνταγολόγιο και εισαγωγή στο σύστημα αποζημείωσης της συνταγής, σε κρατικές δομές.Αν τα κάνει αυτά και εγώ θα ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ.ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ θα έλεγα να πας στο εξωτερικό οπου σπούδασες και να μείνεις εκεί !!! Είδες πως σε κατάλαβα άντε μαθητή του 13 στο σχολείο πάλι.

      Διαγραφή
    2. ΣΩΣΤΟΟΟΟΟΟΟΣ!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    3. Πάλι εσύ με τους στρατιωτικούς και πανεπιστημιακούς ?? Καλά σου λέει ο άλλος από που ήρθες Ιταλία, Ρουμανία ?? Όσα δεν φτάνει η αλεπού ξέρεις εσύ πάει και τ"αγοράζει.......

      Διαγραφή
  8. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΙΑΤΡΟΥ ,Η ΜΟΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.ΒΕΒΑΙΑ Η ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΟΠΥΥ Η ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ.ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΙΟΥΣ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ!!! ΚΑΜΟΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΙΔΙΩΤΗ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΚΟΠΟ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΜΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
    ΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ... ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ... ΚΑΙ ΑΣ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΗΣΥΧΟΥΝ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΜΑς ΙΑΤΡΕΙΑ.. ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΠΑ ΣΤΟ ΕΣΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ. ΑΛΛΑ ΤΣΑΜΠΑ, ΟΧΙ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να μην ανησυχεί , να την να την έρχεται η Ραχηλ κρατώντας το 100δισάευρω , το ένα χιλιοστό να μας δώσει πάλι καλά θα μαστε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ρώτησαν την καμήλα,αν προτιμά την ανηφόρα ή την κατηφόρα και αυτή απάντησε,γιατί ρε παιδιά,χάθηκε το ισιάδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΟΣΟ ΚΡΑΤΑΕΙ ΜΙΑ ΤΡΙΜΗΝΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή