Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Γ. Μπασκώζος: Τι πρέπει να αλλάξει στην Υγεία

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR

Τις απαραίτητες και επείγουσες κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο χώρο της υγείας, περιγράφει σε μια μακροσκελή ανάρτηση του στο Facebook ο νέος Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας.

Στίγμα της αλλαγής ρότας της χώρας μπορούν να αποτελέσουν τα πρώτα άμεσα, αλλά σημαντικά, βήματα που ληφθούν στο χώρο της Υγείας, σύμφωνα με το Γιάννη Μπασκόζο.

Περιγράφοντας την καθημερινότητα στο κτήριο της Αριστοτέλους, την πολύωρη ενασχόληση, χωρίς καν να έχει διοριστεί «επίσημα» στη θέση του Γενικού Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, o Γ. Μπασκόζος αναφέρεται και στη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης και την ευρωπαϊκή μάχη που δίνει για την κατάκτηση της αξιοπρέπεια μας αλλά και για «να πορευτούμε σαν ισότιμη χώρα στην Ευρώπη και τους θεσμούς της. Να ξαναγίνουμε κανονική χώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο «η συνέχιση της διαχείρισης του μνημονιακού προϋπολογισμού δεν είναι συμβατή με αυτά που είναι απαραίτητα να γίνουν στην υγεία. Δηλαδή την άμεση διασφάλιση της πρόσβασης όλων στις δημόσιες δομές χωρίς χαράτσια και αποκλεισμούς και την άμεση ανακούφιση του συστήματος και των λειτουργών του, προκειμένου να σταθεί και να μην καταρρεύσει».

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει την ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς, της διαπλοκής και της κακοδιαχείρισης στον τομέα των υπηρεσιών υγείας, του φαρμάκου και των προμηθειών.
αφορούν

Οι πρώτες στοχευμένες παρεμβάσεις σύμφωνα με το Γ. Μπασκόζο, αναγνωρίζοντας στην άμεση υλοποίηση προσλήψεων που καθυστερούν σε νοσοκομεία και ΠΦΥ, στη θεσμοθέτηση κινήτρων για την ανταπόκριση στην προκήρυξη θέσεων επικουρικών σε όλη τη χώρα, την άμεση στελέχωση μονάδων που κινδυνεύουν να κλείσουν, τη λειτουργία και άλλων κρεβατιών ΜΕΘ, την επαναστελέχωση για κάλυψη των αναγκών των μονάδων ΠΕΔΥ με ταυτόχρονη άρση της αδικίας κατά των πρώην γιατρών ΕΟΠΥΥ μακριά από ιδεοληψίες και άκαιρους μαξιμαλισμούς, την υλοποίηση παρεμβάσεων στον τομέα του φαρμάκου και των προμηθειών που θα εξοικονομήσουν χρήματα.

Αυτά τα χρήματα θα πρέπει να επανεπενδυθούν στην υγεία και, παράλληλα, θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο. Το εν λόγω πλαίσιο θα καταργεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις και θα αναδεικνύει το όραμα της κυβέρνησης «για ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την ΠΦΥ, που θα παίρνει όμως υπόψη τη σημερινή κατάσταση και στις υπάρχουσες δομές αλλά και στο ιατρικό δυναμικό της χώρας».

Βέβαια, ο κ. Μπασκόζος θέτει και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επαναξέταση των συμβάσεων των αυτοαπασχολούμενων γιατρών. Όπως υπογραμμίζει θα πρέπει να γίνει προσεχτικά, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την επιβίωση των γιατρών, «μακριά από δημαγωγικές και ανεφάρμοστες μαξιμαλιστικές απαιτήσεις που είναι εκ των προτέρων γνωστό πως δεν μπορούν να υλοποιηθούν».

«Ο συλλογικός χαρακτήρας των συμβάσεων και η μέσα από ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο συναίνεση του κλάδου αποτελούν όρο αν πρόκειται να πετύχουμε», προσθέτει.

Παράλληλα, προτάσσει την κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων για τα φαρμακεία και τις θεσμικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων, καθώς και την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Για το τέλος αφήνει τη σχέση της κυβέρνησης με τους συνδικαλιστικούς φορείς. Αυτή η σχέση « πρέπει να επανεξεταστεί υπό το πρίσμα της νέας κυβερνητικής εμπειρίας χωρίς η κυβέρνηση να ποδηγετήσει το συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και χωρίς υποταγή στον γνωστό και αδιέξοδο συντεχνιακό συντηρητικό συνδικαλισμό των συντηρητικών παρατάξεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου