ΗΕΑLTH DAILY
«Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να έχουμε τα 24 δισ. ευρώ του 2009, ωστόσο είναι άμεση ανάγκη να βρεθούν ακόμη 1 με 1,5 δισ. ευρώ για να ισορροπήσει το σύστημά μας»
Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, ΕΣΔΥ
Στην ευκαιρία που «φέρνει» ο ερχομός μίας Κυβέρνησης με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό, για περισυλλογή, αξιολόγηση του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά και προσέγγιση της υγειονομικής μεταρρύθμισης μέσα από μία άλλη οπτική αναφέρθηκε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο ομότιμος Καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), Γιάννης Κυριόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα αποτελέσματα των στόχων που ετέθησαν στην προσπάθεια να παραχθούν οι ίδιες ποσότητες υπηρεσιών υγείας και να υπάρξει καθολική κάλυψη του πληθυσμού, εν μέσω δημοσιονομικών δυσκολιών. Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα «ιστορικό αρνητικό ανασφαλίστων», με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ να αναφέρουν πως το 21% των Ελλήνων είναι ανασφάλιστοι.
Παράλληλα χαρακτήρισε ως «ασυγχώρητη» την απόκκλιση που κατεγράφη σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ενώ αρχικά είχε διαπιστωθεί πως χρειαζόταν τουλάχιστον 7,9 δισ. για να λειτουργήσει, τελικά έλαβε χρηματοδότηση 35% χαμηλότερη από την προβλεπόμενη (5,3 δισ. ευρώ).
Την ίδια ώρα, σε «φιάσκο» εξελίχθηκε, όπως είπε ο κ. Κυριόπουλος και η σκέψη να ελλαττωθεί το νοσοκομειακό δίκτυο, κάνοντας υποκατάσταση υπηρεσιών προς την ΠΦΥ, αφού στην πράξη κατεγράφη αύξηση 28% των εισαγωγών στα νοσοκομεία, όχι λόγω αύξησης της νοσηρότητας, αλλά εξαιτίας της κατά 50% κατάρρευσης της ΠΦΥ.
Ο ίδιος πάντως, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επεσήμανε πως «δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να έχουμε τα 24 δισ. ευρώ του 2009», ωστόσο είναι άμεση ανάγκη να βρεθούν ακόμη 1 με 1,5 δισ. ευρώ για να ισορροπήσει το σύστημά μας. Τα χρήματα αυτά, όπως είπε, πρέπει να τα βρούμε από εναλλακτικές πηγές, όπως είναι η συμμετοχή στο κόστος, ανάλογα με το εισόδημα και την ανάγκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου