Επιστολή προς την ΟΕΝΓΕ με στόχο να ξεκινήσει διάλογος για την συλλογική σύμβαση που θα αφορά τις συνθήκες εργασίας των γιατρών απέστειλε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός προς την Ομοσπονδία.
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Το περιεχόμενο της επιστολής, όπως σχολιάζουν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, δείχνει την πρόθεση να υπάρξει ειλικρινής διάλογος προκειμένου να στηριχτεί το ΕΣΥ και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Τον Δεκέμβρη του 2008, όπως εξηγεί η ΟΕΝΓΕ, μετά από μια μακρά περίοδο κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών, με αιχμή την εφαρμογή των Οδηγιών που αφορούν στο χρόνο και τις συνθήκες εργασίας, υπογράφτηκε η κλαδική συμφωνία ανάμεσα στην ΟΕΝΓΕ και το υπουργείο Υγείας.
Το 2010, με την είσοδο της χώρας στα μνημόνια, ωστόσο, διακόπηκε βίαια η εφαρμογή της συμφωνίας και η ΟΕΝΓΕ προέβη σε επανειλημμένες προσφυγές στα ελληνικά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με αποτέλεσμα να εκδοθεί η γνωστή απόφαση της 23ης Δεκεμβρίου 2015, με την οποία καταδικάζεται η χώρα μας. Να θυμίσουμε ότι η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπέρβαση του μέγιστου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των γιατρών και τώρα ήρθε η ώρα να αλλάξει ρότα και να συμμορφωθεί.
Ήδη, μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του «Ποταμιού», Κ. Μπαργιώτα, με θέμα την καταδίκη της χώρας μας, ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση, σεβόμενη τις αποφάσεις του ΔΕΕ, την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και κυρίως το δικαίωμα των εργαζομένων σε αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες οι οποίες θα διασφαλίζουν τη Δημόσια Υγεία, επεξεργάζεται ένα σχέδιο εναρμόνισης με την οδηγία 2003/88/ΕΚ.
Ο υπουργός ανέφερε ότι η εξαγγελία αυτού του σχεδίου δεν αποτελεί ένα αφηρημένο ευχολόγιο. Ήδη μέσα στο 2016 προωθείται μια σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ με ιατρικό προσωπικό. Έχει παραταθεί η θητεία των ειδικευόμενων και των επικουρικών γιατρών και είναι σε εξέλιξη ο διορισμός περίπου 500 νέων επικουρικών. Παράλληλα, όπως τόνισε, προωθείται ο διορισμός 690 μόνιμων γιατρών ΕΣΥ και 100 γιατρών με σύναψη σύμβασης έργου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή του ο υπουργός τονίζει πως θα πρέπει να αναβαθμιστεί η περίθαλψη στην χώρα, ως κρίσιμη προϋπόθεση της υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ η μεγάλη πρόκληση της επόμενης περιόδου είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό στο ΕΣΥ και η αντιστροφή του ρεύματος της μετανάστευσης στο εξωτερικό.
Άραγε ο Ανδρέας Ξανθός θα μπορέσει να συνδέσει το όνομά του με το τέλος της μετανάστευσης των ελληνικών λαμπρών μυαλών στο εξωτερικό;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου