Στα "κάγκελα" βρίσκονται οι ιδιωτικές κλινικές μετά το ηχηρό και αμετάκλητο "όχι” του νέου προέδρους του ΕΟΠΥΥ να τους εξοφλήσει οφειλές ύψους 170 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για το 10% των μηνιαίων πληρωμών από το 2012 μέχρι και το 2015 που δεν είχαν αποδοθεί ούτε μια φορά από την ίδρυση του Οργανισμού προς τις ιδιωτικές κλινικές και η καταβολή των οποίων αποτελούσε πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.
Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών με το νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη έφυγαν με "άδεια χέρια” στο αίτημά τους για καταβολή του υπόλοιπου 10% (μέχρι σήμερα ο Οργανισμός έδινε "προκαταβολή” 90% κάθε φορά που πραγματοποιούσε μηνιαίες πληρωμές προς τους παρόχους Υγείας)... εξέλιξη που σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr πάγωσε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των ιδιωτικών επιχειρήσεων της Υγείας και της διοίκησης του Οργανισμού και δυναμίτισε το κλίμα, με συνέπεια οι κλινικές να θεωρούν πολύ δύσκολο πλέον το διάλογο με την άλλη πλευρά.
Η "δικαιολογία” που προέβαλε η νέα ηγεσία του ΕΟΠΥΥ για την παραπάνω απόφαση ήταν πως δεν πραγματοποιήθηκε έλεγχος για τις υποβολές των επιχειρήσεων της περίθαλψης για τα χρόνια 2012, 2014 και 2015, οπότε η απόδοση του 10% δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί. Όπως όμως επισημαίνουν στελέχη των ιδιωτικών κλινικών, ακόμη και ο έλεγχος που ξεκίνησε μετά από δική τους πίεση το 2013 τελικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ενώ η πραγματοποίηση των συγκεκριμένων ελέγχων δεν είναι ευθύνη των επιχειρήσεων, αλλά του ίδιου του Οργανισμού.
Η απόφαση του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην αγορά, τη στιγμή μάλιστα που η εικόνα στα οικονομικά των κλινικών είναι δραματική. Φορείς του χώρου εξηγούν πως οι απαιτήσεις για επιστροφές (rebate και clawback) αγγίζουν σε ετήσια βάση το 48% του τζίρου των επιχειρήσεων, ενώ το 8% φτάνει η παρακράτηση φόρων. Αν προστεθεί και η απώλεια του 10% των οφειλομένων, τότε η "ζημιά” για τους παρόχους επί των κερδών τους αγγίζει το 70%, με τις επιχειρήσεις να οδηγούνται σε περικοπές και αναγκαστικές απολύσεις, καθώς με τις παρακρατήσεις αυτές είναι αδύνατο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Ήδη από την εκλογή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, ο οποίος βρίσκεται εδώ και περίπου δύο μήνες στο τιμόνι του Οργανισμού, ήταν έντονος ο σκεπτικισμός για την καταλληλότητά του, καθώς πριν αναλάβει τα ηνία του ΕΟΠΥΥ διατελούσε από το 2010 λέκτορας στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, χωρίς να έχει καμία διοικητική εμπειρία και χωρίς πρότερη ενασχόληση με τα φλέγοντα ζητήματα της Υγείας. Ο 40χρονος πρόεδρος του Οργανισμού θεωρείται άλλωστε εκλεκτός του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ το όνομά του είχε ακουστεί από το Μάρτιο, μήνες πριν την ανάρτηση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr, ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού, αφού πρώτα απέκλεισε την αποπληρωμή των οφειλομένων των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, υποσχέθηκε πως θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες η ηλεκτρονική διασύνδεση των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να εγκρίνονται ή να απορρίπτονται σε πραγματικό χρόνο οι ιατρικές πράξεις, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια ο ΕΟΠΥΥ να αποπληρώνει το 100% των οφειλών του κάθε μήνα. Παρόλα αυτά, τα στελέχη της αγοράς των κλινικών διατηρούν μεγάλες επιφυλάξεις, προσθέτοντας πως η εισαγωγή real time ελέγχου των ιατρικών πράξεων είναι μια πρόταση που ακούγεται πάνω από δύο χρόνια από τον Οργανισμό.
Πάντως μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια ακόμη πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ, η τελευταία για τη χρονιά που πέρασε, με τον Οργανισμό να εξοφλεί τελικά μόλις τους επτά από τους δώδεκα μήνες του έτους, αφού τα υπόλοιπα παρακρατούνται για επιστροφές από τις επιχειρήσεις. Το ποσό που εκτιμάται πως θα κληθούν να επιστρέψουν οι κλινικές για τη χρονιά που πέρασε θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ, αφού οι υποβολές πλησιάζουν τα 400 εκατ. όταν το κονδύλι για τα νοσήλια είναι 235 εκατ. ευρώ.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
Τα εργαστηρια με χαμηλο αιτουμενο ,για αλλη μια φορα στο στοχαστρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν τα 10% του 12 και 13 , το 90% των παρακρατηθεντων για rebate-clawback μηνων του 2014 ,καθως επισης και το 90% των παρακρατηθεντων μηνων του 15 ,ΔΕΝ επαρκουσαν για να καλυψουν το υψος των ποσων επιστροφης οσων καταθετουν υψηλες δαπανες ,οποτε και κατα καποιον τροπο ,τα υπολοιπομενα 10% ειναι ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ χαμενα για αυτους, αυτο ομως ,ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΧΑΜΕΝΑ ΤΑ 10% ΟΣΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΧΑΜΗΛΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ,ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΑ 90% ΕΠΑΡΚΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΣΑ REBATE -CLAWBACK ,ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ , "ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΩΣ ΣΩΤΗΡΙΑ" ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ 10% ,ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ.
ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ ΠΟΥ ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ,,ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΜΕΡΙΔΑΣ ΟΣΩΝ " ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙΝ" ΠΧ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΙΝΙΚΑΡΧΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΟΜΕΝΑ 10%
( ΠΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΚΙΟΛΑΣ , ΕΙΝΑΙ "ΙΣΑ ΒΑΡΚΑ -ΙΣΑ ΠΑΝΙΑ" ΟΠΟΤΕ ΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΕΨΟΥΝ ?? )
ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ?