Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Αλλαγές στην κινητικότητα των νοσηλευτών φέρνει το Παράλληλο Πρόγραμμα

Αλλαγές στην κινητικότητα των νοσηλευτών φέρνει το Παράλληλο Πρόγραμμα


Νέα δεδομένα γύρω απο την κινητικότητα νοσηλευτών και υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, εκτός του ιατρικού προσωπικού, προβλέπει το Παράλληλο Πρόγραμμα, ο νέος νόμος «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» (εδώ), που οριζει τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) υπεύθυνους για τις σχετικές αποφασείς.

Οι αλλαγές αφορούν κυρίως στα άρθρα 50 και 51 και συγκεκριμένα, όπως διαπιστώνει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), αφορούν στις αποσπάσεις, μετακινήσεις και μετατάξεις νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού.

Ειδικότερα, καταγράφεται πλήρη κατάρργηση όλων των διατάξεων, “που ρυθµίζουν θέµατα αποσπάσεων του νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού, πλην των Ιατρών Ε.Σ.Υ., των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Φ.Π.Υ.Υ.), µε εξαίρεση τις διατάξεις για τις συνυπηρετήσεις µε ένστολο σύζυγο και τις συνυπηρετήσεις σε παραµεθόριο περιοχή και τις διατάξεις για λόγους υγείας”.

Μάλιστα, ο Διοικητής της ΥΠΕ θα είναι εκείνος/η που θα αποφασίζει τις αποσπάσεις του προσωικού (εκτός των ιατρών πάντα), εντός της περιοχής αρμοδιότητας του και, σε περίπτωση απόσπασης σε άλλη περιφέρεια, θα συναποφασίζεται με το Διοικητή της εν λόγω ΥΠΕ και τη σύµφωνη γνώµη των αρµόδιων Υπηρεσιακών Συµβουλίων.

“Το χρονικό όριο των αποσπάσεων ορίζεται στα δύο χρόνια µε δυνατότητα παράτασης για ένα επιπλέον έτος, µετά από αίτηση του υπαλλήλου”, σημειώνεται.

Αντίστοιχη διαδικασία με τις αποσπάσεις θα ισχύει και για τις μετατάξεις καιμετακινήσεις του εν λόγω προσωπικού (πλην των μετατάξεων του άρθρου 72 του ν. 3528/2007, που μένει ως έχει), ενώ σε περίπτωση διαφωνίας των Διοικητών των ΥΠΕ, για την κατάταξη αποφασίζει ο Υπουργός Υγείας.
“Οι αιτήσεις για µετάταξη υποβάλλονται δύο φορές το χρόνο, κάθε Μάρτιο και Οκτώβριο. Εξαιρούνται οι µετατάξεις για λόγους υγείας, που υποβάλλονται οποτεδήποτε”, σημειώνεται στο νέο νόμο, ενώ “το χρονικό όριο των µετακινήσεων ορίζεται σε τρει µήνες µε δυνατότητα παράτασης τριώνεπιπλέον µηνών, εντός του ιδίου ηµερολογιακού έτους, µετά από αίτηση του υπαλλήλου”.

Ακόμη, “δεν επιτρέπεται απόσπαση, µετάταξη και µετάθεση του προσωπικού, πλην των Ιατρών του Ε.Σ.Υ. των Φ.Π.Υ.Υ., πριν παρέλθουν πέντε έτη από το διορισµό ή από προηγούµενη µετάταξη ή µετάθεση, µε εξαίρεση τις διατάξεις που προβλέπουν τη µετάταξη σε παραµεθόριες περιοχές ή την αµοιβαία µετάταξη ή µετάθεση των υπαλλήλων ή εφόσον πρόκειται για µετάταξη για λόγους υγείας του µετατασσόµενου, του/της συζύγου του, των τέκνων του”.

Πάντως, για τους υπαλλήλους του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, η απόσπαση τους σε ΝΠΔΔ του Υπ. Υγείας, μετά από αίτηση τους, για χρονικό διάστημα έως 2 ετών, μπορεί να γίνει με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. “µετά από γνώµη του Διοικητικού Συµβουλίου του Νοσοκοµείου Παπαγεωργίου και γνώµη του Υπηρεσιακού Συµβουλίου του φορέα υποδοχής”, ενώ με ΥΑ του Υπ. Υγείας θα καθορίζεται κάθε άλλη λεπτομέρεια.

Το άρθρο 51 αφορά στην επιπρόσθετη ειδική ετήσια άδεια υγειονοµικού προσωπικού σύμφωνα με το οποίο, η νομοθεσία που έως τώρα αφορούσε όλους τους, πλήρους απασχόλησης (πλην των ιατρών), εργαζόµενους στα τµήµατα και τις µονάδες, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονοµικών και Υγείας, “δύναται να επεκταθεί και σε εργαζόµενους και άλλων ειδικών τµηµάτων ή ειδικών µονάδων των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου