Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

“Πονοκέφαλος” διαρκείας για τους συμβεβλημένους του ΕΟΠΥΥ. Απαντούν με εξώδικο


Στα κάγκελα είναι οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, λόγω του ελεγκτικού μηχανισμού που εφαρμόζει ο Οργανισμός για την εκκαθάριση και πληρωμή των δαπανών. Αποφάσισαν, λοιπόν, να αποστείλουν εξώδικό στον Υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ενώ εξετάζουν και το ενδεχόμενο προσφυγής.

Όπως είχε γράψει το Virus, η δειγματοληπτική μέθοδος ελέγχου που έχει επιλεγεί οδηγεί σε αδικίες. Μια παράλειψη, λάθος, συχνά και χωρίς υπαιτιότητα του γιατρούς, μπορεί να κριθεί ως παρατυπία και ο συμβεβλημένος να χαρακτηριστεί παραβάτης (εδώ). Για κάθε τέτοιο προβληματικό παραπεμπτικό ο ΕΟΠΥΥ κουρεύει 200 ευρώ από τον γιατρό (κατά αναγωγή επί του συνόλου των παραστατικών).

Επιπλέον, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, βάσει της ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε (εδώ), ο γιατρός έχει προθεσμία μόλις 3 ημερών για να υποβάλει ένσταση, αλλά αν το κάνει ο ΕΟΠΥΥ “παγώνει” το σύνολο της μηνιαίας αποζημίωσης του. Αν, δε, ο γιατρός έχει ήδη κόψει πιστωτικό τιμολόγιο θεωρείται ότι έχει αποδεχθεί την παράβαση.

Παράλληλα, για την εξέταση της ένστασης δεν ορίζεται επιτροπή ενστάσεων, η οποία θα διασφάλιζε μια αδιάβλητη διαδικασία, καθώς σε αυτές συμμετέχουν και εκπρόσωποι γιατρών. Αντιθέτως, όπως εξηγούν γιατροί στο Virus, ο ίδιος ο υπάλληλους που επέβαλε το πρόστιμο καλείται να κρίνει και την ένσταση.

“Τους καταλογίζουν αμάχητο τεκμήριο παραβατικότητας. Καταδεικνύουν, δηλαδή, παραβατικότητα στο γιατρό χωρίς να έχει δικαίωμα να το προσβάλλει. Ουσιαστικά, πρόκειται για αφαίρεση του τεκμηρίου της αθωότητας”, τονίζουν.

Ελεγκτικό bonus;

Την ίδια ώρα, μια παράμετρος της ελεγκτικής διαδικασίας, όπως θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4368/2016 (άρθρο 90 παργ. 6) προκαλεί τις τελευταίες ημέρες προβληματισμό. Σύμφωνα με τη διάταξη ” ποσοστό 2% του ποσού, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, διανέμεται στο προσωπικό του Οργανισμού, ανάλογα με τη θέση, το βαθμό του, καθώς και το βαθμό συμμετοχής του τόσο κατά το στάδιο του σχεδιασμού των νέων μεθοδολογιών ελέγχου όσο και κατά το στάδιο διενέργειας των ανωτέρω ελέγχων”.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από κύκλους των συμβεβλημένων ιατρών, η παραπάνω διάταξη μοιάζει με κίνητρο για τους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ να βρίσκουν κάθε μολυσμένο δείγμα ακόμη και τα πιο οριακά.

Εξώδικο

Με ανακοίνωση της η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ συστήνει στους γιατρούς “να ζητούν γραπτή αιτιολόγηση της περικοπής, έκδοση πιστωτικού τιμολογίου με “πάσα επιφύλαξη παντός δικαιώματος για την μη αποδοχή του αποτελέσματος του ελέγχου”, βάσει της εξώδικης διαμαρτυρίας που έχει καταθέσει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με αποδέκτες το ΥΥΚΑ και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ”.

“Κατά δήλωση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, θα επιτρέπεται η διόρθωση των διοικητικών παραλείψεων (σφραγίδα, υπογραφή) για τις δαπάνες που αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2016”, σημειώνει η Ένωση Ιατρών και προσθέτει πως σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ θα ενταλματοποιεί πληρωμές των εκκαθαρισμένων οφειλών ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα σε ένα ημερολογιακό μήνα.

1 σχόλιο:

  1. τωρα συναδελφοι κανουμε ιατρικη?γραφιαδες για ψυχουλα ειμαστε. απαντειστε μου.να φυγουμε οολοι.αλλα ποιος εχει την επαρκεια γι αυτο?ξερω οτι η λογοκπισια δεν θα το περασει γιατι χτυπαω το μεδουλι της καταντιας των ταμειακων γιατρων που τοσα χρονια ειχαν μαθει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή