Η διοίκηση του Οργανισμού εκτιμά ότι δικαίωμα στην επίσχεση έχουν μόνον οι εργαζόμενοι και όχι οι πάροχοι γιατροί, οι οποίοι έχουν σύμβαση.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET
Με αγωνία περιμένουν οι ασφαλισμένοι την έκβαση της “μάχης” μεταξύ διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και γιατρών για το θέμα των οφειλόμενων.
Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) είχε ανακοινώσει επίσχεση για την 1η Ιουνίου, διεκδικώντας εξόφληση των αμοιβών για επισκέψεις του Ιανουαρίου.
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι προχωρεί η εκκαθάριση και πως έχει ξεκινήσει η εξόφληση, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η επίσχεση για τις 8 Ιουνίου.
Τι σημαίνει η επίσχεση για τους ασφαλισμένους; Όπως εξηγεί η πρόεδρος της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου (φωτό), ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλλει στον γιατρό το αντίτιμο της επίσκεψης, το οποίο θα τού επιστρέφεται σε δεύτερο χρόνο από το Ταμείο του.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης (φωτό) θεωρεί πως η επίσχεση έχει νομικά κωλύματα και πως δεν μπορεί τελικά να πραγματοποιηθεί.
Οι δύο πλευρές, εμφανίζονται με τις εξής θέσεις σχετικά με τη διαδικασία εξόφλησης:
Οι γιατροί εκτιμούν ότι υπάρχουν νομικά προβλήματα στη δειγματοληπτική εκκαθάριση, την οποία εφαρμόζει για πρώτη φορά ο ΕΟΠΥΥ.
Με τη διαδικασία αυτή, εξετάζεται ένα δείγμα παραστατικών και εάν σε αυτό βρεθούν “προβληματικά” χαρτιά, επιβάλλεται περικοπή στο σύνολο των παραστατικών του συγκεκριμένου παρόχου.
Όπως έχει δηλώσει ο κ. Μπερσίμης, θα επιτρέπεται η διόρθωση των διοικητικών παραλείψεων (σφραγίδα, υπογραφή) για τις δαπάνες που αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Εξώδικο
Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ καλεί τους γιατρούς – μέλη της να ζητούν γραπτή αιτιολόγηση της περικοπής, έκδοση πιστωτικού τιμολογίου με “πάσα επιφύλαξη παντός δικαιώματος για την μη αποδοχή του αποτελέσματος του ελέγχου”, βάσει της εξώδικης διαμαρτυρίας που έχει καταθέσει η ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ με αποδέκτες το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
Σε καθαρά νομική βάση, οι γιατροί εκτιμούν ότι με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο συμβεβλημένος γιατρός έχει προθεσμία μόλις τριών ημερών για να υποβάλει ένσταση.
Στην περίπτωση, δε, που το κάνει ο ΕΟΠΥΥ “παγώνει” το σύνολο της μηνιαίας αποζημίωσης του. Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζει “προβληματικό” το ότι δεν ορίζεται επιτροπή ενστάσεων.
ΕΟΠΥΥ
Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θεωρεί ότι δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση επίσχεσης από τους συμβεβλημένους γιατρούς.
Επικαλούμενη γνωμοδότηση της νομικής της υπηρεσίας, εκτιμά ότι δικαίωμα στην επίσχεση έχουν μόνον οι εργαζόμενοι και όχι οι πάροχοι γιατροί, οι οποίοι έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί από τους γιατρούς θα βρεθούν εκτεθειμένοι στην περίπτωση που δεν έχουν δηλώσει την επίσχεση και απλά ζητούν από τους ασφαλισμένους να πληρώσουν για την επίσκεψη.
Απο τη στιγμή που τα παραπεμπτικά εκδίδονται μέσω του προγράμματος του ΕΟΠΥΥ απο γνωστό κωδικό ιατρού και καταχωρούνται επίσης μεσω του ιδίου προγράμματος απο κωδικό συγκεκριμμένου ιατρού οι σφραγίδες και οι υπογραφές αποτελούν μόνο γραφικές γραφειοκρατικές διαδικασίες ,το μόνο απαραίτητο θα ήταν η υπογραφή του περιθαλπομένου.(όσον αφορά τον έλεγχο έπρεπε να γίνεται αυτόματα απο το πρόγραμμα που γράφονται οι εξετάσεις,όλα τα άλλα ειναι πλέον γραφικές διαδικασίες)Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΟΣΑΡΑΚΗΔΕΣ. ΟΛΟ ΑΝΑΒΑΛΕΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΟΛΙΣ ΘΙΧΤΟΥΝ ΑΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχως και η επισχεση αποτελει ημημετρο.Θα πρεπει οι ιατρ. συλλογοι να απαγορευσουν τη συμβαση με Εοπυυ στα μελη τους ,ως επαχθη και αμφιβολης νομιμότητας .
ΑπάντησηΔιαγραφή