H λέξη “πάρτι” είναι μετριοπαθής για να περιγράψει το τι συνέβη επί των ημερών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως είναι αδύνατο να αποδοθούν σε αμέλεια ή ανικανότητα.
Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET
Με κορώνες για τη συμφωνία και τα επικείμενα οικονομικά μέτρα και σοβαρές αιχμές για τη διαφθορά στον χώρο της Υγείας, έκλεισε τη Μεγάλη Τετάρτη η συζήτηση στη Βουλή.
Η κυβερνητική πλειοψηφία εισηγήθηκε έλεγχο για τα σκάνδαλα την περίοδο 1997 – 2014, αν και το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης πρότειναν επέκταση της περιόδου ελέγχου από το 1996 μέχρι σήμερα.
Παίρνοντας τον λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η αντιπολίτευση βρίσκεται σε vertigo μετά τη συμφωνία της Μάλτας.
Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη πως συμπεριφέρεται σαν τον τζογαδόρο, ο οποίος στοιχηματίζει συνεχώς στο μαύρο, αλλά έρχεται συνεχώς κόκκινο.
“Είμαστε ανίκανοι στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, στην απάτη και στις κομπίνες”, είπε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στις αιτιάσεις που είχαν ακουστεί στη Βουλή.
Για τον τομέα της Υγείας είπε πως η λέξη “πάρτι” είναι μετριοπαθής για να περιγράψει το τι συνέβη επί των ημερών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Είναι αδύνατο να αποδοθούν σε αμέλεια ή ανικανότητα, σημείωσε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ιστορία του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν τελείωσε την περίοδο της κρίσης και του “Ερρίκος Ντυνάν” έγινε κατά τη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως επιχειρεί να βάλει τα κόμματα που κυβερνούν σήμερα στο ίδιο τσουβάλι, προκειμένου να ισχυριστούν πως όλοι ίδιοι είμαστε.
Για το “Ερρίκος Ντυνάν” είπε πως βρέθηκε χρεωμένο με 90 εκατομμύρια ευρώ και το 2014 βρέθηκε σε χέρια ιδιωτών έναντι 120 εκατομμυρίων και τα χρέη διαγραμμένα.
Για το ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε πως χρηματοδοτείται από το Δημόσιο επί 20 χρόνια χωρίς απολογισμό και έλεγχο.
Για το φάρμακο, ο κ. Τσίπρας είπε από το 1997 έως το 2012 φτάσαμε να είμαστε η πρώτη χώρα σε δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Μητσοτάκης
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει “ναι” στην εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία, αλλά και πριν το 1997 και την περίοδο 2015 – 2017, λέει ο πρόεδρος της ΝΔ:
“Πιστεύετε πως θα μάς φέρετε σε δύσκολη θέση; Να έρθουν όλα στο φως, υπό έναν όρο: να εξεταστεί και το 1996 και η περίοδος 2015 – 2017. Γιατί όχι και το 1997;”, αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, για να επισημάνει:
“Γιατί εξαιρείτε τον έναν χρόνο της διακυβέρνησης Σημίτη; Επειδή ήταν τότε γενικός γραμματέας Υγείας ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Όταν ανοίγετε την πόρτα στα ορφανά του Τσοχατζόπουλου, παίρνετε μαζί σας και τις ευθύνες τους”.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε την κυβέρνηση πως με την πολιτική της έγινε ο καλύτερος προστάτης των προμηθευτών της Υγείας:
“Γίνατε οι προστάτες του παλιού. Η χώρα αξίζει κάτι καλύτερο. Στην Ελλάδα της κανονικότητας δεν έχετε καμία σχέση”, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Γεννηματά
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά τόνισε πως για κάθε σκληρό μέτρο που φέρνει η κυβέρνηση, έχει ένα αντίμετρο: τη σκανδαλολογία.
Ζήτησε εξεταστική επιτροπή και για την περίοδο 2015 – 2017, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είχε δεχθεί ως κυβέρνηση εξεταστική επιτροπή για την περίοδο του πρώτου μνημονίου.
“Δεν είναι δυνατό να ζητείτε διαφάνεια a la carte”, είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Γεννηματά είπε πως το 2012 μείωσε τις δαπάνες Υγείας κατά 2,2 δισ. ευρώ, ενώ είχαν εκτοξευτεί από την προηγούμενη διακυβέρνηση.
Ξανθός
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει εξεταστική και επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για εκνευρισμό από την πλευρά της αντιπολίτευσης:
“Τα δικά σας στελέχη ήταν εκείνα που πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη”, είπε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση κάνει θεσμικές παρεμβάσεις σε μείζονα θέματα.
Σε αυτά περιλαμβάνονται οι προμήθειες, η πρωτοβάθμια φροντίδα, η λίστα χειρουργείων, τα γραφεία προστασίας ασθενών, την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το φάρμακο, τις κλινικές μελέτες και το “φακελάκι”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου