Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Βασίλης Οικονόμου: Η κυβέρνηση καταδικάζει το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου σε υπολειτουργία

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποφάσισε να διαγράψει εν μία νυκτί όλα τα χρέη του προς το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου που ανέρχονται στο ποσό των 135 εκατομμυρίων ευρώ για υπηρεσίες που παρασχέθηκαν σε ασφαλισμένους του και τιμολογήθηκαν έως 31.12.2015.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε στους βουλευτές της ΝΔ, η διοίκηση του Νοσοκομείου είχε συμφωνήσει στην καταβολή ενός μέρους του ποσού το οποίο χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ (περί τα 75 εκατομμύρια ευρώ), προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες λειτουργίας του Νοσοκομείου. Αντίθετα, όμως, η συμφωνία δεν τηρήθηκε και μόλις λίγες ημέρες αργότερα δημοσιεύθηκε κοινή απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και Υγείας σύμφωνα με την οποία διαγράφονται όλες οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου – δηλαδή, ολόκληρο το ποσό των 135 εκατομμυρίων ευρώ", επισημαίνουν οι Κ.Γκιουλέκας και Β.Οικονόμου.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της Ερώτησης: 

Προς τον Υπουργό Υγείας
κ. Ανδρέα Ξάνθο.

Με σκανδαλώδεις πρακτικές αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Έχουμε επανειλημμένως επισημάνει την αδιαφορία και την απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζουν οι κυβερνώντες ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο καλύπτει το 50% περίπου της συνολικής δραστηριότητας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Μακεδονίας), εξυπηρετώντας κάθε χρόνο περίπου 700.000 ασθενείς. Και τώρα η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει άλλο ένα χτύπημα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποφάσισε να διαγράψει εν μία νυκτί όλα τα χρέη του προς το Νοσοκομείο. Το χρέος του ΕΟΠΥΥ προς το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ανέρχεται στο ποσό των 135 εκατομμυρίων ευρώ για υπηρεσίες που παρασχέθηκαν σε ασφαλισμένους του και τιμολογήθηκαν έως 31.12.2015. Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας δόθηκε, η διοίκηση του Νοσοκομείου είχε συμφωνήσει στην καταβολή ενός μέρους του ποσού το οποίο χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ (περί τα 75 εκατομμύρια ευρώ), προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες λειτουργίας του Νοσοκομείου. Αντίθετα, όμως, η συμφωνία δεν τηρήθηκε και μόλις λίγες ημέρες αργότερα δημοσιεύθηκε κοινή απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και Υγείας σύμφωνα με την οποία διαγράφονται όλες οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου – δηλαδή, ολόκληρο το ποσό των 135 εκατομμυρίων ευρώ - (Ν.4461/2017 - ΦΕΚ 38/Α/28-03-2017).

Σήμερα, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου προσπαθεί να λειτουργήσει χωρίς τα απαραίτητα χρήματα για να θέσει όλες τις μονάδες του σε λειτουργία και, φυσικά, υποστελεχωμένο –όπως έχουμε τονίσει και πάλι σε προηγούμενη Ερώτηση μας - γιατί λείπουν περίπου 300 εργαζόμενοι από οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων. Εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργούν δύο ολόκληρες πτέρυγες συνολικής δυναμικής 70 κλινών, ολοκαίνουρια χειρουργεία παραμένουν κλειστά γιατί δεν υπάρχει το απαραίτητο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να τα λειτουργήσει, οκτώ από τις 20 κλίνες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι εκτός λειτουργίας, ενώ και οι υπερσύγχρονοι τομογράφοι PET υπολειτουργούν και εξυπηρετούν πολύ μικρό αριθμό καρκινοπαθών λόγω της ύπαρξης ενός και μόνο χειριστή.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Γιατί, παρά την διαφορετική συμφωνία, αποφασίστηκε η συνολική διαγραφή των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου;

Πως θα καλύψει το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου τις άμεσες ανάγκες λειτουργίας του μετά την διαγραφή των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς το νοσηλευτικό ίδρυμα;

Γιατί δεν αντιμετωπίζεται με άμεσο τρόπο το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου (282 κενές οργανικές θέσεις);

Αθήνα, 20.04.2017

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας
Βασίλης Οικονόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου