Οικογενειακός γιατρός για όλους, υποχρεωτική εγγραφή στις κατά τόπους τοπικές μονάδες Υγείας που θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα και παραπομπή "υπό όρους” στα δημόσια νοσοκομεία.
Αυτές είναι οι τρεις βασικές αλλαγές που φέρνει- και για τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους- το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να έρθει στη Βουλή περίπου στα μέσα Μαΐου.
Οι τροποποιήσεις στην πρόσβαση των ασθενών στις δημόσιες δομές περίθαλψης μετά την κατάργηση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) που ανακοίνωσε ο Ανδρέας Ξανθός τρία χρόνια μετά τη δημιουργία του από τον πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, είναι σαρωτικές.
Αν και ο υπουργός Υγείας δεν χαρακτηρίζει τις αλλαγές που φέρνει στην πρωτοβάθμια φροντίδα "μνημονιακή επιταγή”, είναι σαφής ο αντίκτυπος στην περιστολή των δημόσιων δαπανών. Σε βάθος τριετίας, με την εφαρμογή των τοπικών μονάδων, το υπουργείο Υγείας υπολογίζει πως οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων θα μειωθούν κατά 5,5 εκατ., ενώ την ίδια στιγμή εκτιμάται πως θα περιοριστούν οι επισκέψεις και στον ιδιωτικό κλάδο (ιδιώτες γιατροί, διαγνωστικά κέντρα και θεραπευτήρια). Άτυπα δηλαδή επιβάλλεται έλεγχος στη χρήση υπηρεσιών περίθαλψης και την παραπομπή στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να υπάγονται σε οικογενειακό γιατρό, ενώ όταν το σύστημα με τις τοπικές μονάδες (ΤΟΜΥ) φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη σε περίπου 4 χρόνια από σήμερα, θα καταχωρηθούν σε αυτό.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι ασθενείς θα απευθύνονται στις τοπικές μονάδες, οι οποίες θα στελεχώνονται από γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδίατρους. Εκεί θα λαμβάνουν μια πρώτη εκτίμηση για την κατάσταση της υγείας τους, θα γίνονται εμβολιασμοί, αιμοληψίες, θα παρακολουθούνται οι χρόνια πάσχοντες και θα γράφονται φάρμακα. Οι οικογενειακοί γιατροί θα κάνουν επισκέψεις και κατ' οίκον. Στη συνέχεια, εφόσον χρειαστεί επίσκεψη σε κέντρα υγείας (στα οποία θα ενσωματωθεί το σημερινό ΠΕΔΥ) ή σε απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων, οι οικογενειακοί γιατροί θα προχωρούν στην παραπομπή των ασθενών, δίνοντας με τον τρόπο αυτό προτεραιότητα στα ραντεβού. Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος ασθενής επιλέξει να παρακάμψει την επίσκεψη στις τοπικές μονάδες και θέλει να κλείσει μόνος του ραντεβού σε κέντρο υγείας ή νοσοκομείο, μπορεί να το κάνει, εντούτοις η αναμονή θα είναι μεγαλύτερη. Από την παραπάνω διαδικασία εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά, που θα πηγαίνουν απευθείας στα δημόσια νοσοκομεία.
Οι οικογενειακοί γιατροί θα είναι τριών κατηγοριών (μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και αυτοί είναι πολύ λίγοι συγκριτικά με τις ανάγκες των πολιτών): πρόκειται για τους γιατρούς οι οποίοι θα στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, τους γιατρούς που εργάζονται στα ήδη υφιστάμενα κέντρα υγείας και ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης, οι οποίοι θα υπογράψουν νέου τύπου συμβάσεις με τον Οργανισμό. Προς το παρόν βέβαια δεν υπάρχουν οι οικογενειακοί γιατροί για τις τοπικές μονάδες, καθώς οι προσλήψεις των 1.300 παθολόγων και παιδιάτρων θα γίνουν το καλοκαίρι μέσω ΑΣΕΠ.
Οι ΤΟΜΥ θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από τον Ιούνιο (50- 60 μονάδες) και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν λειτουργήσει και οι 239 σε 65 αστικά κέντρα ολόκληρης της χώρας. Το τακτικό ωράριο των τοπικών μονάδων θα είναι επτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Οι υπηρεσίες, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, θα παρέχονται από τις 8:00 έως τις 21:00, σε δύο βάρδιες (από τις 8:00 έως τις 15:00 και από τις 14:00 έως τις 21:00).
Οτι ναναι! Πολλες φορες εξηγησα γιατι αριθμητικα δεν βγαινει αυτη η......ανοησια! Εδω θα σχολιασω την απιστευτη απαιτηση να εγγραφουν ......ΟΛΟΙ στις ......τσαντιροΤΟΜΥ λες και ειμαστε στην....... Σ.Ενωση! Και ολα αυτα ενω μολις το 30% του πληθυσμου μπορουν (???) να εξυπηρετουν!
ΑπάντησηΔιαγραφή